Naast hooikoorts ook huidschade door pollen

03:23 - 02:01
luistertijd 03:23 - leestijd 02:01

Estée Lauder onderzoek toont aan: graspollen slecht voor de huid!

Graspollen kunnen een groot effect op de fysiologie van de huid en de huidconditie hebben. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van een team van wetenschappers van Estée Lauder en Clinique. Zij presenteerden onlangs hun inzichten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Investigative Dermatology (SID). Gelukkig vond het team van wetenschappers ook skin care ingrediënten die de effecten van graspollen op de huid kunnen verminderen.

Nieuwe skin care begint met onderzoek

We kenden al de effecten van UV-straling en van omgevingsfactoren, zoals luchtverontreiniging en droge (airconditioning) lucht op de huid. En nu dus ook van graspollen. Onderzoeken zoals deze zijn van direct belang voor het formuleren van toekomstige skin care. Tom Mammone, vice president huid fysiologie bij Estée Lauder Companies Research en Clinique Laboratories licht toe: “De onderzoeksresultaten worden bijvoorbeeld gebruikt voor het door ontwikkelen van de reinigers en scrubs van Clinique. Want wanneer we kijken naar de schade die graspollen kunnen aanrichten aan de epidermis, dan is een belangrijke strategie het verwijderen van de pollen van de huid om schade tegen te gaan.”

“Doel van het onderzoek was om in kaart te brengen hoe de huid reageert op blootstelling aan graspollen, waarbij onder meer is gekeken naar de veranderingen in de huidbarrière, ontstekingswaarden en collageenwaarden. Ook is onderzocht of behandeling met antioxidanten de schadelijke effecten van pollen voldoende kan tegengaan,” zo legt het onderzoeksteam uit tijdens de presentatie.

Meer lezen over omgevingsfactoren en huidschade? In dit artikel legt Monique je uit hoe luchtvervuiling kan bijdragen tot huidproblemen, zoals eczeem. Of lees de interessante en uiterst leerzame bijdrage van dermatoloog Francis Wu op BeautyJournaal.

De resultaten komen als een verrassing

 “Om eerlijk te zijn… we zijn allemaal nogal verbaasd dat graspollen schade toebrengen aan de huid,” vertelt Mammone. Het team gebruikte modellen van de huid en stelde deze bloot aan Bluegrass graspollen. Hierdoor kwamen ze tot het inzicht dat pollen op drie manieren de huid beïnvloeden: graspollen verzwakken de natuurlijke huidbarrière, graspollen verlagen het collageengehalte in de huid en graspollen maken dat de huid sneller ontstekingsreacties vertoont. Mammone: “Pollen geven het aminozuur protease af, waarschijnlijk de aanstichter van de huidschade. De effecten hiervan vertonen grote gelijkenissen met photo-aging.”

Antioxidanten en Vitamine C

 Antioxidanten en dan vooral pure Vitamine C kan de huidschade door blootstelling aan graspollen reduceren. En ook dit komt als een verrassing, volgens Mammone: “We hadden niet verwacht dat antioxidanten een gunstig effect zou hebben, aangezien de proteasen, afgegeven door graspollen, geen vrije radicalen bevatten. We vermoeden nu dat proteasen een bijkomend effect hebben op de huid en wel dat zij de productie van vrije radicalen in de huid activeren.”

Anti-luchtvervuiling in brede zin

De onderzoeksresultaten zullen hoogstwaarschijnlijk hun uitwerking hebben op niet alleen anti-pollen skin care, maar ook op anti-luchtvervuiling skin care in meer brede zin. Mammone: “In ons onderzoek hebben we wederom aangetoond dat antioxidanten een onmisbare en waardevolle bescherming bieden. Niet alleen tegen graspollen, maar ook tegen andere omgevingsfactoren als infrarood, UV en vervuiling.”

 

Bron

Lees ook