Uitgebreid onderzoek werpt nieuw licht op de stof resveratrol

03:54 - 02:20
luistertijd 03:54 - leestijd 02:20

Sommige dingen zijn te mooi om waar te zijn. Dacht je dat het glas rode wijn en stukje pure chocolade ’s avonds op de bank gezond was? Uit recent onderzoek blijkt van niet. Eerder dacht men dat de anti-oxidant resveratrol, die onder andere in rode wijn zit, voor allerlei gezondheidvoordelen zou zorgen, maar helaas.

Uit een omvangrijk onderzoek blijkt dat het antioxidant resveratrol in deze voedingsmiddelen geen enkele bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten of kanker, zoals vaak werd gedacht. Het onderzoek van de Johns Hopkinsuniversiteit is gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad JAMA.

De studie is het eerste epidemiologisch onderzoek naar het effect van resveratrol. Aan het onderzoek deden bijna 800 Italiaanse 65-plussers mee. Zij werden negen jaar lang gevolgd. Met urine-onderzoek werd vastgesteld welke deelnemers veel of juist weinig van de antioxidant binnenkregen. Het bleek geen enkel effect te hebben op de overlijdingskans of op het ontwikkelen van ziekten.

Onderzoekers die géén effect vinden krijgen weinig media aandacht

Ik hoor je denken: “Maar ik heb net nog gelezen dat het goed voor je is”. Er is door het vele onderzoek door de bomen het bos niet meer te zien. “Er is heel veel onderzoek, maar het is een beetje een puinhoop. Er komt geen consistent beeld bovendrijven. De ene onderzoeker vindt een positief effect op kanker, de ander op diabetes. De meeste onderzoekers vinden géén effect, maar die krijgen weinig media aandacht”, zegt Sander Kersten, hoogleraar moleculaire voeding aan de Universiteit Wageningen. Volgens hem willen mensen graag geloven dat deze producten goed voor ze zijn. Dat rodewijndrinkers relatief gezond zijn, komt volgens hem door heel andere oorzaken. Mensen die rode wijn drinken, zijn veelal hoogopgeleid en welgesteld. Die leven sowieso langer en gezonder.

Belangrijk onderzoek

Volgens Kersten is de JAMA-studie belangrijk vanwege de omvang. ‘Zo’n observationele studie is nooit een sluitend bewijs. Het is meestal het startpunt voor andersoortige studies.’ In dit geval zijn die andersoortige studies al gedaan, bijvoorbeeld door het resveratrol in (hoge concentraties) in pillen te stoppen en op mensen te testen.

Wij schreven eerder ook over de positieve effecten van resveratrol. Resveratrol zou namelijk goed zijn voor je huid vanwege het antibacteriële en ontstekingsremmende effect. Om deze effecten zou resveratrol een belangrijk ingrediënt kunnen zijn in cosmetica voor de acne-huid. Deze studie ontkracht dit gegeven echter, omdat nu is aangetoond dat resveratrol geen ontstekingsremmend effect heeft.

Toch is niet alles wat er onderzocht is nutteloos. Resveratrol behoort net als andere polyfenolen tot de afweerstoffen van een plant die haar moeten beschermen tegen ziekteverwekkers, insecten, UV-licht en schimmels. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen bij het telen van groente en fruit. Dit vermindert de noodzaak van de plant tot de aanmaak van dergelijke afweerstoffen. Hierdoor bevat onze groente en fruit nu veel minder voedingsstoffen die voor de mens zo gezond zijn en een beschermende werking uitoefenen. Een supplement met beschermende antioxidanten is daarom aan te bevelen naast een gezonde voeding. Biologische voeding is ook een goede keuze. Dit bevat wel relevante hoeveelheden voedingsstoffen, vanwege het telen zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit gegeven is nog steeds waar,

Daarnaast moet vervolgonderzoek nog aantonen of resveratrol daadwerkelijk geen enkele gezondheidsvoordelen heeft. Wij van BeautyJournaal genieten in ieder geval ’s avonds op de bank nog lekker van een glas rode wijn en een stukje pure chocolade, want het is in ieder geval goed voor je mentale gezondheid, toch?

Lees ook