Rollen maakt inderdaad je huidtonus mooier

06:22 - 03:49
luistertijd 06:22 - leestijd 03:49

Ik en rollen. Ik heb mezelf er heel lang bij weggehouden het afgelopen decennium. Ik hoorde te veel enge verhalen over pijn, bloed, irritatie, te lange naaldjes, onhygiëne, littekens. Daarna is de markt flink opgeschud en is de veiligheid een groot issue geworden. Geen beschadigingen met bloed meer, kortere naaldjes. Want hoe dan ook: rollen werkt! Op BeautyJournaal heeft journalist Hans dat al eens bevestigd en Gerti ook. Bovendien ben ik begin dit jaar ook op roller-reportage geweest bij Reviderm en heb het boeiende effect aan den lijve kunnen ondervinden – in de salon!

Maar rollen doe je ook thuis. Waarom is rollen zo interessant?

De naaldjes (in dit geval 0,2 mm) prikken door de hoornlaag heen en maken microscopisch kleine gaatjes (die na 8 uur weer sluiten), waardoor je crème beter opgenomen wordt in de huid. Uit onderzoek zou blijken dat tussen de 1% en 4% van de stoffen in je crème maar door de huid opgenomen worden. Je kan dit met zeker een factor 1000 verhogen (sommigen zeggen 300 – anderen zeggen zelfs 3000!). Het product wordt beter opgenomen en blijft minder plakkerig op de huid liggen – wat normaal gebeurt, zeker bij gezonde huiden.

Daarnaast krijgt de huid een prikkel om collageen aan te maken omdat de kleine gaatjes door de huid worden beschouwd als wondjes, waardoor er een reparatiemechanisme in werking treedt: het (denkbeeldige) wondje dichten  en dat gebeurt met collageen!

Hoe vaak moet je rollen?

Swiss Clinic raadt aan om het 5 tot 7 dagen te doen en dan weer net zoveel dagen te stoppen. Om de huid rust te geven. Persoonlijk kijk ik heel erg naar mijn huid. Kan ik de roller meerdere dagen achter elkaar doen of gebruik ik hem om de dag?
Let op de kleur en gevoel van je huid
Je huid mag namelijk niet te geïrriteerd raken. Te rood, te warm, branderig. Dan moet je even stoppen, tot dat over is. Anderen raden aan om 1x per week te starten en dat op te bouwen. Maar nogmaals: kijk naar je huid.

Deze roller heeft 0, 5 mm naaldjes, de roller die ik gebruikte heeft 0,2 mm naaldjes.

Niet te zacht
Ook de druk is belangrijk. Druk nooit te hard, maar ook niet te zacht. Je moet de prikjes wel voelen op je huid. Als je met je vinger over de roller glijdt, voelt het rollertje met de naaldjes aan als schuurpapier, je voelt geen naald-sensatie. Je hoeft dus echt niet bang te zijn voor pijn.
Doe het altijd ’s avonds, dan kan je huid de hele nacht lekker herstellen. En reinig je huid eerst goed: dubbele reiniging! Rol op een droge, schone huid en breng daarna je verzorging aan, zoals het fijne Swiss Clinic antioxidant gelserum.
Wat kan het effect zijn?
Als je lang genoeg rolt, denk echt aan een of twee maanden op een leeftijd tussen de 40 en de 50 – met toch al een vertraagde celactiviteit, dan zal je huid een frisser en gladder aanzien krijgen. Hij lijkt wat te verstevigen. Effecten van zonschade kunnen verminderen: fijne lijntjes, oppervlakkige pigmentatiestoornissen en roodheid van de huid.
Hoe bevalt de Skin Roller mij?
Hij rolt goed, de negen rijen met naaldjes bereiken het huidoppervlak goed, je kunt er ook makkelijk mee in verschillende richtingen werken. De houder zelf is van een lichte kunststof, vaak zie je tegenwoordig dat ze van metaal zijn, dat is luxer en ligt nog wat serieuzer in de hand.
Ik weet niet of het aan mijn roller ligt, dan wel aan de lichte kwaliteit van de kunststof, maar mijn rollertje piept wel in de scharnier waar het omheen draait. Dat is jammer en lijkt me niet nodig.

https://instagram.com/p/BUzAaw9j5wx/
Dat de Skin Roller en de lengte van de naaldjes werkt, blijkt uit het feit dat mijn huid na een minuut toch wat rood wordt en daarna ook wat warmer. Ik heb de roller in mijn hals gebruikt omdat dit mijn meest verslappende zichtbare huid is, die wel wat hulp kan gebruiken. Vooral het beroemde kippensikje onder de kin, en verdomd als het niet waar is. Als ik dit behandeld heb en het serum er een nachtje in heb laten trekken, krijg ik het gevoel van een iets compacter huidaspect. Bewijzen kan ik het niet, daarvoor ben ik te kort bezig, het zijn mijn eigen proefondervindelijke aannames. Ik ga dan ook zeker door met roller, te nieuwsgierig wat het gaat opleveren.

Op de site van Swiss Clinic vindt je een handige tool waarmee je je huidprobleem kan specificeren en dan wordt de juiste naaldlengte erbij geadviseerd. Ik geef aan dat ik huidverslapping heb, en zie dat ik eigenlijk een 0,5 mm naald moet hebben, i.p.v. de 0,2. Hmmmm….
Na het rollen brengen ik het Rejuvenating Serum aan. Hoofdingrediënt is betaglucan. Mooi! Superstof, heel regenererend. Lees hier op BeautyJournaal meer over betaglucan. Het is een fraaie huidbarrière versterker.
‘Betaglucanen kunnen  een laagje op de huid vormen wat waterverdamping tegengaat en daardoor de huidhydratatie bevordert. Daarnaast activeren ze het immuunsysteem en stimuleren ze de aanmaak van collageen, waardoor het de huid helpt om zich te herstellen. Er zijn nog wel vragen of betaglucaan ook collageen aanmaak bij onbeschadigde huid kan activeren. Theoretisch lijkt dit mogelijk te zijn door het stimuleren van bepaalde stoffen (mediators) in het immuunsysteem, aldus ons eigen dossier over deze werkzame stof op BeautyJournaal.
Nog meer mooie skincare….
Ook de andere gezichtsverzorgingsproducten zijn de moeite waard. Mooie combinaties van hyaluronzuren en peptiden, al dan niet ingekapseld in transportsystemen om iets dieper in de huid te komen.
Swiss Clinic biedt een brede range van beauty producten aan, ook voor je haar, voor je ogen, voor het lichaam, je tanden, en om te diëten. Neem maar eens een kijkje.

Lees ook