Van wortels eten tot oogoefeningen doen

03:14 - 01:56
luistertijd 03:14 - leestijd 01:56

Vijf fabels en feiten over je ogen beschermen

Welke van je vijf zintuigen zou je het minst graag willen verliezen? De meeste mensen beantwoorden deze vraag met: “het vermogen om te zien.” En juist omdat je gezichtsvermogen zo waardevol – en tegelijkertijd kwetsbaar – is, doen er veel fabels de ronde over hoe je je ogen kunt beschermen, of juist kunt beschadigen. In dit artikel behandelen we vijf fabels en feiten over je ogen.

Fabel: Oogoefeningen kunnen de noodzaak voor een bril of contactlenzen uitstellen.

Feit: Oogoefeningen kunnen je gezichtsvermogen niet verbeteren of behouden en daarmee het moment waarop je ‘aan de bril’ moet, uitstellen. Je gezichtsvermogen is afhankelijk van vele factoren, zoals de vorm van je oogbol en de kwaliteit van het oogweefsel. Oefeningen kunnen deze factoren niet beïnvloeden.

Fabel: Lezen bij weinig licht is slecht voor je ogen

Feit: Lezen bij weinig licht beschadigt je gezichtsvermogen niet. Wel is het zo dat dit je ogen sneller moe maakt. Gebruik je een leeslamp? Laat deze dan direct op de pagina van je boek of tijdschrift schijnen, in plaats van over je schouder.

Fabel: Wortels zijn het beste voedsel voor je ogen

Feit: Wortels zijn weliswaar goed voor je ogen omdat ze vitamine A bevatten, maar vers fruit en groene bladgroenten zijn nog veel beter. Die bevatten antioxidanten en de vitamines C en E. Antioxidanten kunnen je ogen beschermen tegen oogziekten zoals staar en andere ouderdomsverschijnselen. Verwacht van vitaminen en antioxidanten echter niet dat ze een oogafwijking, zoals bijziendheid of verziendheid, kunnen verhelpen.

Fabel: Het is goed om af en toe je bril of te zetten of je lenzen uit te doen om je ogen rust te geven

Feit: Wanneer je lenzen of een bril nodig hebt om goed te kunnen zien, gebruik ze dan ook! Je bril afzetten of je lenzen uitdoen, zorgt ervoor dat je ogen beter hun best moeten doen om te focussen en daardoor raken ze juist eerder vermoeid. Je bereikt dus het omgekeerde en geeft ze geen rust. Let wel… het afzetten van je bril of uitdoen van je lenzen zorgt er niet voor dat je zicht sneller achteruit gaat.

Fabel: De hele dag naar een computerscherm kijken is slecht voor je ogen.

Feit: Een computerscherm beschadigt je ogen niet. Wel is het zo dat het turen naar een scherm – zeker voor langere perioden – je ogen moe maakt. Dit komt doordat je minder vaak met je ogen knippert, wanneer je naar een scherm staart. En daardoor drogen je ogen sneller uit. Werk je veel met een computer, zorg er dan voor dat de verlichting van de ruimte niet via het scherm in je ogen reflecteert (… dan gaat het namelijk dubbel op), probeer je ogen iedere 20 minuten even rust te geven en knipper bewust met je ogen om ze goed te hydrateren.

Leestip: Lees hier ons recente artikel met interessante weetjes over je ogen.

 

Bron: “The Aging Eye” van Harvard Medical School

Lees ook