Verantwoorde luxe voor dof en futloos haar

11:11 - 06:42
luistertijd 11:11 - leestijd 06:42

Getest Kérastase Aura Botanica haarverzorging

De periode dat natuurlijke en verantwoorde producten iets stoffigs en geitenwollensokkenachtigs hadden ligt al een tijdje achter ons. Natuurlijk en verantwoord, eco en bio, kunnen vandaag de dag ook luxe uitstralen. Verantwoorde luxe welteverstaan.

Shop de collectie hier online

 

Het nieuwe Kérastase Aura Botanica gamma biedt een antwoord op een groeiende vraag naar verantwoorde luxe. Effectieve verzorging voor dof en futloos haar, met als resultaat een gezonde, natuurlijke glow. Kérastase noemt dit zelf ‘nude hair’; schoon en verzorgd haar zonder laagjes en zonder residuen. Bekijk ook het volgende filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=qI899VDP1F8

Shop de collectie hier online

 

Natuurlijke ingrediënten waar mogelijk

De formules van het Aura Botanica gamma zijn samengesteld uit ingrediënten met gemiddeld 98% natuurlijke oorsprong. Kérastase heeft een bewuste keuze gemaakt om de producten niet voor 100% uit natuurlijke bestanddelen samen te stellen, zodat de productprestaties niet in het gedrang komen. Daarbij gaat het vooral om de geurbeleving en stabiliteit (houdbaarheid) van de producten. Als bewaarmiddelen heeft Kérastase salicylzuur en natriumbenzoaat toegevoegd.

Kokosnootolie, afkomstig van de kokospalmen op het eiland Samoa, is een ingrediënt dat aanwezig is in alle Aura Botanica producten. Het is een bron is van lauric zuur: een lipide waarvan bewezen is dat het tot diep in de haarvezel kan binnendringen. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de haarvezel zorgt het voor hydratatie, voeding, bescherming, soepelheid en kracht van het haar.

Shop de collectie hier online

 

Leuk weetje: De kokospalm wordt door de Samoaanse gemeenschap beschouwd als “de boom van het leven”. Kokosnoot is een vitale bron van voedsel en de olie die uit het witte vruchtvlees wordt geperst, wordt onder meer gebruikt om huid en haar te herstellen, te beschermen en te verzachten. De NGO Women in Business Development (WIBDI) helpt om ervoor te zorgen dat de Samoaanse gemeenschappen zij-aan-zij kunnen blijven leven met deze boom. Zo worden lokale vrouwen uitgerust met het nodige materiaal en de juiste kennis om kwalitatieve organische kokosnootolie te produceren.

Ook arganolie is aanwezig in alle Aura Botanica producten. Deze olie voedt het haar en maakt het haar zacht en glanzend. Onverzadigde poly fatty zuren, waaronder Omega 6 en 9, zorgen voor de weerstand tegen oxidatie en zorgen ervoor dat het haar luchtig en gezond oogt.

Nog een leuk weetje: Arganbomen kunnen wel 200 jaar worden. Het duurt twee seizoenen voor het fruit uit deze bomen rijp is, waaruit de organische olie kan worden geëxtraheerd.

De producten van Aura Botanica bevatten geen siliconen en sulfaten. Het productengamma bestaat uit:

Shop de collectie hier online

 

Biologisch afbreekbaar

De producten van Aura Botanica zijn voor 97% biologisch afbreekbaar. Biologisch afbreekbaar (in het Engels: ‘bio degradable’) is trouwens niet hetzelfde als natuurlijk. Bij ruwe grondstoffen – zoals oliën – kan het biologisch afbreekbare vermogen variëren tussen 0 en 100%, waarbij 100% staat voor volledige biologische afbreekbaarheid. Dit betekent dat micro-organismen in de natuur helemaal zelf in staat zijn om de grondstof te doen verdwijnen. Te laten oplossen, zodat er geen (schadelijke) restproducten in de natuur achterblijven. Dit gebeurt wanneer jij je haren wast en het spoelwater met shampoo-resten door het afvoerputje verdwijnt. Je staat er vaak niet eens bij stil..

Shop de collectie hier online

 

Ook aan de verpakking is gedacht

Sinds 2015 gebruikt Kérastase PCR plastic voor het maken van flessen en potten. Sindsdien heeft het merk meer dan 4900 ton gerecycleerd materiaal gebruikt in plaats van nieuwe materialen. Dit vermindert niet alleen de impact van de producten op het milieu, maar bespaart ook energie die nodig is voor het produceren van volledig nieuwe plastic.

Je ziet de visie van verantwoorde luxe duidelijk terug in de verpakkingen van Aura Botanica. Hoewel ze bestaan uit gerecyclede materialen, zien de flacons er chique uit. Een aanwinst voor mijn badkamer.

