Eva legt je uit waarom

08:10 - 04:54
luistertijd 08:10 - leestijd 04:54

FreshWaterValley: mijd ongezonde stoffen in cosmetica

Katherine Lugo, oprichtster van make-up merk Luka Cosmetics, heeft moeten praten als brugman om een make-up lijn op te zetten die geen ongezonde stoffen bevatte. Toen Katherine – een en al lang krullend haar en met een wing eyeliner waar je “U” tegen zegt – voor het eerst bij een zogenoemde ‘formulator’ naar binnen stapte, wist ze al precies wat ze wilde… gezonde cosmetica. Een langdurig proces volgde, waarbij ze vele formulators interviewde totdat ze er een paar had gevonden die slim genoeg waren om de producten kwalitatief hoogwaardig, High Definition, en vrij van chemische stoffen vorm te geven. Luka Cosmetics was een feit.

Het werd een lijn die vrij is van de volgende stoffen:

  1. Talk
  2. Bismuth Oxichloride
  3. Petrochemicals: stoffen die worden gewonnen uit petroleum en aardgas
  4. Parabenen

Wat is er dan mis met deze zeer gangbare make-up ingrediënten? Dat legt Eva van FreshWaterValley in dit artikel voor je uit.

Talkpoeder

Talk is een goedkope minerale opvuller die verantwoordelijk is voor de bekende ‘cakey-look’ en in vele reguliere poeders wordt gebruikt. Er wordt de laatste tijd op internet gespeculeerd dat talkpoeder kanker zou kunnen veroorzaken. Echter, in dit wetenschappelijk onderbouwd artikel valt te lezen dat asbest (dat in ruwe talk voorkomt) niet meer in de huidige talkpoeders wordt verwerkt in verzorgingsproducten sinds 1970:

“In zijn natuurlijke vorm bevat talk vaak asbest, een stof die erom bekend staat longkanker te veroorzaken, wanneer deze wordt geinhaleerd. Alle talkproducten die in (Amerikaanse) huishoudens worden gebruikt zijn inmiddels echter asbestvrij sinds 1970.” (vertaling door Eva Wisse)

De conclusie van het artikel laat zien dat er meer onderzoek nodig is met betrekking tot de talkpoeders die ook in deze tijd nog in vele persoonlijke verzorgingsproducten en makeup artikelen worden gebruikt:

“Het is niet duidelijk of consumentenproducten die talkpoeder bevatten kanker kunnen veroorzaken. Studies laten uiteenlopende resultaten zien, al lijkt er wel een verband te zijn tussen het gebruik van talkpoeder en het risico op eierstokkanker. Er zijn echter momenteel weinig onderzoeken die een verband tussen talk en andere vormen van kanker kunnen aantonen.” (vertaling door Eva Wisse)

Of de stof nu kankerverwekkend is of niet, Luka Cosmetics gebruikt geen talk, omdat een make-up look er vaak niet mooier van wordt en de kans op huidirritatie is aanwezig.

Bismuth Oxychloride

Dit is een bijproduct van loodproductie. Deze glanzende minerale stof is de reden dat je pukkeltjes krijgt van bepaalde welbekende foundations. De stof irriteert en veroorzaakt roodheid. Een excellent artikel op de website van Paula’s Choice legt uit wat Bismuth Oxichloride precies is en waarom het zo populair is:

“Bismuth oxychloride, een stof die nauwelijks in de natuur voorkomt, wordt geproduceerd door het combineren van Bismuth, een bijproduct van lood- en koperraffinage, met chloride en water. De stof wordt gebruikt in cosmetica omdat het een glanzende, parelmoeren look geeft, terwijl de fijne poederige textuur zich goed aan de huid hecht.” (vertaling door Eva Wisse)

Je ziet tegenwoordig al die mooie parelmoeren koppies op sociale media: dat zijn hoogstwaarschijnlijk poeders waar Bismuth in is verwerkt.

Paula’s Choice legt uit dat de stof irriterend kan zijn:

“Sommige mensen reageren op Bismuth Oxychloride vanwege zijn unieke kristallenstructuur. Deze kristallen ‘prikken’ als het ware in de huid en raken verstopt in de porie, waardoor irritatie ontstaat. Dit probleem wordt erger naarname er meer Bismuth Oxichloride in een make-up product zit.” (vertaling door Eva Wisse)

Katherina Lugo, BeautyJournaal’s Monique en Eva Wisse van FreshWaterValley

Wanneer je zelf irritaties ondervindt van je makeup, kijk dan de ingredientenlijst eens na. Luka Cosmetics is in dat geval een goed alternatief, want het bevat geen Bismuth Oxichloride.

