Het BeautyJournaal team geeft haar favorites

16:53 - 10:07
luistertijd 16:53 - leestijd 10:07

Zelfbruiners: love them or hate them?!

Veel vrouwen hebben een absolute haat-liefde verhouding met zelfbruiners. De een verandert in een wortel, de ander vindt de synthetische geur niet lekker. Of is bang dat je niet bruin wordt door de zon bij gebruik van een zelfbruiner. En weer een ander is huiverig voor het stofje Dihydroxyacetone (DHA), waarover de meningen nog steeds verdeeld lijken te zijn.

Ondanks deze ‘bezwaren’ willen we natuurlijk allemaal een mooie gebruinde huid en juist daarom blijven we toch vaak naar zelfbruiners grijpen. Zeker nu de nadelige gevolgen van de zon en de zonnebank niet meer te ontkennen vallen.

We vroegen onze testers naar hun haat-liefde verhouding met zelfbruiners. Je leest in dit artikel hun favoriete producten en tevens vele handige tips.

Schoonheidsspecialiste Su: Marc Inbane Natural Tanning Spray, Annemarie Börlind Sunless Bronze en bruiningstabletten

Je zou zeggen dat een getint person zoals ik heel het jaar door een mooi kleurtje heeft. Helaas… ook mensen met een getinte huid kunnen er flets en grauw uitzien. Het beste is natuurlijk om dan ‘Vitamine Zon’ op te zoeken voor een gezonde bruine teint, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarom heb ik nog wel wat suggesties en tips om (snel) een vakantie teint te creëren.

Marc Inbane Natural Tanning Spray

Je sprayt dit product op je huid en je werkt het uit met een Marc Inbane brush of glove. Met de uren die volgen zie je dat je een gezond een mooi tintje krijgt. Het mooie aan dit product is dat het je eigen kleur omhoog haalt en niet oranje uitvalt.

De kleur slijt na vier dagen langzaam en egaal weer af. Ook verkrijgbaar in handige travel set.

Shop Marc Inbane hier online

 

 

Tip van Su: Je kunt de spray uiteraard vernevelen over je gezicht, maar dan heb je wel kans dat heel je badkamer onder de spray komt te zitten. Om dit te voorkomen, spray je een beetje op de Marc Inbane brush en verdeel je het product egaal over het gezicht. Daarna verder bewerken met ronddraaiende bewegingen en lange halen met de brush naar hals en decolleté. Zo voorkom je vlekken en heb je een mooie overloop naar je hals voor een natural look.

MUA Monique Brinkhorst testte dit product al eens voor BeautyJournaal. Je leest haar review hier.

Annemarie Börlind Sunless Bronze

Een andere goede zelfbruiner is de Annemarie Börlind Sunless Bronze. Deze zelfbruiner bevat plantaardige oliën, zoals walnootextracten, om een gezonde bruine kleur zonder zon te realiseren. Het fijne aan dit product is dat het een vloeibare crème is die heel luchtig aanvoelt op je huid. Je brengt het aan op het gereinigde gezicht, zoals je dat bij een crème doet, en masseert de crème in tot hij volledig opgenomen is. Wil je een iets intensere kleur dan herhaal je deze stap nog een keer.

Shop Annemarie Borlind hier online

 

Tip van Su: Was wel heel goed je handen na gebruik van dit product, vooral tussen de vingers. Bij niet goed wassen kunnen je handen verkleuren.

Bruiningstabletten

Voor mensen die heel snel verbranden in de zon of heel langzaam bruin worden, zijn bruiningstabletten of capsules de oplossing. Deze bevatten carotenoïden (denk aan wortels) en antioxidanten. Dit stimuleert het bruiningsproces en beschermt de huid door de aanwezigheid van vitamine E.

