Wat is er hier aan de hand? De arts legt het heel goed uit in tekst, en video!

02:58 - 01:47
luistertijd 02:58 - leestijd 01:47

Een lezeres mailt ons dat ze vier maanden na de explantatie van haar borstimplantaten en een borstlift ineens weer rode littekens krijgt. Ze vraagt zich af hoe dit kan?

frank niessenPlastisch chirurg Frank Niessen laat het volgende weten:

‘Na vier maanden is het litteken nog steeds aan het genezen. Na een jaar hoort het litteken huidkleurig en soepel te zijn. Een normaal litteken blijft altijd binnen de grenzen van de wond en heeft ongeveer een jaar nodig om volledig uit te rijpen, zoals dat in vakjargon heet.

Wanneer een litteken in de eerste weken na de wondgenezing in roodheid of dikte toeneemt, dan is er sprake van een abnormaal litteken.

Een hypertroof of keloïd litteken

Worden de littekens ook roder, zijn de littekens pijnlijk of jeuken deze? Dan zou het kunnen het zijn dat er hypertrofie of keloïdvorming optreedt.

Beide litteken vormen kunnen pijnlijk zijn en jeuk geven.

Meestal na drie maanden treedt hypertrofie op

Hoewel de uitdrukking ‘abnormaal’ doet vermoeden dat dergelijke littekens niet heel gangbaar zijn, komt een hypertroof litteken toch voor bij 30-40% van de patiënten die een chirurgische ingreep heeft ondergaan, circa drie maanden na de ingreep. Uiteindelijk blijft er na een jaar nog een groep van 20% van de patiënten over die een storend litteken heeft.

Behandelen met corticosteroiden en siliconenverbanden

Je zou terug kunnen gaan naar je behandelend arts om de littekens te laten beoordelen. Wanneer er keloidvorming ontstaat, zal de plastisch chirurg het litteken eventueel behandelen met een corticosteroïde injectie of siliconenpleisters.

Siliconenverbanden en siliconen gels hebben een gunstige werking op de huid. Het materiaal houdt de verdamping van water uit de huid tegen. In medische termen noemen we deze werking ‘occlusie’. Mede hierdoor zorgen siliconenproducten voor een afname van dikte, roodheid, pijn en jeuk. Dit is in klinische studies bewezen.

Dit is al een wat ouder filmpje, maar de inhoud is actueel en Frank Niessen legt heel goed uit welke soorten littekens er zijn en welke behandelingsmogelijkheden:

Lees ook:

Zo corrigeert Frank Niessen grotere littekens, bekijk de 1-minuut video:

Lees ook