Het werkt als een tierelier

04:53 - 02:56
luistertijd 04:53 - leestijd 02:56

Monique: De slaapbril als nieuwe anti-age trend

Eind vorig jaar schreef ik in dit artikel over fit, foodporn en slaap. Mijn overbuurman, die slaaponderzoeker is, raadde mij aan om een slaapbril uit te proberen. De laatste tijd komt steeds meer naar voren dat kunstlicht in de avond de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloedt. En laten we goede slaap nu net nodig hebben om mooi en gezond te blijven.

Mooier, soepeler en slanker door slaap

Goed, mijn dochter en ik begonnen braaf met het gebruiken van de oranje slaapbril. Ondertussen heb ik me meer verdiept in de effecten van slaap op de gezondheid. Wat blijkt nu steeds meer? Slaap heeft niet alleen invloed op het humeur, gezondheid en prestaties, maar is ook van essentieel belang om er fris en jong uit te zien. Op drie puntjes wil ik snel even ingaan:

De aantrekkingskracht van slaap

Het is misschien een open deur: wallen, gapen en weinig energie na een veel te korte nacht. Een verbeterde slaapkwaliteit zal ervoor zorgen dat je uiterlijk zichtbaar verbetert. En dit zal je niet alleen zelf merken, uit Zweeds onderzoek* blijkt namelijk dat ook anderen jou aantrekkelijker zullen vinden. De reden? Je ziet er simpelweg gezonder uit na een goede nachtrust!

*Axelsson, J., Sundelin, T., Ingre, M., Van Someren, E. J., Olsson, A., & Lekander, M. (2010). Beauty sleep: Experimental study on the perceived health and attractiveness of sleep deprived people. BMJ (Clinical Research Ed.), 341, c6614. doi:10.1136/bmj.c6614 [doi]

Slaap je huid soepel
Wist je dat een verbeterde slaap de huidveroudering remt? Tijdens de nachtelijke uurtjes herstellen de huidcellen zich en worden afvalstoffen afgevoerd. Verder zal een goede nachtrust bijdragen aan een gezond collageenniveau, het stofje dat je huid er glad, vol en stevig uit laat zien.

Slaap, de motor van een goed dieet

Misschien herken je het wel: als je een slechte nacht hebt gehad, heb je minder zin om gezond of om überhaupt te koken. Een slechte nacht vergroot de neiging naar fastfood en verkleint de wil om gezond te koken. Dit komt niet alleen door vermoeidheid en weinig motivatie, het heeft ook een biologische reden. Zo is het niveau van leptine (het zogenaamde verzadigdheidshormoon) significant lager na een slechte nacht, waardoor je trek in calorierijk, vettig voedsel gedurende de dag ongezonde vormen aanneemt. Bovendien zal je meer hunkeren naar suikerrijk voedsel omdat het stofje ghreline zal toenemen na een slechte nacht. Slechte slaap maakt het extra moeilijk om je aan je strakke dieet te houden. Naast de effecten op de hongerhormonen, tempert slechte slaap ook de stofwisseling 1+1=2 slechte slaap is niet goed voor de lijn dames.

Dus, de slagzin ‘’slaap jezelf mooier en slanker” snijdt nu opeens meer hout.

Blauw kunstlicht, melatonine en slaap

Nog zo’n actueel onderwerp: (blauw) kunstlicht in de avond. Zoals ik in de inleiding al aangaf, hebben mijn dochter en ik een periode een speciale oranje slaapbril uitgeprobeerd. Ik zal kort samenvatten hoe het werkt: kunstlicht bevat blauw licht. Dit type licht is voor de hersenen al miljoenen jaren het natuurlijk seintje dat het dag is. Helaas verstoort dit blauwe licht s ’avonds de natuurlijke aanmaak van melatonine (slaaphormoon en krachtig antioxidant). Zie ook het volgende artikel genaamd ‘Blauw licht verstoort slaap en maakt dik’.

Door de oranje slaapbril vlak voor het slapen 30 minuutjes gaan te dragen, wanen de hersenen zich ineens weer in pre-iPhone en pre-kunstlicht tijden waardoor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine op een natuurlijke wijze (dus zonder pil) gestimuleerd wordt. Hierdoor kan jezelf en eventueel je kinderen in de avond nog gebruik maken van verlichting of beeldschermen zonder dat het licht de slaap te veel verstoort. En ik kan zeggen, het helpt echt!

“Het werkt als een tierelier”

Ik ben natuurlijk niet de enige die deze methode heeft toegepast. Vorig jaar heeft een geheel jeugdteam van voetbalclub AZ de brillen ook getest om hun fitheid en prestaties verder te verhogen. Benieuwd naar de reacties? Hierbij twee quotes: “Na een dag kreeg ik al een positieve reactie van een vader: ‘Ik weet niet precies hoe het zit, maar voor mijn zoon werkt het!’, zei hij tegen mij.”

En ook de jeugdinternational en keeper van AZ Onder 16 was na één nacht al overtuigd van het nut:

Ik merk dat ik sneller in slaap val en dat ik dieper slaap.

Ook benieuwd?

Ik zeg, probeer het uit! Zie hier de webshop van mijn buurman: www.somnoblue.nl

Slaap zacht, Monique.

 

Lees ook