De carotenoïden worden opgenomen door het lichaam en opgeslagen in de jongste huidcellen. Na 4 weken worden deze jonge huidcellen geleidelijk naar het huidoppervlak verplaatst en wordt de opbouw van de bruine kleur zichtbaar. Niet dat je nu meteen extreem bruin wordt, maar er ontstaat wel een gezond kleurtje. Ook is je huid beter beschermd tegen de zon.

 

Shop Su’s bruiiningstabletten hier online!

 

Tip van Su: Wil je jezelf goed beschermen tegen de zon, dan is het te adviseren om de bruiningstabletten of -capsules 4 weken voor de eerste zonnestralen te gaan gebruiken.

Danielle: Collistar Magic Drops

De lente is losgebarsten en daar hoort een tintje bij! Al jaren heb ik hier een favoriet product voor: de Collistar Magic Drops. Met een paar druppeltjes krijg je een prachtige, natuurlijke bruine teint. De exclusieve formule van de Collistar Magic Drops combineert walnootdop extract met het zogenaamde DHA Rapid, een innovatief zelfbruinend molecuul dat slechts de helft van de gebruikelijke tijd nodig heeft om een mooie bruine teint te ontwikkelen. Het concentraat biedt bovendien een natuurlijk en egaal resultaat, zonder risico op vlekken.

De Magic Drops zitten in een leuk glazen flesje. Een fijn formaat en hierdoor makkelijk mee te nemen op reis. De druppels haal je uit het flesje door middel van een pipetje. Super fijn, je kunt het hierdoor goed doseren en eventueel in je dagcrème mengen. Als je de druppels voor het eerst op je hand aanbrengt, schrik je best van de donkere kleur. Overigens zit er aan deze druppels een heerlijke geur. Vaak is dit anders… bij de meeste zelfbruiners zit er toch echt een beetje een chemische geur aan.

Voordat ik het product aanbreng, zorg ik ervoor dat mijn huid gereinigd en droog is. Ik gebruik ongeveer 4 druppels gemengd met mijn dagcrème. Doordat je de druppels aanbrengt gemengd door je dagcreme verdeelt het product zich goed en hoef je je weinig zorgen te maken dat je stukjes mist. Wel meteen even je handen wassen na gebruik!

Ben je op zoek naar een goede zelfbruiner voor je gezicht? Eentje die niet vlekt? Dan is dit een absolute aanrader. Hij is makkelijk in gebruik en werkt snel. Overigens doe je super lang met het potje.

Shop Collistar drops hier online

 

Esther: Zonvakantie en Lancaster Tan Maximizer

Eigenlijk gebruik ik nooit zelfbruinende producten. Vooral omdat wij al een aantal jaren in het voorjaar naar de zon gaan en ik zodanig veel pigment heb dat ik door deze zonvakantie de rest van de zomer een goede teint op mijn lichaam houd.

Esthers bruine benen het hele jaar door…

Voordat ik de zon in ga, zorg ik er altijd voor dat mijn huid optimaal gescrubd is voor een egale en diepe(re) bruining. Ik gebruik voor mijn lichaam een SPF 30. De laatste dagen van de vakantie soms een wat lagere SPF, omdat ik dan zelf al bescherming heb opgebouwd. Na het zonnen hydrateer ik mijn huid goed met een aftersun. Ik blijf dit een aantal weken na thuiskomst ook altijd nog doen. Op die manier houd ik mijn mooie bruine teint langer vast. Mijn favoriete aftersun is al jaren de Tan Maximizer van Lancaster.

Shop Lancaster hier online

 

Mijn gezicht probeer ik daarentegen juist zoveel mogelijk uit de zon te houden en goed te beschermen met een SPF 30 of 40 en een zonnehoed. Om mijn gezicht toch een mooi kleurtje te geven, gebruik ik een minerale poeder, net een tintje donkerder dan de huidskleur van mijn gezicht. Zo loopt de kleur van de kaaklijn en hals mooi over naar de getinte kleur van mijn decolleté en heeft alles een zonnige teint.

