Brands we love Colorescience/NuFACE/Zo Skin Health Gereedschap Make-up Teint

Corine onderzoekt aanbrengtechniek van minerale foundation

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

… en ontdekt veel overeenkomsten met schilderen

Eerder al nam ik jullie mee in mijn zoektocht naar de echtheid en puurheid van minerale foundations. Zo vertelde ik onder meer over de watertest, waarmee je zelf eenvoudig een echte minerale foundatation kunt onderscheiden van een foundation met vulmiddel en andere stoffen die schadelijk (kunnen) zijn voor je huid. Klik hier voor het artikel.

Een goed product is geen garantie voor voor mooi resultaat

Ditmaal neem ik je mee op onderzoek naar de beste aanbrengtechnieken voor minerale foundations. Want deze technieken – zo heb ik inmiddels geleerd – bepalen in grote mate het eindresultaat. Een goed product is daarmee dus nog niet per definitie een garantie op een mooi resultaat. Hoe je het aanbrengt en welke kwasten je daarbij gebruikt, is evenzo belangrijk. En misschien zelfs nog wel belangrijker. Lees mee!

Rosacea

Minerale foundation is zeer geschikt voor het verbergen van huidproblemen, zoals rosacea of een wijnvlek.

Van een ‘no make-up’ look tot het camoufleren van een wijnvlek

Een van de voordelen van minerale foundations boven ‘traditionele’ foundations is dat je zelf in grote mate de dekking bepaalt. Bij een traditionele foundation heeft de fabrikant dat al voor je gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de sheer foundations die alleen een vleugje kleur geven, of juist de full coverage foundations die voor een volledige dekking zorgen.

Bij een minerale foundation is het vooral de kwast die je dekkingsgraad bepaalt:

 • Loose foundation brush geeft een lichte tot medium dekking.
 • Kabuki brush: geeft een medium dekking. Doordat dit een stevige kwast is, haalt de kabuki brush het overtollige poeder uit eventuele rimpeltjes en zorgt het ervoor dat het poeder zich niet ophoopt. Deze kwast is dus ook heel geschikt voor de rijpere huid.
 • Platte foundation brush. Dit is een afgeplatte kwast waarmee je ‘rondjes’ draait op de huid (doe dit niet met andere kwasten, want dan draai je de haren stuk), zodat je de minerale poeders de huidstructuur als het ware indraait. Dit zorgt voor een zware dekking of zelfs volledige camouflage.

Tip! Maak je kwasten regelmatig schoon. Het is uiteindelijk het huidvet in de kwasten waar de bacteriën zich in ophopen. Omdat minerale poeders volledig inert zijn en bestaan uit ‘dode’ materialen kunnen bacteriën geen grip krijgen op de producten. Minerale foundations zijn in principe dan ook onbeperkt houdbaar. Krijg je pukkeltjes van minerale foundation? Dan is de kans dus erg groot dat je je kwast te lang niet hebt gereinigd.

En nog een tip… leg je kwasten na het reinigen altijd plat neer om te drogen, of hang ze op met de kwast naar beneden. Wanneer je je kwasten rechtop zet in een beker om te drogen, dan loopt het water naar beneden je kwast in, waar het de lijm oplost en uiteindelijk de haren zullen uitvallen.

Van links naar rechts: Youngblood Super Powder Loose Foundation Brush, Jane Iredale The Handi platte foundation kwast en Colorescience Kabuki Brush.

Stappenplan voor het beste resultaat

Ben je niet te veeleisend als je om je make-up gaat, dan is alleen het aanbrengen van de minerale foundation op een goed gereinigde en gehydrateerde huid voldoende. Wil je echter dat je minerale foundation de hele dag onberispelijk blijft zitten, zonder de noodzaak voor een tussentijdse touch up, volg dan het onderstaande stappenplan dat verrassend veel gelijkenissen vertoont met het schilderen van een muur.

Primen

Een primer maakt de huid glad en zorgt ervoor dat je de minerale foundation makkelijk(er) kunt aanbrengen en deze bovendien beter hecht aan de huid. Vergelijk het met het schuren van een muur, voordat je gaat schilderen.

Een primer is ook zeer geschikt voor vrouwen met een gevoelige huid, die niet kunnen scrubben om hun huid glad te maken. De meeste primers zijn kleurloos of hebben een kleine shimmer voor een natuurlijke glow.

