1% krijgt auto-immuunklachten. Dr. Niessen geeft advies.

05:37 - 03:22
luistertijd 05:37 - leestijd 03:22

Jose werd ziek door siliconen borstprothesen en krijgt lipofilling

Hoewel het naar schatting maar bij 1% van de vrouwen die siliconen borsten dragen voorkomt, is het ASIA syndroom een niet te onderschatten probleem waar je echt heel ziek van wordt. Je immuunsysteem wordt ondermijnd, je krijgt steeds meer pijnklachten  en je raakt vermoeid. Zo vermoeid, dat je niet meer kan werken.

Protheses tot twee keer toe lek

Dit overkwam ook Jose (we haar hebben naam uit privacy-overwegingen gefingeerd). Jose heeft helaas de afgelopen tien jaar een aaneenschakeling van problemen gekend met haar borstprotheses. Het grootste probleem was dat haar protheses telkens lek werden, dit is haar twee keer overkomen.

Achteloosheid door chirurg

Nu hoeft een lekkende prothese niet meteen een probleem te zijn, als het maar tijdig onderkent wordt door de behandelaar. En dat was bij Jose niet direct het geval.

De eerste keer dat het gebeurde, in 2005, vond de toenmalig chirurg het niet nodig om een uitgebreid onderzoek te doen, hij meende dat ze plooien had gekregen in de huid en dat was geen probleem.

Toch liet ze ze vervangen, en dat was maar goed ook, want de linkerprothese bleek toch lek te zijn. Niet veel later ontstonden er ook klachten met deze tweede serie protheses.

Lees hier het meest recente nieuws over asia syndroom

 

Welke klachten krijg je?

Fysieke klachten zoals het gevoel een strak elastiekje om de pols te hebben, pijn op het borstbeen en de heupen en in het schouderblad. Het waren zenuwpijnen en ze kreeg onverklaarbare haaruitval. Jose deed pogingen om een schadevergoeding te krijgen.

Ze had tien jaar garantie, maar die garantie was net verlopen, een maandje maar. De fabrikant van de Inamed protheses, Allergan, gaf niet thuis. De chirurg liet haar de operatie ook betalen.

Huisarts doet klachten aanvankelijk af als psychisch

En twee jaar geleden was het weer raak. Jose raakte ook steeds meer vermoeid. Uit een echo bleek dat er sprake was van vocht rond de prothese in de rechterborst. Haar huisarts vond het niet nodig om haar door te verwijzen, de boodschap was dat siliconen nu eenmaal zweten. ‘ Dat hou je toch.’

De fysieke klachten van Jose werden afgedaan als een probleem tussen de oren, Jose moest maar naar de psycholoog gaan.

dr Frank Niessen

dr Frank Niessen

Toegegeven: er is meer aan de hand

Je kan begrijpen dat Jose woest werd, het is ook niet meer van deze tijd om klachten te snel af te doen als psychisch.

De arts had ook geen notie van issues rond siliconen prothesen, en pas later, toen ze zich eens inlas in de materie, moest ze Jose gelijk geven. Er moest meer aan de hand zijn.

Lees hier het meest recente nieuws over asia syndroom

 

Naar het VU Medisch Centrum

Jose was al in staat om naar Duitsland af te reizen voor een grondige MRI-scan, maar gelukkig verwees de huisarts haar op het laatst toch nog naar het VU Medisch Centrum, waar nu een onderzoeksgroeps bezig is de klachten rond lichaamsvreemde materialen zoals siliconen prothesen maar ook injectables in kaart te brengen.

Plastisch chirurg Frank Niessen, al vele jaren lid van ons expertteam (tevens werkzaam bij Mitssu Institute in Amsterdam) maakt daar ook onderdeel van uit.

Asia syndroom

Uit de diagnose kwam inderdaad dat Jose het Asia syndroom heeft (je leest er hier meer over). Chirurg Frank Niessen heeft besloten haar te opereren, de siliconen te verwijderen – inderdaad weer was de prothese in de rechterborst kapot – en de borsten nu op te vullen met lichaamseigen vetweefsel.

Bekijk hierboven de operatie-video die door chirurg Frank Niessen is uitgevoerd bij het Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam, en volg het verhaal dat Frank Niessen vertelt. Je ziet ook voor-en nafoto’s.

OPROEP! Vermoed jij dat je problemen hebt met je siliconen of iemand die je kent? In dit artikel lees je er alles over en verwijzen we je ook door naar de juiste onderzoeksgroep bij het VU Medisch Centrum. Ook als het over injectables/fillers in het gezicht gaat.

Lees hier het meest recente nieuws over asia syndroom

 

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Wil je weten of jouw implantaten lekken? Met deze haartest kom je daar snel achter!

 

 

Lees ook