Gerti: is geen fan van zelfbruiners

Selftan en ik, wij zijn geen vrienden. Ondanks nieuwe ontwikkelingen wil het niet lukken. Hoe ik ook scrub of exfolieer van te voren, na een paar dagen wordt het resultaat lelijk. De huid op mijn benen wordt droger met als resultaat een grijze waas. Ook wordt de kleur op mijn voeten en rond mijn knieën donkerder. Om het maar niet te hebben over knieholtes en ellenbogen. Dat gebeurt ook met mild kleurende bodylotions, zoals de Summer Revived serie van Dove. Natuurlijk zou ik graag bruine benen hebben – het staat veel mooier onder een rokje – maar ik begin niet meer aan zelfbruiners.

Wat dan wel? Zonnebank, bronzer… lippenstift?!

Dat ik niet onder de zonnebank ga, hoef ik hier niet eens uit te leggen. Ik doe dus geen pogingen meer er bruiner uit te zien. Sterker nog… ik gebruik zelfs geen bronzer. Natuurlijk heb ik me wel eens over laten halen en toch een bronzer gekocht. Maar die bleef ongebruikt in de kast. Wat doe ik dan wel om een zomers uiterlijk te krijgen? Lippenstift! Ik geef mijn lippen een felroze of fuchsia kleur. Ook oranje geeft een lekker zomers gevoel. Een paar van mijn favoriete roze en fuchsia lippenstiften:

Om het af te maken wat extra highlight op mijn wangen voor een zomerse glow, Hiervoor gebruik ik Giorgio Armani Fluid Sheer in de kleur 5.

Dian: Benefit Hoola Zero Tanlines

Deze body bronzing gel is heel makkelijk aan te brengen met de bijgevoegde spons applicator. Je brengt de gel in draaiende bewegingen aan op zowel armen als benen voor een subtiele tot donkere teint. Ik heb een hele lichte huidskleur, dus voor mij is een laagje voldoende, dit kan je later altijd nog opbouwen. De ietwat stroperige gel wordt heel snel opgenomen in de huid en blijft dus niet plakken. Hij brengt heel fijn aan en laat geen vlekken achter, fijn!

Links is voor gebruik van de Benefit Hoola Zero Tanlines, rechts na.

Een nadeel is wel dat de bronzing gel iets minder goed pakt op de huid van de voeten of rondom wondjes en beschadigde plekjes. Hierbij zie je dus een beetje kleurverschil, maar als je op deze plekken iets meer product gebruikt dan is het weer opgelost. Al met al een prima bronzing product: de kleur is warm, mooi egaal en helemaal streeploos, zoals je op de foto ziet.

Shop hier online!

Monique: jane iredale Tantasia

 Enkele jaren geleden kwam Tantasia uit en het product baarde meteen opzien. Nog altijd waren beauty-redacteuren huiverig voor de zelfbruiner vanwege de oranje kleur. Zeker als je een roomblanke huid had, moest je oppassen.

 

Onze Debby viel destijds van blijdschap van haar stoel toen bleek dat jane iredale haar beloften echt waarmaakte met Tantasia: hoewel het een oranje gel is, geeft de gel geen oranje gloed op je benen, geen kleur die afgeeft op je kleding (wacht voor de zekerheid 15 minuten) en een tint die mooi langzaam opbouwt.

En ook ik ben er erg gelukkig mee. De golden glow is prachtig. En het fijne is dat de zelfbruiner ook meteen een bronzer is. Een make-up dus. Je hebt direct een zacht gekleurde teint op je benen en je kunt meteen naar buiten! Over de uren heen wordt de zelfbruinende kleur zichtbaar en die is nog altijd subtiel. Je kunt hem binnen drie dagen voorzichtig opbouwen voor een zongekuste kleur, zonder overdaad.