Aura Botanica Bain Micellaire Shampoo

Claims:

Een micellaire gezichtsreiniger is inmiddels een bekend fenomeen; van een micellaire shampoo had ik echter nog niet eerder gehoord. Het is dan ook even wennen… De Aura Botanica Bain Micellaire is vrij dun, een klein beetje olieachtig.

Shop de collectie hier online

 

Door deze lichte textuur verwacht je dat het product niet zozeer zal schuimen; het aanbrengen voelt in eerste instantie alsof je een fluweelzacht serum door je haren haalt. Wanneer je echter een klein beetje water toevoegt, kan je de Bain Micellaire mooi laten opschuimen. Je ruikt duidelijk de heerlijk exotische en warme geur van de kokos en argan, aangevuld met een vleugje frisse citrus. Ook dat is verantwoorde luxe.

Na het uitspoelen voelt mijn haar goed gereinigd en lekker licht. Je voelt inderdaad dat Bain Micellaire geen (verzwarend) residu achterlaat.

Shop de collectie hier online

 

 

Aura Botanica Soin Fondamental Conditioner

Claims:

Je zou dit product de conditioner van Aura Botanica kunnen noemen. Hoewel het ook veel weg heeft van een voedend haarmasker, zo vol en romig is de textuur. Je hebt van de Soin Fondamental slechts een klein beetje nodig, ongeveer een hoeveelheid ter grootte van een walnoot. De stevige silicoonvrije textuur smelt bij contact met je natte haar weg als (room-)boter en laat zich heel mooi verdelen. Wat een verwenmoment is dit. De romige textuur, de exotische geur en het fluweelzachte haargevoel!

Laat Soin Fondamental ongeveer 5 minuten inwerken voor een optimaal resultaat. Na het uitspoelen voelt mijn haar zacht en goed gevoed aan.

Shop de collectie hier online

 

Aura Botanica Essence d’Eclat Oliemist

Claims:

Essence d’Eclat is een hydraterende bi-phase oliemist, die pluis tegengaat en je haar een gezonde glans geeft. Het ene deel van de bi-phase formule is samengesteld uit essentiële oliën van kokos, argan en sinaasappel; het andere deel van de formule bestaat uit rozenwater. Je moet de flacon even goed schudden voor gebruik om de bi-phase formule te mengen. Doordat de glazen flacon niet volledig transparant is (zoals bij bijvoorbeeld bi-phase make-up remover meestal wel het geval is, zodat je duidelijk het oliedeel en het waterdeel ziet…), had ik dit in eerste instantie niet in de gaten. Wijze les: altijd eerst de gebruiksaanwijzing lezen.

Je gebruik de Essence d’Eclat op handdoek droog haar voor extra voeding, of op droog haar voor extra glans en om pluizig of statisch haar te temmen. Uitspoelen is niet nodig.

De bi-phase olie is prettig in gebruik. De spray geeft een hele fijne nevel af; aan twee tot drie pompjes heb je voldoende. Het product voelt aan als een droge body olie en is inderdaad niet-verzwarend. Essence d’Eclat geeft mijn haar net die gezonde glow die het soms mist (door het vele blonderen en gebruik van een stijltang), zonder een olieachtige, vettige look achter te laten.

Shop de collectie hier online

 

Aura Botanica Concentre Essentiel Voedende Olie

Wat een leuk en veelzijdig product is dit! Net als de Essence d’Eclat bevat dit product essentiële oliën van kokos, argan en sinaasappel. Je kunt Concentre Essentiel inmasseren op je hoofdhuid als een pre-shampoo, of je mengt hem met de Soin Fondamental conditioner voor een extra voedende behandeling. En mocht je even geen massageolie bij de hand hebben, dan doet de Concentre Essentiel ook prima dienst.

Zelf gebruik ik Concentre Essentiel op droog haar, om het een klein beetje extra glans te geven, zonder het vettig te maken. Ook dit product heeft wederom die heerlijke exotische en luxe geur. Een geur die de hele dag blijft hangen, op een prettige manier. En mocht je de geur de volgende dag niet meer ruiken, dan breng je gewoon opnieuw een drupje Concentre Essentiel aan.

Shop de collectie hier online

 

Eindoordeel

Wat een fijne producten! En met de uitdrukking ‘verantwoorde luxe’ slaat Kérastase inderdaad de spijker op zijn kop. Het gebruik van de producten is alleen al pure welness, met heerlijke texturen en geuren. Maar belangrijker nog: mijn haar voelt gezond, sterk en schoon aan. Tot de volgende wasbeurt en dat is bij ma gemiddeld genomen na twee tot drie dagen. Daarmee wordt de 48 uur claim ook meteen waargemaakt.

Kérastase noemt het eindresultaat ‘nude hair’ en dat is een treffende uitdrukking.

Shop de collectie hier online

 

 

Lees ook