Zowel een virus, een bacterie als een schimmel kunnen een rol spelen verdikte littekens

05:55 - 03:33
luistertijd 05:55 - leestijd 03:33

Niet is zo moeilijk als het mooi laten genezen van een litteken. In principe doet je lichaam dan volledig zelf, maar het gaat van nature een beetje rommelig. Het lichaam wil bij een wond de huid zo snel mogelijk sluiten om de kans op infecties te verkleinen en dus jouw overlevingskans te vergroten.

In no time moeten witte bloedlichaampjes ter plekke komen en wordt er met grote spoed collageen en elastine aangemaakt. Dit gaat niet geordend, en dat resultaat in een zichtbaar litteken. Het opmerkelijke is, zo weet de wetenschap van het opereren van ongeboren kinderen in de baarmoeder, dat wondjes zich dan littekenloos sluiten en helen.

Ankerlitteken na ingrijpende borstverkleining en lift, 8 wk na operatie

Frank Niessen is niet alleen plastisch chirurg maar ook littekenexpert. Hij doet al jaren onderzoek naar een mooiere genezing van littekens. Er zijn weer wat nieuwe ontwikkelingen en daarover vertelt hij in dit artikel.

Laser bij verdikte littekens

Frank vertelt: ‘Ten eerste wordt steeds vaker laser ingezet om littekens mooier te maken. Met name de kans op een verdikt litteken, hypertrofie, wordt minder. Ik geloof dit graag, echter vind ik de onderzoeken niet onafhankelijk genoeg. Het betreft vaak deelnemers die laser in hun praktijken hebben en er geld mee verdienen. Een laser is ook erg duur. Je bent minder snel geneigd te zeggen dat het niet werkt.

‘Ik heb zelf nog geen patiënten hiervoor doorgestuurd, maar ik heb wel studies gezien met positieve onderzoeksresultaten.

 

Uitgerijpt maar ook deels verdikt itteken na kransslag operatie

Antischimmelcrème, huh?

‘Ja, het klinkt misschien wat vreemd,’ zegt Frank Niessen, ‘maar we zijn in het VU Medisch Centrum in Amsterdam bezig met een onderzoek met antischimmelcrème: miconazol. Littekens ontstaan vanuit je huid, en bij mensen die van die dikke verheven keloïd littekens ontwikkelen, zien we dat in die stukjes huid weinig immuuncellen zitten en dat er haartjes groeien.

Ontsteking vanuit haarzakje

‘De keloïd ontstaat vaak vanuit de ontsteking van een haarzakje. Dus, lijkt het erop dat het ontstaat vanuit het microbioom van je huid. Deze mensen hebben ook vaak keratosis pilaris, die ontstekinkjes, rode bultjes aan de achterkant van je bovenarmen. We hebben ook aangetoond dat deze mensen een verlaagde immuunreactie hebben in hun bloed.

 

Suikerloos eten werkt ontstekingsremmend en verandert je microbioom

Frank vervolgt: ‘Stel nou dat het microbioom van de huid van deze mensen anders is. We hebben al proefondervindelijk gezien dat als we deze mensen een ander dieet geven dat ontstekingsremmend werkt, dus bijvoorbeeld geen suiker bevat, hun klachten verminderen. De jeuk verdwijnt. Het litteken wordt soepeler en rozer. Dus als het microbioom van je darmen verandert, minder stressvol wordt, verandert ook het microbioom van je huid. Dat was één gedachte.

De relatie tussen schimmel, acne en keloïd

‘De andere gedachte ontstond toen ik een foto op Internet zag van iemand met pukkeltjes op het voorhoofd, en dat zie ik ook altijd bij mensen met keloïd. Je ziet het bij mensen bij mensen van kleur, en in iets mindere mate bij witte mensen. Bij die foto stond een uitleg over schimmel. Dat het om een acne ging die door schimmel veroorzaakt is. Ik ben toen verder gaan zoeken en vond onderzoeken over de invloed van schimmel op keloïd.

De schimmel, bacterie en het virus

‘Nu denk ik zelf dat zowel een virus, een schimmel en een bacterie een rol speelt. Wij mensen bestaan bij de gratie van al deze microben. Als er een disbalans ontstaat geven we antibiotica en doden we überhaupt alle microben. Maar misschien moeten we juist probiotica geven om weer een juiste bacteriebalans te krijgen. Echter, zo ver zijn we nog niet.

Frank geeft aan dat er resultaten zijn met de miconazol, maar niet bij iedereen. Hij zegt: ‘Omdat het een crème is, weten we niet of dat op zich al iets doet, of dat de massage een effect heeft waarmee je het product inmasseert.

Aloë Vera crème, met honing en vitamine E

Frank heeft met een aantal specialisten een eigen crème ontwikkeld, die in drie fasen gebruikt wordt. De eerste twee crèmes stimuleren de immuunreactie van de huid voor een mooie genezing.Hiervoor gebruikt hij aloë vera, honing, vitamine E en vitamine D. De derde creme, die je pas na 8 weken gebruikt, remt juist immuunreacties. Om dus verdikte littekens te voorkomen. Zijn producten zitten nog in een onderzoeksfase.

De nieuwe crèmes maken onderdeel uit van een groter herstelprogramma dat hij afgelopen jaar introduceerde voor zijn cliënten: voorafgaand en na de operatie. Hij noemt dit het P2R-programma, dat staat voor prepare – protect – regenerate. Hierin adviseert hij ook bepaalde vitaminen en mineralen en probiotica. Je leest er hier meer over.

Lees ook nog dit verhaal van Louise die dankzij zijn holistische geneesadviezen veel beter herstelde.

mittsu logo

 

Lees ook:

Lees ook