Met Tantasia kan zelfs de meest lichte huid veilig aan de slag en een huidtype II is snel van haar ergste winterwit af. Het is ook de enige selftan die ik ken die echt niet ruikt, en ook je huid helemaal niet uitdroogt. Garantie! Mijn absolute topper van dit moment.

Hier vind je meer informatie en verkooppunten.

Corine: TanOrganic Selftan Oil

Doordat ik graag buiten hardloop en ook veel in zonnige landen ben te vinden (… nooit bakken en braden op het strand, maar wel lekker buiten leven), heb ik meestal wel iets van een kleurtje. Echt poepiebruin hoeft van mij ook niet. Toch zijn er van die dagen dat je je net wat flets en bleek voelt, of je benen sinds lange tijd weer tevoorschijn komen uit je jeans. Op die momenten biedt de Selftan Oil van TanOrganic uitkomst, zowel voor lichaam als gezicht.

Want wat is dit een fijn product! je brengt hem aan als een olie. Gewoon met je handen (lichaam) of vingertoppen (gezicht) en laat daarna het product zijn werk doen. Omdat het product volledig kleurloos is – het bevat geen zogenaamde ‘coulour guide’, wat veel andere producten wel hebben, zodat je kunt zien waar je het hebt aangebracht en waar niet – zie je in eerste instantie niet zoveel gebeuren, los van een heerlijk door de naar citrus geurende olie gehydrateerde huid. Een voordeel van het ontbreken van deze colour guide is dat het product gegarandeerd niet afgeeft.

Shop hier online!

 

In de loop van de dag zie je vervolgens je huid ‘op kleur komen’ en na een uurtje of acht is de kleur op zijn mooist. Een mooie, natuurgetrouwe bruine kleur. Door een lager percentage Dihydroxyacetone (DHA) is het bruiningsresultaat heel subtiel.

Tip! De TanOrganic Self Tan Oil werken met een ‘laagjes’ concept. Wil je een diepere bruine kleur, dan breng je gewoon een tweede laagje aan. Het is wel verstandig om dit rustig op te bouwen, aangezien de DHA tijd nodig heeft om op kleur te komen. Beoordeel het eindresultaat dus na enkele uren en besluit dan of je nog een extra laag aanbrengt.

In het volgende filmpje legt Noelle O’Connor – oprichtster van TanOrganic – uit hoe je de Self Tan Oil gebruikt:

Sabine: had altijd een haat-liefde verhouding met zelfbruiners

To be honest… Ik had altijd een haat-liefde verhouding met selftanning producten. Ik leek meer een wortel, veranderde in een vlekkerig monster. In het verleden ben ik daarentegen ook ooit erg verliefd geweest op een self tanning product van Lancaster. Mijn benen werden prachtig bruin met een mooie shimmer er over heen. Maar toch… die was wat prijzig en in mijn studententijd gaf ik er geen geld aan uit. En als je dan weer iets goedkoops pakt, is het eigenlijk weer hard schrikken. Lees: vlekken en wortelkleuren.

Twee jaar geleden heb ik voor BeautyJournaal Dior Bronze Auto-Bronzant geprobeerd. Een zelfbruiner voor het gezicht. En eentje met een prachtig effect. Een licht gebruinde snoet, zonder sproeten weliswaar. Het haalt net dat wittige van je gelaat. Hier lees je nogmaals mijn review.

Het product geeft niet alleen een bruine tint (weliswaar door het stofje DHA), maar Dior claimt ook dat de crème de aanmaak van Beta-endorfinen stimuleert en last but not least als een moisturizing werkt. Het is al met al een fijn product, waardoor je een instant bruine snoet krijgt.

Shop hier online!

But nothing beats the real thing….

Met een flinke SPF de eerste zonnestralen opvangen op terras, strand, in de tuin, rennend door het park. Totale ontspanning, genieten van het licht, frisse lucht, beweging en leuke mensen om me heen. En dat blijft toch mijn absolute voorkeur voor een gezonde kleur!

Lees ook