Onschuldig maar volstrekt ontsierend!

03:56 - 02:22
luistertijd 03:56 - leestijd 02:22

Vetbulten of lipomen komen veel voor, en hoe groter ze zijn, hoe ontsierender. Dermatoloog en lid van het BeautyJournaal expertteam, Francis Wu, legt wat het zijn en hoe ze weggehaald kunnen worden.

Vetweefselcellen

Een andere benaming voor een vetbult is een lipoom. Lipoom is een goedaardige gezwel bestaande uit vetweefselcellen en bevindt zich in het subcutane weefsel (het deel onder de lederhuid).

Erfelijkheid speelt een rol

verwijderde lipomen
verwijderde lipomen

Het is een veel voorkomende aandoening en komt voornamelijk in de middelbare leeftijd voor. Hoe lipomen ontstaan is onduidelijk, er is wel een erfelijk component.  Overgewicht speelt geen rol.

Ze worden vaak gelokaliseerd in de nek, op de schouders, bovenarmen, rug en dijen.  Het voelt deegachtig aan en de bovenliggende huid is normaal van kleur en textuur en beweegt vrijelijk over het onderhuids gezwel. Een lipoom heeft een glad oppervlakte.

Langzaam groeiend

lipoom op schouder
vetbult op de schouder

Lipoom groeit zeer langzaam en kunnen 2 tot 10 cm groot worden, soms zelfs groter.  Een  snel groeiende gezwel is waarschijnlijk geen lipoom.

Ongeveer 7% van de mensen met lipomen hebben meerdere vetbulten. Ze zijn verspreid over het lichaam, maar soms ook in 1 lichaamsdeel te vinden. Lipomen geven over het algemeen geen klachten, maar soms is het pijnlijk als een lipoom tegen een zenuw duwt.

Lipoom variant en overige

fibromen
fibromen ofwel steelwratjes

Overige bulten onder de huid kunnen zijn: talgklier cystes, lyfmeklieren, fibromen, neurofibromatose, lymfomen.

Onderzoek

Vaak is het klinisch beeld duidelijk om de diagnose lipoom te kunnen stellen. Soms wordt  echoscopie, CT scan of MRI met eventueel weefsel onderzoek ingezet als het beeld onduidelijk is.

Behandeling

Ziekte van Dercum met pijnlijke vetbulten
Ziekte van Dercum met pijnlijke vetbulten

Lipomen verdwijnen niet door cold of hot packs en ook niet door massages of diëten. Cosmetisch storende lipomen of lipomen die klachten geven zoals pijn kunnen eventueel poliklinisch verwijderd worden.

Oppervlakkige en goed ingekapselde lipomen zijn gemakkelijk  chirurgisch onder lokale verdoving te verwijderen, maar de slecht afgrensbare lipoom niet.Doordat het dieper ligt dan aanvankelijk gedacht ( rug, schouderbladen, ribben) of tussen kwetsbare structuren zoals zenuw en bloedvaten. De kans dat een lipoom weer terug komt, is groot.

Liposuctie bij kleine lipomen is een andere alternatief en geeft minder littekenvorming. Bij middelgrote (4-10 cm)  en grote lipomen (>10 cm) is de kans op recidief groot omdat het niet altijd lukt de gehele lipoom te verwijderen.

Heb jij lipomen, of vermoed je dat? Ga dan naar je huisarts. Het verwijderen van lipomen valt in principe niet onder verzekerde zorg, dus zoek dit eerst goed uit.

Shop hier cupping cups om je huid een goede drainerende massage te geven

Lees ook