Een wondercreme of vooral goede marketing?

04:44 - 02:50
luistertijd 04:44 - leestijd 02:50

Een wondercrème

Ik ben flabbergasted wanneer ik de claims van dit product doorlees… met Filorga Eyes-Absolute Anti-Aging Eye Cream heb ik een wondercrème in handen, een 6-in-1 formule die niet alleen rimpels en verslapping van de oogleden tegengaat, maar tevens wallen en donkere kringen behandelt en daar bovenop langere wimpers geeft en een stralende huid. Althans… dat is wat Filorga beweert.

Kritisch lees ik allereerst de beschrijving van de onderzoeken. Ik vind de beschrijving, maar ook de bijbehorende claims enigszins dubieus. Bijvoorbeeld: “Multicorrigerende 6-in-1 formule van medicijnachtige actieve stoffen”. Wat moet ik me exact voorstellen bij medicijnachtig?!

Filorga Eyes Absolute SfeerbeeldDe ingrediënten zijn in bepaalde concentraties onderzocht, maar slechts bij één van de ingrediënten complexen is expliciet aangegeven dat de concentratie uit het onderzoek ook in de crème zit. Daarnaast zijn de individuele ingrediënten complexen onderzocht, niet de crème in zijn geheel.

900% vermindering van rimpels?!

En last but not least…  Als ik lees dat rimpels in slechts 7 dagen tot wel 900% verminderd worden, vraag ik me serieus af wat er bedoeld wordt. 100% vermindering van een rimpel betekent dat hij weg is. Wat gebeurt er dan bij 900% vermindering? Volgens mij is dat niet mogelijk.

108 ingrediënten

Deze vermindering van rimpels zou toe te schrijven zijn aan een botoxachtig tripeptide. Ik weet alleen van de stof argireline dat het in concentraties van 8-12% aantoonbaar een vermindering van rimpels geeft. Ik vind halverwege de INCI-lijst de stof palmitoyl tripeptide-5, een peptide die kan bijdragen aan versteviging van de huid, maar geen argireline.

Als ik goed geteld heb, zitten er wel 108 ingrediënten in dit product. Schieten met hagel, zoals Johan Wiechers zo mooi kan zeggen (lees zijn commentaar bij dit artikel, dan begrijp je wat ik bedoel…): er zit altijd wel iets in een product dat je huid goed doet. Op plek 7 van de INCI staat silica, ook zit er parelpoeder in. Beide ingrediënten reflecteren en geven iets van een glans. Dat zou voor de stralende huid kunnen zorgen.

Kortom, vooralsnog heb ik mijn twijfels bij de claims. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar de proof of the pudding is in the eating.

20161031_155846

Om te beginnen: Prachtige verpakking

Laten we het eerst over de verpakking van de Filorga Eyes-Absolute Anti-Aging Eye Cream hebben. Die is uitermate chique, dat moet ik toegeven. Een mooie slanke en zwarte glanzende luchtvrije flacon. Staat prachtig op je toilettafel, ware het niet dat hij makkelijk omvalt. De flacon heeft een metalen applicator die koel aanvoelt (een zogenaamde cryo-kop), ook als je hem gewoon in je slaapkamer bewaart. Kou werkt samentrekkend, dus dat doet altijd iets tegen zwelling. Toch vind ik het makkelijker een oogcrème met mijn vingers aan te brengen.

EYES-ABS-NOIR-DETAIL-TL-0216Het aanbrengen

Eén pompje is veel te veel. Een derde pompje is genoeg, maar dat is lastig doseren. De opening van de cryo-kop raakt snel verstopt met als bijkomend ‘voordeel’ dat er nu niet te veel crème uitkomt. Als er iets van het propje in de opening met het product meekomt, dan laat dit een wit waasje achter op de huid.

Het resultaat

De crème hydrateert goed en is niet vet. Mijn oogrimpels zijn helaas niet verdwenen, hooguit tijdelijk – direct na het aanbrengen – wat minder zichtbaar vanwege de hydratatie. Daardoor nemen droogtelijntjes af.

Ik zie eveneens geen verschil in donkere kringen. Camouflage is het enige dat echt helpt tegen kringen, of je moet naar de cosmetisch arts voor een fillerbehandeling. Door de koele cryo-applicator neemt zwelling rondom de ogen wel wat af, met een frissere blik tot gevolg. Maar om nou te spreken van een “stralendheidsboost”?

Ook zou ik heldere en grotere ogen moeten krijgen. Ja, langere wimpers doen je ogen inderdaad groter lijken. Maar ik heb helaas geen langere wimpers gekregen door dit product. Was het maar waar.

FullSizeRender-4Conclusie

De claims zijn misleidend en de aangehaalde onderzoeken worden op een ietwat dubieuze manier geciteerd. Dit toont aan dat het goed is om als consument altijd kritisch te blijven. Laat je niet misleiden door marketing.

Filorga Eyes-Absolute Anti-Aging Eye Cream is dan ook niet de wondercrème die het belooft te zijn. Het is wel gewoon een prima hydraterende oogcrème, waardoor rimpels opgevuld lijken en de huid gladder en strakker. Verwacht alleen geen absolute wonderen.

Lees ook