Van links naar rechts: Youngblood Mineral Primer, Jane Iredale Smooth Affair en MAC Prep+Prime

Egaliseren

Is je canvas echter niet helemaal egaal van kleur, dan breng je vaak eerst een corrigerende grondverf aan. Zo ook bij het ‘schilderen’ van je gezicht. Je neutraliseert en egaliseert op deze manier de teint van je huid. Je kiest je product afhankelijk van je huidteint en huidprobleem. Colorescience Skin Calming Face Primer is bijvoorbeeld heel geschikt bij roodheid (couperose en rosacea), Skin Bronzing Face Primer geeft je huid een sunkissed glow (fijn bij een bleek snoetje in de winter).

….met zonbescherming

Ben je op zoek naar kleurcorrectie én zonbescherming? Kies dan voor de Colorescience Even Up Clinical Pigment Perfector. Deze primer bevat niet alleen een SPF 50, maar pakt ook huidverkleuring aan en is bovendien tot wel 40 minuten waterproef. Monique testte dit product afgelopen zomer. Lees hier haar ervaringen.

Van links naar rechts: Colorescience Skin Calming Face Primer, Skin Bronzing Face Primer en Even Up.

Foundation aanbrengen

Hierbij geldt: ‘a little goes a long way’. Doordat een goede minerale foundation geen vulmiddelen bevat, zijn de pigmenten erg geconcentreerd en heb je daardoor maar weinig nodig. Bouw je dekkingsgraad altijd rustig op. Wanneer je meteen teveel poeder gebruikt, hoopt het zich op in lijntjes en rimpeltjes, waardoor deze juist extra worden benadrukt.

Geduld is een schone zaak

Doordat minerale foundation geen vetten bevat, moet het zich mengen met de vetten die van nature op je huid aanwezig zijn. Dit proces neemt ongeveer een minuut of twintig in beslag en gedurende deze tijd wijzigt je foundation nog van kleur.

Tip! Wanneer je voornemens bent een nieuwe minerale poederfoundation aan te schaffen, is het verstandig om na het aanbrengen eerst even twintig minuten te wachten, voordat je besluit of het al dan niet de juiste kleur voor je is. Vraag in de winkel of je een spiegel mee naar buiten mag nemen en bekijk het resultaat in het daglicht.

Finish

Daar waar je bij schilderen je werk vaak even aflakt, kan je bij minerale foundations kiezen uit verschillende producten voor een mooie finish. Denk daarbij aan setting powders of setting mists. Beide zorgen ervoor dat je foundation de hele dag door goed blijft zitten. Een setting mist kan bovendien worden gebruikt om tijdens de dag je huid even te verfrissen en hydrateren.

Van links naar rechts: MAC Mineralize SkinFinish, Youngblood Rice Setting Powder, Jane Iredale Pomisst Hydration Spray en Colorescience Setting Mist

Wil jij ook aan de slag met minerale foundation?

Laat je dan goed adviseren over de juiste kleur. Het is af te raden om een minerale foundation online te bestellen, wanneer je de betreffende kleur nog niet eerder hebt gebruikt. Klik op onderstaande merken om een verkooppunt bij jou in de buurt te vinden:

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

9 reacties

 • @Monique @corine Ik ben op zoek naar een wat meer uitgewerkt antwoord op de vraag hoe een primer precies werkt. Waarom blijft een losse mineralen foundation daarmee langer zitten? Er zijn overigens vele samenstellingen van losse mineralen foundation, ingrediënten daarin zorgen voor hechting aan de huid.
  Als een primer een laagje aanbrengt op de huid komen m.i. de losse mineralen foundation daar op toch? Dus de hechting op een primer is beter dan alleen op de huid. Welk key ingrediënt zorgt daarvoor? En wat zijn dan de eigenschappen daarvan?

 • Als het uitsluitend de primer is die zorgt voor de ‘hechting’, dan zou dat betekenen dat je bij een minerale foundation in poedervorm altijd een primer nodig hebt en dat is niet het geval. Je kunt de foundation ook prima zonder primer direct op de huid aanbrengen. De foundation valt dan niet van je huid af. Wel is het natuurlijk zo dat een primer er voor zorgt dat je foundation langer en mooier blijft zitten. Kip-ei-vraagstuk wellicht?

 • kweenie hoor, maar als er nog een primer tussen zit, lijkt het mij logisch dat de foundation in eerste instantie aan de primer hecht en in mindere mate aan de huid? 🙂

 • @Martin: de foundation hecht aan je huid. De primer versterkt dit effect en zorgt voor een langere houdbaarheid.

 • Wanneer je een muurtje schildert kunne ook het beste een primer gebruiken. Het beschermt de muur en zorgt ervoor dat de verf een mooie basis heeft en de kleur goed uitkomt. Tegenwoordig doen de primers nog veel meer. Maakt de huid gladder, vervagen fijne lijntjes
  en rimpeltjes. De primers met spf zijn nieuw voor mij, ik ga snel even de review van Monique lezen!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.