Wist je bijvoorbeeld dat je oog 107 miljoen cellen bevat?

04:39 - 02:47
luistertijd 04:39 - leestijd 02:47

Interessante weetjes over je ogen

Je staat er onvoldoende bij stil dat je dagelijks je ogen vermoeit door intensief naar een computerscherm te turen. Vlak na het opstaan check je meteen het ochtendnieuws op het scherm van je smart phone en ’s avonds duik je gezellig achter de televisie. Jawel… alweer een scherm.

We vergeten vaak dat onze ogen erg kwetsbaar zijn en bovendien een uniek orgaan, waarvan wetenschappers tot op de dag van vandaag de complexiteit nog niet volledig doorgronden.

Beauty is in the eye of the beholder

In dit artikel zetten we enkele bijzondere feiten over het menselijk oog voor je op een rij. Want de Engelsen zeggen niet voor niets “Beauty is in the eye of the beholder”.

 

Terwijl een vingerafdruk 40 unieke kenmerken heeft, heeft de iris er 256. Daarom worden irisscans meer en meer toegepast voor security doeleinden.

Bruine ogen zijn eigenlijk blauw onder het bruine pigment. Om die reden bestaat er zelfs een laserbehandeling waarmee je bruine ogen weer (definitief) blauw kunt maken.

Wanneer je in het flitslicht van de camera slechts één rood oog hebt, dan is de kans vrij groot dat je oogkanker hebt (wanneer je recht in de lens kijkt). Het goede nieuws: in 95% van de gevallen valt oogkanker te genezen.

Ongeveer 2% van de vrouwen heeft een zeldzame genetische mutatie, waardoor ze tot wel 100 miljoen kleuren kunnen onderscheiden.

Het menselijk oog kan alleen vloeiende bewegingen maken wanneer het een bewegend voorwerp volgt.

Piraten gebruikten ooglapjes om snel te kunnen schakelen tussen bovendeks en benedendeks van het piratenschip, doordat het ene oog was gewend aan fel licht en het andere aan gedimd licht.

Bron

Lees ook