Petrochemicals

Dit zijn chemische stoffen die zijn gewonnen uit petroleum of aardgas, en die die in vele gangbare cosmetica zitten. Veelvoorkomende petrochemicals zijn alcohol (houdbaarheidsverlengend), benzoyl peroxide (bacteriedodend), BHA en BHT (houdbaarheidsverlengers), parfum, hydroquinone (bleekt de huid en helpt aldus tegen hyperpigmentatie), lanolin, sodium lauryl sulfaat, silliconen (bevorderen gladheid van de huid maar verstoppen de huid tegelijkertijd) en parabenen. Zie ook deze Engelse site voor een lijst van de twintig meest voorkomende petrochemicals.

Het aparte van deze stoffen is dat ze soms door dermatologen worden voorgeschreven om bijvoorbeeld hyperpigmentatie (in het geval van hydroquinone) of acne (in het geval van benzoyl peroxide) te behandelen. Toch besteden we er in dit artikel graag aandacht aan, want het is goed om je ervan bewust te zijn, vooral als je huidirritatie ondervindt nadat je bepaalde huidproducten hebt gebruikt.

Katherine, oprichtster van Luka Cosmetics en hiernaast op de foto, blijft zelf ver van deze stoffen vandaan, nadat ze jarenlang huidproblemen ondervond, waaronder eczeem en acne. Ze stopt dan ook geen petrochemicals in haar eigen makeuplijn.

Ikzelf (Eva van FreshWaterValley) gebruik af en toe wel de – door mijn dermatoloog voorgeschreven – cremes met de bacteriedodende stof benzoyl peroxide om acne te behandelen. Katherine en ik hebben daar regelmatige vurige discussies over en ze zweert dat wanneer ik met de petrochemicals zou stoppen, mijn huid helemaal tot rust zal komen. Op een dag ga ik met Katherine mee, puur natuur, en dan laat ik jullie weten wat het resultaat is!

Qua makeup ben ik wel al helemaal over op de petrochemical-vrije methode. Er zit dan ook geen spoor van alcohol, parfum, silliconen, sulfaten en peroxiden in de makeupjes van Luka Cosmetics.

Parabenen

Dit zijn cosmetische antibacteriele houdbaarheidsverlengers die overigens bijna niet meer in de EU worden gebruikt. Bepaalde parabenen worden in onderzoek gelinkt aan huidveroudering, allergieen, contact dermatitis en rosacea. Zie ook de volgende website voor meer info.

De filosofie van Luka Cosmetics luidt dan ook als volgt:

“Wij van Luka zijn trots op de manier waarop onze producten totstandkomen. Alle ingrediënten voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die oprichtster Katherine Lugo stelt. Vanaf de geboorte van Luka Cosmetics heeft zij persoonlijk de producten voorzien van een duurzaam en bewust karakter.

De fabricage van cosmetische producten heeft grote impact op de gezondheid van vrouwen en op de wereld om ons heen. Wij vinden het belangrijk om daarbij stil te staan en ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Ons doel is om vrouwen een keus te geven voor prachtige makeupproducten zonder giftige stoffen.”

Katherine’s passie is make-up en ze draagt Luka Cosmetics elke dag. Ze wil absoluut geen concessies doen aan kwaliteit en look. De lijn is High Definition en staat erg mooi zowel onscreen als in real life. Luka is favoriet in Hollywood omdat het prachtig fotografeert.

Het geitenwollen-sokken (daarmee wordt organisch en biologisch toch vaak geassocieerd… ) gehalte is nihil. Dat is uniek voor een biologische makeuplijn!

Shoppen met korting!

Het Luka team werkt ten tijde van de publicatie van dit artikel nog aan de website www.lukacosmetics.nl.

Je kunt echter nu al je Luka producten bestellen met de kortingscode ‘beautyjournaal2016’ via FreshWaterValley. De code geeft je maar liefst 20% korting op de gehele Luka Cosmetics lijn!

Wij leveren binnen enkele werkdagen vanuit het FreshWaterValley magazijn in Goes en staan bij vragen graag voor je klaar met onze gloednieuwe chatbox op www.freshwatervalley.nl.

Deze informatie behoort tot het merkendossier van FreshWater Valley en wordt zonder tussenkomst van de redactie aangeboden. Lees in uitgelichte dossier nog meer over de fantastische producten die Eva rechtstreeks in Amerika inkoopt – altijd het nieuwste van het nieuwste!

Lees ook