Het vakdiploma moet opnieuw geijkt worden, vindt De Haan

04:14 - 02:32
luistertijd 04:14 - leestijd 02:32

Het zal echt niet iedereen opgemerkt zijn, maar de schoonheidsspecialisten zeker wel. Het rommelt flink binnen de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten, de ANBOS.

Minister Schippers wil behandelingen verbieden

Het vak van de schoonheidsspecialiste staat onder druk nu er mogelijk bepaalde behandelingen niet meer mogen worden gegeven, als minister Schippers haar plannen doorzet met een wetswijziging: geen IPL en laserbehandelingen meer – dat wordt dan voorbehouden aan BIG-geregistreerde beoefenaars zoals huidtherapeuten en artsen. Ook zijn door sommige verzekeraars acne-behandelingen uit de vergoede zorg gehaald voor schoonheidsspecialisten en wordt dit alleen nog vergoed bij huidtherapeuten.

Schoonheidsspecialisten moeten Huidtherapie diploma behalen

Als de plannen doorzetten rest de schoonheidsspecialisten niets anders dan een HBO diploma voor huidtherapeute te gaan halen, en dat is voor een kerngroep van toponderneemsters in deze branche een hard gelag, omdat ze al zo goed geschoold zijn en vanwege hun lange staat van dienst al mega veel ervaring hebben. Zij zouden dan het onderspit delven.

Laat branchevereniging ANBOS haar leden in de steek?

Schoonheidsspecialisten die lid zijn van de ANBOS verwijten hun vakvereniging nalatigheid om adequaat op te treden tegen de veranderingen en flink op de bres te gaan, op een manier die het vak van de schoonheidsspecialiste niet zal aantasten. Leden voelen zich door hun vakvereniging, die hun belangen moet behartigen en verdedigen, in de steek gelaten.

Gea de Haan stelt zich kandidaat als voorzitter van de ANBOS

Een kerngroep van leden wil nu ook een nieuwe voorzitter, nu er binnenkort weer verkiezingen zijn. Lees het ingezonden persbericht hierover.

Het is ons nu alleen nog niet duidelijk waarom Gea de Haan wel de ‘papieren’ heeft om de beroepsgroep uit haar benarde situatie te halen:

“Voor de verkiezing van voorzitter van ANBOS hebben kernleden een nieuwe kandidaat voorgesteld: Gea de Haan, gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaar van een salon in Heerhugowaard. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de brancheorganisatie die op 6 juni in Bunnik wordt gehouden, kunnen kernleden hun stem uitbrengen op de huidige voorzitter, Kees Hoogendijk, of deze nieuwe vrouwelijke kandidaat.

Een grote groep kernleden maakt zich zorgen over de toekomst van de schoonheidsspecialist en de rol van ANBOS daarin. Zij willen een branchevereniging die met haar tijd mee gaat, die het vak van schoonheidsspecialist beter op de kaart zet en waar leden trots op zijn dat ze er deel van uitmaken. Om die reden hebben kernleden Gea de Haan gevraagd om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Samen met de leden, het bestuur en de medewerkers van ANBOS achten wij haar in staat om ANBOS klaar te maken voor de toekomst

Gea de Haan: “Ik voel me vereerd en wil me graag inzetten om de brancheorganisatie krachtiger, moderner en interactiever te maken. Vooral het contact met de leden vind ik heel belangrijk, ik wil graag horen wat zij van de brancheorganisatie verwachten. Ook vind ik het belangrijk dat we in gesprek blijven met andere organisaties in onze branche.”

Herijking van het vakdiploma

De Haan is voorstander van een goed erkend vakdiploma schoonheidsverzorging. Vakinhoudelijk moet er gekeken worden naar het diploma schoonheidsverzorging en de eisen die ANBOS stelt om je bij de brancheorganisatie aan te sluiten. Ook moet er kritisch worden gekeken wat wel en wat niet tot de taken van schoonheidsspecialisten behoort. “Er zijn tenslotte behandelingen die voorbehouden zijn aan huidtherapeuten en artsen”, aldus De Haan. “Maar daar waar mogelijkheden zijn moeten die zeker benut worden. We zijn tenslotte ondernemers.”

”Ik wil een voorzitter zijn voor alle leden, met of zonder specialisaties, want ook zonder specialisaties wordt er vakwerk geleverd. Tot slot moeten we de communicatie naar de consument verder uitbouwen. De brancheorganisatie moet een sterk merk worden.”

Gea de haan (56) is gediplomeerd schoonheidsspecialist en runt al 24 jaar een eigen salon. Zij was eerder 6 jaar penningmeester/secretaris van de brancheorganisatie.”

Lees ook:

Lees ook