shop Collistar nOt Gel Transformista – Game Changer lipgloss Een vegan en clean beauty lipgloss die pas kleur geeft op je lippen, onder invloed van de pH-waarde van je liphuid. De kleur is urenlang houdbaar. Ideaal! Bekijken INCI naam: Acetyl hexapeptide-3 Argireline wordt door cosmeticafabrikanten een alternatief voor Botox genoemd. Het zou net zo effectief […]

04:06 - 02:27
luistertijd 04:06 - leestijd 02:27

INCI naam: Acetyl hexapeptide-3

Argireline wordt door cosmeticafabrikanten een alternatief voor Botox genoemd. Het zou net zo effectief de rimpels kunnen bestrijden, zonder dat er een injectienaald aan te pas komt.

Chemisch gezien is argireline een peptide (eiwit) bestaande uit een keten van zes aminozuren die gebonden zijn aan een fragment van azijnzuur. De werking van argireline is in die zin vergelijkbaar met Botox dat het de zenuwoverdracht tussen de huid en de spiertjes kan onderbreken, waardoor er een huidontspannend effect zou kunnen optreden.

Onze gezichtspieren zorgen ervoor dat we ons verbaal en non-verbaal kunnen uitdrukken. Daarom worden het ook wel de mimische spieren genoemd. Hoe meer ze gebruikt worden tijdens de communicatie, hoe meer ook de huid belast wordt: het veert als een matrasje mee op dat spierweefsel, en op den duur komen er plooien in die ook nog eens dieper worden als gevolg van veroudering (=huidverslapping). Het is bekend dat hoe minder krachtig de gezichtsspieren gebruikt worden, hoe jonger je er uit kan blijven zien. Dit is ook opvallend bij mensen die intensief yoga en meditatie beoefenen.

Al twintig jaar wordt Botox gebruikt om de gezichtspieren te verslappen met als resultaat vermindering van rimpels voor bepaalde tijd (zolang de stof werkt). Botox is de merknaam voor botuline, een gif dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulini. Deze bacterie leeft in verkeerd bewaard en gekookte vlees (en zelfingemaakt voedsel) en kan voor fatale vergiftigingen zorgen. Botuline zorgt ervoor dat de verbinding tussen de zenuwen en de spieren wordt verbroken, waardoor spieren verlamd raken. Binnen de cosmetica wordt dit effect gebruikt om de spierspanning en mimische reactie van de spieren te verminderen en de rimpelvorming tegen te gaan.

Qua werking lijkt argireline vergelijkbaar te zijn met Botox – het moet voor spierverslapping kunnen zorgen. Maar het mechanisme achter argireline is wel anders dan van Botox.

De impuls van een zenuw naar de spier wordt doorgegeven door de aanmaak van de zg. mediator acetylcholine. Het wordt alleen vrijgemaakt als drie componenten samen een verbinding vormen (genaamd SNARE), waarbij alle componenten precies bij elkaar moeten passen. Het is net een slot en een sleutel-principe: pas als er een juiste sleutel in het slot zit, gaat de deur open. De drie componenten zijn de eiwitten genaamd VAMP, Suntaxin en SNAP – 25. Samen vormen ze een perfecte “sleutel” die het slot openmaakt.

Argireline lijkt qua structuur op SNAP-25 en wordt daarom wel gebruikt om een “sleutel” te vormen, maar uiteindelijk levert het geen perfecte “sleutel”, omdat het niet exact hetzelfde is als SNAP-25. Hierdoor kan het slot niet opengaan en wordt acetylcholine niet vrij gemaakt. De impuls van de zenuw naar de spier kan niet doorgaan. Botox blokkeert de SNAP-25, waardoor de “sleutel” niet gevormd kan worden. Maar argireline concurreert met SNAP-25. Het eindeffect is daarom afhankelijk van de hoeveelheid argireline die bij de zenuw- en spierverbinding terechtkomt.

In theorie klinkt het goed. Maar in de praktijk roept het verschillende vragen op. Tot hoever kan argireline de huid binnendringen en zou het ook de spieren kunnen bereiken? In hoeverre kan het spieren verslappen? Zou het effect überhaupt zichtbaar zijn? Wat zijn de bijwerkingen op korte en op langere termijn?

Er is één studie bekend waarin de werking van argireline in een gezichtsverzorgingsproduct is bewezen (Int. J. Cosmet. Sci. 2002 Oct; 24 (5):303-10). Een applicatie van 10% argireline in een crème heeft bij een testgroep vrouwen de rimpels met 30% verminderd na 30 dagen gebruik. Dit was getest tegen een placebo. Een veelbelovend resultaat.

Het is ons onbekend welke concentraties argireline cosmeticafabrikanten gebruiken in hun crèmes.

Argireline is niet toxisch bij orale inname. In een test is het bewezen dat argireline niet toxisch is voor de huidcellen.

Lees ook