Eén glas staat gelijk aan een uurtje sporten!

02:29 - 01:29
luistertijd 02:29 - leestijd 01:29

Onderzoek toont aan: rode wijn stimuleert vetverbranding

Lust jij wel een glas wij op z’n tijd, maar heb je er een hekel aan om daarna de calorieën er weer af te sporten? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het drinken van rode wijn helpt namelijk bij het verbranden van vet, volgens recent onderzoek.

Onderzoekers aan de University of Alberta in Canada hebben ontdekt dat de gezondheidsvoordelen van resveratrol, een stofje in rode wijn, gelijkenis vertonen met de gezondheidsvoordelen van sporten. Dat maakt de keuze tussen een glas wijn of een heftige sessie op de cross trainer voortaan een stukje eenvoudiger.

Een uitkomst voor mensen met een fysieke beperking

Volgens hoofdonderzoeker Jason Dyck komen de nieuwe inzichten vooral van pas voor mensen die niet in staat zijn om te sporten. Het onderzoek toont namelijk aan dat resveratrol het functioneren van het hart en de spierkracht verbetert op een manier die overeenkomt met een bezoekje aan de sportschool. En hoe meer spiermassa, hoe beter de vetverbranding.

“Resveratrol helpt mensen die wel willen sporten, maar dit niet kunnen door fysieke beperkingen,” aldus Jason Dyck. “Resveratrol vervangt daarmee lichamelijke oefening of kan dienen ter ondersteuning van het kleine beetje beweging dat deze mensen krijgen.”

Het inzicht dat resveratrol een positieve bijdrage levert aan de gezondheid is echter niet nieuw, hoewel deze inzichten ook nog regelmatig in twijfel worden getrokken (we schreven daar in 2014 een uitgebreid artikel over, je leest het hier). Diverse onderzoeken tonen aan dat wie een glas wijn per dag drinkt, minder risico loopt op het ontwikkelen van dementie, kanker en hartklachten. Resveratrol is bovendien in staat de suikerspiegel te reguleren en verkleint daarmee de kans op diabetes.

Een kleine kanttekening is op zijn plaats

Voordat je nu meteen je lidmaatschap bij de sportschool opzegt en de wijnvoorraad aanvult, is een kleine kanttekening op zijn plaats. Het onderzoek is uitgevoerd met ratten, nog niet met mensen. Net als de tegenstrijdige inzichten over resveratrol, pleit ook dit voor nog meer onderzoek.

Wil je toch alvast je resveratrol inname verhogen? Je vindt dit stofje ook in blauwe bessen, pindakaas, rode druiven en pure chocolade (hoe puurder hoe beter). Een uitgebalanceerd voedingspatroon is en blijft een van de belangrijkste succesfactoren voor een goede gezondheid.

Bron

Lees ook