En welke stoffen in cosmetica moet je vermijden? Ook geeft hij verzorgingstips

10:36 - 06:21
luistertijd 10:36 - leestijd 06:21

Francis-WuDermatoloog Francis Wu is verbonden aan het BeautyJournaal expertteam. In dit artikel geeft hij de nieuwste inzichten over de gevoelige huid. Het is nogal een hot topic, want steeds meer mensen ervaren een gevoelige huid. Wat is het eigenlijk, welke factoren spelen een rol. De huidarts is voor ons in de materie gedoken. En tot slot mocht hij van ons ook nog advies geven voor veilige skincare producten, uit zijn eigen lijn Iconic Elements. Read on!

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Vaker eczeem in de jeugd

Er wordt wel geschat dat minstens 50% van de vrouwen en 40% van de mannen hun huid als gevoelig ervaren. Het wordt zelfs een dermatologische aandoening genoemd door 31.2% van de mensen met een zeer gevoelige huid, door 17.6% van de mensen met een gevoelige huid, door 8.7% van de mensen die een beetje een gevoelige huid hebben en door 3.7% van de mensen die geen gevoelige huid hebben. Patiënten met een gevoelige of zeer gevoelige huid hebben ook vaker eczeem in hun jeugd gehad.

Omdat een gevoelige huid nu zo veel voorkomt, zijn cosmetische producenten gedwongen nieuwe producten en merken te ontwikkelen voor mensen met een gevoelige huid, en dat doen ze dan ook.

Betekent alle huidirritatie ook meteen dat je een gevoelige huid hebt?

Minder tolerant voor regelmatig gebruik van cosmetica

Omdat een gevoelige huid niet gespecificeerd is als een aandoening in de medische handboeken, blijft het meestal bij een eigen analyse door de patiënt/consument en eventueel in samenspraak met de arts. Het is geen huidziekte. Het komt er eigenlijk op neer dat je een huid hebt die minder goed tegen regelmatig gebruik van cosmetica kan.

Over het algemeen uit het zich in de vorm van roodheid, een prikkend of brandend gevoel, gevoeligheid en/of jeuk, vooral in gebieden die blootgesteld worden aan verschillende factoren, zoals chemische producten (cosmetica, zeep, water, vervuiling), fysieke invloeden (ultraviolette straling, extreme temperaturen (hitte of kou), en zelfs overmatig veel wind), psychologische factoren (stress), of veranderingen in de hormoonhuishouding (zwangerschap, de menstruatiecyclus).

Irritatie na cosmeticagebruik: binnen enkele minuten tot soms pas na dagen

Een gevoelige huid vertoont symptomen na blootstelling aan cosmetische producten. Het verschijnt vaak meteen, maar soms ontstaan symptomen ook wel na een periode van minuten, uren of zelfs dagen. Specialisten hebben weinig informatie over de onderliggende pathofysiologie van een gevoelige huid.

 

Factoren die aanleg van een gevoelige huid vergroten

De epidermis van een vrouw is minder dik dan die van een man, dit kan de huid gevoeliger maken….

Er zijn wel een aantal factoren bekend die de aanleg voor een gevoelige huid vergroten; experts zeggen dat er zowel persoonlijke factoren als omgevingsfactoren zijn die de kans op een gevoelige huid vergroten, zoals:

* Leeftijd, jonge mensen hebben een gevoeligere huid dan ouderen. In de medische literatuur zijn er bijna geen gegevens van een gevoelige huid bij kinderen. Mogelijk dat de verhoudingen lichaamsoppervlak tot lichaamsmassa in kinderen erg hoog is, waardoor ze een hogere blootstelling aan huidverzorgingsproducten ervaren en dus gevoeliger zijn.

* Biologisch geslacht, er wordt wel geloofd dat vrouwelijke hormonen en de epidermale dikte (die bij vrouwen lager is dan bij mannen) de huid gevoeliger kan maken voor irritatie

* Etniciteit, het lijkt er op dat Aziaten bijvoorbeeld sneller een gevoelige huid ontwikkelen.

* Lichaamsdeel, de huid op het gezicht is vaak gevoeliger dan de huid op andere plekken van het lichaam. Preciezer gezegd; de neus-lippen (nasolabiaal) plooi is het gevoeligste deel van het gezicht, gevolgd door de jukbeenderen, kin, voorhoofd en bovenlip.

* Cultuur, in sommige culturen worden vaker parfums, crèmes, of make-up gebruikt die agressief zijn en de huid irriteren.

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

De rol die geuren spelen

Er zijn meer dan 5000 verschillende geurtjes die vandaag de dag gebruikt worden. In één cosmetisch product kunnen vele verschillende geurtjes gebruikt worden. In het algemeen zullen geurstoffen in ‘stay on’ cosmetica meer huidproblemen veroorzaken dan in ‘rinse off’ producten zoals shampoo, tandpasta en doucheschuim.

Deze geurtjes kunnen van natuurlijke bronnen (dieren of planten) komen, meestal van botanische origine zoals balsems, essentiële oliën en kruiden zoals kaneel, kruidnagel, vanille. Meer dan 90% van alle gebruikte geurstoffen is synthetisch. Niet alle geuren kunnen irritaties veroorzaken maar als je een gevoelige huid hebt, kun je de volgende ingrediënten het beste ontwijken.

 

De lijst met geurstoffen die je moet zien te vermijden bij een gevoelige huid

geraniol, kaneelaldehyde, hydroxycitronellal, cinnamylalcohol, a-amylcinnamaldehyde, isoeugenol, eugenol, eikenmos, cumarine, lyral, limonene, citronellol, farnesol, citral, a-hexylcinnamicaldehyde, geraniol, cinnamal, cassia aldehyde, hydroxycitronellal, citronellal hydrate, lilyl aldehyde, oxydihydrocitronellal, allylguaiacol, 2-methoxy-4-allylphenol, 4-hydroxy-3-methoxyallylbenzene, 3-phenylallyl alchohol, 4-propenylguaiacol ,2-methoxy-4-(1-propenyl)phenol , 4-hydroxy-3-methoxypropenylbenzene , amylcinnamaldehyde, amyl cinnamal, jasmine aldehyde , benzylideneheptanal, Cedarwood oil, Santalum album (sandalwood oil), Bisabolol (kamille-olie), de lichen acid mix (met als bestanddelen Atranorin, Egyptische jasmijn absoluut, synthetische jasmijn, juniper tar, citroenolie, menthol, Mentha piperita (pepermuntolie), de Musk mix (met als bestanddelen Musk ambrette, Musk ketone, Musk moskene, Musk tibetine, en Musk xylene), orange oil, alpha-pinene, rozenolie, Cananga odorata (ylang-ylang olie).

* Omgevingsfactoren, het seizoen (vooral de winter), besmetting en waterkenmerken kunnen de huid gevoeliger maken voor irritatie

* Persoonlijke factoren, sommige onderliggende ziektes of het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals orale anticonceptie) kunnen het skinoppervlak aantasten

 

Factoren die de oorzaak kunnen zijn van een gevoelige huid

Op dit moment is de oorzaak van een gevoelige huid nog niet goed gedefinieerd, maar het is al wel gelinkt aan een aantal zaken:

De verminderde barrièrefunctie is de breedst gedragen theorie. In algemene bewoordingen houdt deze hypothese in dat de doordringbaarheid van de hoornlaag verhoogd is, zodat irriterende substanties de huid gemakkelijker kunnen binnendringen dan normaal.

Wat merk je van een verminderde barrièrefunctie?

Ook de zenuweinden in de huid kunnen een rol spelen. Ze zijn verantwoordelijk voor pijn, gevoel, warmte en kou kunnen interactie vertonen met mestcellen, die een onderdeel zijn van je immuunsysteem in de huid. Dit leidt tot een verhoogte prikkeling. Dit is nieuw inzicht.

Omdat er in de medische handboeken geen klinische symptomen zijn vastgelegd, verlaten de dokter en de patiënt zich meestal op eigen (subjectieve) waarnemingen.

In sommige gevallen is de oorzaak een onderliggende huidziekte (rosacea, atopisch eczeem, psoriasis, galbulten en clownseczeem) die gediagnosticeerd wordt tijdens een lichamelijk onderzoek; hier hoort een specifieke behandeling voor de desbetreffende ziekte bij.

cosmetica testing

Zo test je thuis over je gevoelig bent voor een cosmeticaproduct

De ROAT test is hiervoor geschikt (repeated open application test, of herhaaldelijke open aanbrengingstest). En je doet het zo:

Zoek een stukje haarloze normale huid en die niet recent in de zon geweest is. Een geschikte plek kan de haarloze kant van de onderarm zijn, de binnenkant van de elleboog, achter het oor of aan de zijkant van de nek.

Wat moet je wel en niet doen met je gevoelige huid?

NIET:

WEL:

 

EN WAT HEEFT DR. FRANCIS WU JOU TE BIEDEN AAN SKINCARE?

visual iconic elements

Sensitive Iconic Elements

iconic elements sensitive creamOp basis van zorgvuldig geselecteerde natuurlijke en hypoallergene ingrediënten is onze Sensitive Cream geschikt voor degenen met een geïrriteerde of een onrustige huid.

Haver: met de natuurlijke anti-oxidant verbindingen uit haver, zoals polyfenolen, flavonoïden en de anti-irriterende eigenschappen van avenanthramides, helpt het om de snel geïrriteerde huid te kalmeren. Van haver is ook aangetoond dat het verzachtend en hydraterend werkt, wat voordelen heeft voor de huid.

Jojoba olie: Jojoba olie heeft een chemische gelijkenis met het menselijk talg (olie die wordt geproduceerd door de huid). Het zorgt ook voor een niet-vet laagje op het huidoppervlak, dat vocht vasthoudt en de overproductie van talg balanceert.

Voor gezichtsreiniging:

Iconic Elements Cleansing Milk Stap 1 is zacht en mild voor de huid en verwijdert make-up en huidvet resten in één simpele stap. Speciaal geselecteerd trio van zonnebloem (Helianthus Annuus) en amandel (Prunus Amygdalus Dulcis), reinigt deze melk de huid en vermindert het de ontsteking. De aloë vera extracten kalmeren de roodheid en zorgen voor hydratatie.

cleansing program iconic elements

En Iconic Elements Cleansing Lotion Stap 2 is mild en reinigt de huid diep. Het verfrist en vermindert irritaties door komkommer- en kamille-extracten.

Dermatoloog Francis Wu is werkzaam bij Dermatologisch Centrum Amstel en Vechtstreek met zijn praktijk Shape Aesthetics. Lees hier meer.

Meer weten?

Lees ook