Een balsem die zichzelf transformeert in een olie?

04:51 - 02:54
luistertijd 04:51 - leestijd 02:54

Getest Biotherm Biosource Balm-to-Oil

Het reinigen van je gezicht voor het slapen gaan kan op veel manieren: van wattenschijfjes met een cleansing milk tot een reinigingsapparaat, van wegwerpdoekjes tot micellair water. En de meeste van deze manieren hebben de afgelopen jaren mijn badkamer wel eens gepasseerd. Echter, een balsem die zichzelf transformeert in een olie is nieuw voor mij.

Van balsem naar olie?

Biotherm Biosource Balm-to-Oil is een balsem die door de warmte van je huid versmelt tot een zijdezachte reinigingsolie. En anders dan de naam doet vermoeden, gaat dit product daarna nog een stapje verder. Wanneer je de olie met droge handen hebt ingemasseerd op je gezicht en er daarna een klein beetje water bij voegt, dan transformeert het product zich nogmaals… en wel tot een zachte en voedende reinigingsmilk.

Biosource en beestjes uit de zee

De Biosource lijn van Biotherm wordt gekarakteriseerd door de toevoeging van ingrediënten afkomstig uit de zee. Volgens Biotherm verbetert plankton (dit zijn minuscule levende organismen, die je op de INCI-lijst terug vindt als vitreoscilla ferment) de opname van zuurstof in je huidcellen en hebben bruine algen (laminaria saccharina) een antibacteriële werking en helpen ze daardoor onzuiverheden te voorkomen.

Naast beestjes uit de zee bevat dit product ook een aantal fijne oliën, zoals palmolie en olijfolie. Shea butter voedt de huid en glycol hydrateert de huid. Glycol heeft daarnaast een conserverende werking. Ook bevat de Balm-to-Oil phenoxyethanol, eveneens een conserveermiddel.

Conserveermiddelen?!

Mocht de schrik je nu om het lijf slaan omdat je groot tegenstander bent van conserveermiddelen… we hebben een tijdje geleden uitgebreid aandacht besteed aan de felle discussies rondom conserveermiddelen, argumenten voor en argumenten tegen. Je kunt het artikel hier nalezen.

Zelf heb ik er geen grote moeite mee, wanneer er conserveermiddelen in een product zitten. Dat heeft ook een upside, namelijk een goede houdbaarheid. In het geval van de Balm-to-Oil zorgen ze ervoor dat het product na openen nog zeker 18 maanden kan worden gebruikt.

Biotherm Balm to Oil

Mijn eerste indruk

De Balm-to-Oil zit in een mooie, no-nonsense pot met een typische Biotherm uitstraling. De textuur van het product is zo dik – het komt nog het meeste in de buurt van kokosolie in vaste vorm – dat verpakking in een pot ook de enige optie is. Deze textuur krijg je met geen mogelijkheid in een pompflacon (… wat misschien iets hygiënischer was geweest). De Balm-to-Oil is vrijwel geurloos, ondanks dat er onderaan op de INCI-lijst toch parfum staat.

Het gebruik

Met mijn vingertoppen ‘schep’ ik een kleine hoeveelheid product uit de pot. Ik wrijf de balsem vervolgens tussen mijn handen warm, zoals je dat ook met een haarwax doet. Tijdens dit opwarmen transformeert de wittige balsem naar een kleurloze en zijdezachte olie. Deze olie breng ik vervolgens aan op mijn (droge) gezicht en masseer ik goed in, waarbij ik ook mijn ogen meeneem en zachtjes mijn oogmake-up loswrijf.

The monster in the mirror…

Biotherm claimt terecht dat dit product zelfs de meest zware waterproof make-up de baas is, want wanneer ik na het inmasseren van de olie in de spiegel kijk, word ik aangekeken door een foundation-bruin en mascara-zwart monster. Niet heel charmant, maar wel het bewijs dat dit product grondig werk levert.

Van olie-naar-melk

Daar waar je met de meeste reinigers op oliebasis nu aan de slag mag met wattenschijfjes om de olie weer te verwijderen en er dan veelal alsnog een vettig laagje achterblijft, voeg je bij Biosource Balm-to-Oil gewoon een klein beetje water toe. De olie verandert hierdoor in een zachte melk, die je – na nog even kort inmasseren – eenvoudig afspoelt met een plens kraanwater. Het resultaat is een schone huid, die niet vettig aanvoelt, maar daarentegen ook niet trekkerig. Precies goed.

corine-zwart-witUrban impurities

Ik heb de Biosource Balm-to-Oil zeker enkele weken aansluitend getest en mijn gezicht was al die tijd vrij van onzuiverheden en urban impurities, zoals de gevolgen van stedelijke vervuiling ook wel worden genoemd (Monique schreef hier onlangs een zeer interessant artikel over: je leest het hier). Ook deze claim lijkt dus juist te zijn.

Kortom… een aanrader!

Het lijkt erop dat ik mijn zoektocht naar de ideale make-up reiniger kan staken… De Biosource Balm-to-Oil van Biotherm is absoluut mijn nieuwe favoriet. Fijn in gebruik en bovendien super effectief. Niet alleen smelt het product in je handen, ook make-up ‘smelt’ zo van je gezicht. Met niets anders dan een schone, gehydrateerde huid als resultaat.

Lees ook