Een lezeres mailt ons dat ze vier maanden na de explantatie van haar borstimplantaten en een borstlift ineens weer rode littekens krijgt. Ze vraagt zich af hoe dit kan?
Plastisch chirurg Frank Niessen laat het volgende weten:
‘Na vier maanden is het litteken nog steeds aan het genezen. Na een jaar hoort het litteken huidkleurig en soepel te zijn. Een normaal litteken blijft altijd binnen de grenzen van de wond en heeft ongeveer een jaar nodig om volledig uit te rijpen, zoals dat in vakjargon heet.
Wanneer een litteken in de eerste weken na de wondgenezing in roodheid of dikte toeneemt, dan is er sprake van een abnormaal litteken.
Een hypertroof of keloïd litteken
Worden de littekens ook roder, zijn de littekens pijnlijk of jeuken deze? Dan zou het kunnen het zijn dat er hypertrofie of keloïdvorming optreedt.
- Bij keloïdvorming ontstaat er een hard, vaak rood,glad en glanzend litteken.Het is ook een littekenvorm die buiten de oorspronkelijke wondrand groeit door een onderhuidse reactie en verlittekening.
- Wanneer het litteken rood, dik en stug blijft, dan spreken we van een hypertrofisch litteken.
Beide litteken vormen kunnen pijnlijk zijn en jeuk geven.
Meestal na drie maanden treedt hypertrofie op
Hoewel de uitdrukking ‘abnormaal’ doet vermoeden dat dergelijke littekens niet heel gangbaar zijn, komt een hypertroof litteken toch voor bij 30-40% van de patiënten die een chirurgische ingreep heeft ondergaan, circa drie maanden na de ingreep. Uiteindelijk blijft er na een jaar nog een groep van 20% van de patiënten over die een storend litteken heeft.
Behandelen met corticosteroiden en siliconenverbanden
Je zou terug kunnen gaan naar je behandelend arts om de littekens te laten beoordelen. Wanneer er keloidvorming ontstaat, zal de plastisch chirurg het litteken eventueel behandelen met een corticosteroïde injectie of siliconenpleisters.
Siliconenverbanden en siliconen gels hebben een gunstige werking op de huid. Het materiaal houdt de verdamping van water uit de huid tegen. In medische termen noemen we deze werking ‘occlusie’. Mede hierdoor zorgen siliconenproducten voor een afname van dikte, roodheid, pijn en jeuk. Dit is in klinische studies bewezen.
Dit is al een wat ouder filmpje, maar de inhoud is actueel en Frank Niessen legt heel goed uit welke soorten littekens er zijn en welke behandelingsmogelijkheden:
- Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord.
Lees ook:
- Wat kunnen anti-schimmelcreme en aloe vera betekenen bij littekens?
- Zo opereert Frank Niessen met minder littekens – hij tekent het voor
- Waarom ontwikkelt de huid littekens?
Zo corrigeert Frank Niessen grotere littekens, bekijk de 1-minuut video: