Ze doen aan self-medication…….

06:05 - 03:39
luistertijd 06:05 - leestijd 03:39

Welk psychisch leed gaat er schuil achter een special interest blogger? Ik zat onlangs aan de lunch bij de artsen en huidtherapeuten van een gerenommeerde kliniek voor cosmetisch medische behandelingen. We spraken over marketing, branding, het nieuws in de media over injectables, over bloggers en vloggers. Mij werd gevraagd of ik de nieuwe ‘rising star’ van het een bepaald blog al kende. Eh nee, dus. Het is mijn kracht en mijn valkuil dat ik niet alle hypes volg. Niet word ik er alleen doodmoe van, ik heb na 24 jaar in dit vak wel een antenne ontwikkeld om te kunnen filteren wat echt zoden aan de dijk zet en wat niet. Dat is mijn kracht. Maar mijn valkuil is dat ik hierdoor wel degelijk de aanvang van trends in wording soms kan missen, maar ook de smeuïge schandalen. Nu interesseren veel schandalen mij niet, omdat ik ze te dommig vind om energie aan te verspillen, maar ook hierbij geldt, soms moet je er op inhaken. Zoals nu.

Verhullende schoonheid

Die blogger/vlogger die ter sprake kwam. Nee ik noem geen naam, maar toevallig had ik onlangs al eens mijn en medewerker van mij gekeken naar bloggers die een sterke focus op medisch cosmetische ingrepen hebben, en waaraan je door de tijd heen ook kan zien, dat ze zelf het nodige ondergaan. Nu heb ik daar helemaal niets op tegen, want ik zie echt van heel dichtbij hoe mensen kunnen opknappen als hun te snel verouderende gezicht er weer conform hun sprankelende innerlijk uitziet. Het is goud waard. Neem het voorbeeld van Loes. Maar ook van Jet.

Maar als ik zie hoe levendige vrouwen door de tijd heen steeds langzamer gaan praten, bedachtzamer, of zelfs slomer worden in hun beweging en communicatie, alsof ze stoned zijn, of juist steeds meer in taal hun communicatie kracht moeten gaan bijzetten omdat hun non verbale communicatie is plat gelegd, krijg ik het daar wel benauwd van. Dat krijg ik het ook als ik sommige artsen onder ogen krijg, by the way. 

 

Hier klopt iets niet

Terug naar de rising star, ze heeft een platform waarvan de naam rondzingt in mijn wereld, ook grote media kijken naar haar, en haar eigen naam blijft ook hangen, al was het maar omdat ze nogal buitensporigheden in haar karakter vertoont. Zoals hierboven geschetst: niets beweegt, behalve haar mond waar dan eigenlijk ook nog hele rare gedachten en zinnen uitkomen. Ze is een en al blijdschap, en je zit er vol verbazing naar te kijken. Geneigd om jezelf mee te laten nemen in haar energie, maar wetende intuïtief dat er iets heel erg niet klopt.

Persoonlijke drijfveren

Voila. Ze is niet alleen verslaafd aan het onderwerp waarvoor ze ambassadeur is, ze is, naar ik vernomen heb, ook verslaafd aan andere zaken, die toch minder goed voor haar gezondheid zijn. Dit wetende, word ik wel wakker en vraag ik me, nu ook maar eens via mijn eigen medium, hardop af waar we mee bezig zijn. De consument/blogger rules, de journalist en redacteur is werkeloos uit mijn umfeld verdwenen de afgelopen jaren. Je overleeft als je ondernemerskwaliteiten hebt, lef en een beetje gekkigheid, en daarmee bedoel ik: niet schroomt om jezelf als leidend maar ook lijdend voorwerp in de schijnwerpers te zetten.

Toen ik in 2009 (zoooooo lang geleden!) met dit platform begon, was dat nog niet zo. Het was mijn doel ook niet, ik wilde de echte experts in de schijnwerpers zetten, maar de afgelopen jaren werd me steeds duidelijker dat ik ook mijn eigen ‘smoel’ moest gaan laten zien. Dat is de tijdgeest. Gelukkig, en dat vind ik oprecht, hebben we op BeautyJournaal nog altijd een mooie mix daarin: je ziet onze experts, onze testers, gastredacteuren, en mijzelf. Zodat er voor elke smaak iets te lezen valt op dit platform.

Geestelijke gezondheid

Anno 2017 verloopt bijna alle pr- en marketingcommunicatie via de platformen van bloggers en vloggers. PR-experts hebben zich de afgelopen jaren zeer consciëntieus gebogen over de kwaliteiten van deze niet professioneel opgeleide journalisten en redacteuren, maar consumenten met een hobby en het kaf van het koren gescheiden. Ook in mijn umfeld heb je nu betrouwbare persoonlijkheden. Maar er blijft nieuwe aanwas komen, en een ballotage blijft heel erg noodzakelijk. In de online wereld heb je een tomeloze energie nodig, narcistische kwaliteiten en wie weet wat nog meer voor borderline kwaliteiten  om het tempo bij te kunnen houden en jezelf altijd maar in de etalage te kunnen zetten. Hoe gekker je bent, hoe meer succes je krijgt. We houden ervan om naar excentrieke schepsels te kijken en voor die excentrieke schepsels is de aandacht heerlijk, een uitlaatklep voor al die hersenspinsels en energieen die anders geen kant op zouden kunnen. Je bent een special interest blogger en je hebt een queeste.

In principe kan bloggen therapeutisch zijn….

 

Vertekend zelfbeeld

Laten we ook niet vergeten dat maar liefst 12% van de patiënten die zich melden bij een plastisch chirurg, cosmetisch arts of dermatoloog lijden aan een psychiatrische aandoening Body Dismorphic Disorder, ofwel een vertekend zelfbeeld. Het zijn de spookpatiēnten die geen enkele arts in zijn wachtkamer wil hebben, omdat hij/zij weet dat deze patiënt, no matter wat you do, nooit tevreden zal worden met het resultaat van een behandeling. Lees mijn artikel erover, dat ik in 2006 al schreef.

Gek is leuk, als het maar duidelijk is dat het gewoon gek is. Waakzaamheid is geboden. Want het gaat hier niet om het aanprijzen van een zak chips.

Lees ook