Loose, pressed, baked & fluid

07:52 - 04:43
luistertijd 07:52 - leestijd 04:43

De wondere wereld van minerale foundation

Minerale foundation… ik heb me er eigenlijk nooit zo in verdiept. En om eerlijk te zijn, heb ik minerale foundation jarenlang geassocieerd met ‘eco’ make-up en het om die reden steeds links laten liggen. Dat veranderde toen ik dit voorjaar een bezoek bracht aan DermaClinic in Zwolle om mijn melasma te laten behandelen. Klik hier om mijn ervaringen na te lezen.

Cosmetisch arts Catharina Meijer vertelde mij dat een minerale foundation een goede aanvulling zou zijn op de behandeling met producten van ZO Medical. Waarom? Omdat het zonde is wanneer je de huidverbeterende ingrediënten uit skincare teniet doet door het aanbrengen van een foundation met daarin allerlei ingrediënten die eigenlijk schadelijk zijn voor de huid, zoals talk, synthetische kleurstoffen, bewaarmiddelen en vulmiddelen. Dat is een soort van water naar de zee dragen, wanneer je heel bewust met huidverbetering bezig bent.

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

Watertest… een eye opener

Catharina vertelde me over de watertest van het minerale make-up merk Colorescience. Deze test is niet alleen een handig hulpmiddel om de puurheid van minerale foundations te testen, het maakt ook inzichtelijk wat er precies met je huid gebeurt wanneer je een foundation gebruikt met daarin stoffen die schadelijk zijn voor je huid.

Na het zien van het filmpje was ik overtuigd. Voor mij voortaan geen bruine drab meer in mijn huid. Simpeler gezegd dan gedaan, natuurlijk… want hoe vind je een geschikte minerale foundation? Daarvoor is het handig eerst iets meer te weten te komen over minerale foundations.

Wat zijn eigenlijk mineralen?

Een minerale foundation bestaat uit – de naam zegt het al – mineralen. Dit is een chemische verbinding of element (denk aan de elementenkaart, zoals je die vroeger op school bij scheikunde uit je hoofd moest leren), die als een vaste stof in de vrije natuur voorkomt. Wanneer je een minerale stof op de juiste wijze vermaalt tot een poeder, ontstaan de pure pigmenten die uiteindelijk de minerale foundation vormen. Hoe kleiner de minerale pigmenten, hoe beter de kleurechtheid.

Van Youngblood Mineral Cosmetics kreeg ik de volgende tip. Swatch een minerale foundation (of ander mineraal make-up product, zoals oogschaduw of blush) altijd even op je hand. Houd je hand vervolgens naast het doosje. Als de kleur vergelijkbaar is, dan heb je een hoge kwaliteit minerale pigmenten te pakken. Moet je meerdere laagjes swatchen om dezelfde kleur te bereiken? Dan zijn de pigmenten van lage(re) kwaliteit.

Colorescience Water TestDe mineralen beschermen je huid tegen UVA- en UVB-straling en zijn daarmee een goede zonbescherming. Mineralen zijn bovendien niet comedogeen, ontstekingswerend en waterresistent. Ze lossen niet op in water (vandaar de watertest) en vormen een beschermende barrière op je huid. Deze barrière werkt vochtvasthoudend, zodat je minerale foundation ook een huidverzorgende werking heeft.

Huidverzorgende werking centraal

Wanneer je je verdiept in de historie van minerale foundation en bijbehorende merken, dan valt op dat de ‘grote spelers’ bij het oprichten van hun merk vooral de huidverzorgende werking van mineralen voor ogen hadden. Jane Iredale bijvoorbeeld, werkte eerst in de filmindustrie als casting director waar ze zag dat veel beroemdheden last hadden van hun huid door de dagelijkse make up die ze opgesmeerd kregen. Pauline Youngblood werkte in een dermatologische kliniek, waar ze te maken had met veel huidaandoeningen en van patiënten regelmatig de vraag kreeg welke make-up zij het beste konden gebruiken na een behandeling om de huid te dekken en te kalmeren.

Zowel Jane als Pauline gingen aan het eind van de vorige eeuw op zoek naar een oplossing. Het resultaat? Jane Iredale The Skin Care Make-up en Youngblood Mineral Cosmetics. Twee merken die vandaag de dag niet meer weg te denken zijn uit de wereld van minerale make-up. Maar ook het genoemde merk Colorescience zet duidelijk in op huidverzorging met de pay off “ervaar make-up die meer doet”.

Verkrijgbaar in verschillende varianten 

Minerale foundation is verkrijgbaar in vier verschillende varianten; loose, pressed, baked en vloeibaar. Niet alle merken brengen hun foundation in alle varianten uit, maar in de meeste gevallen valt er voor de consument wel iets te kiezen.

Youngblood Loose Foundation# 1 Loose

De losse, pure mineralen in een doosje, zoals bijvoorbeeld de Natural Mineral Loose Foundation van Youngblood. Deze loose variant vergt wel enige handigheid in het aanbrengen (daarover in een volgend artikel meer) en veel consumenten geven daarom – en om geknoei in de badkamer de voorkomen – liever de voorkeur aan een compact variant.

Een slimme ‘gulden middenweg’ zijn de losse poeders in een handige poederkwastverpakking, zoals de ColorFlo van Susan Posnick of de Loose Mineral Foundation Powder Brush van Colorescience. Erg handig om altijd bij je te hebben, ook omdat beiden een uitstekende bescherming tegen UVA en UVB bieden.

Uit nieuwsgierigheid doe ik mijn eigen watertest met de ColorFlo van Susan Posnick en de Loose Mineral Foundation van Colorescience.

Watertest Susan Posnick en ColoreScience

Opvallend is dat het water bij Colorescience perfect helder blijft, terwijl het water bij Susan Posnick toch ietwat troebel wordt en bubbeltjes vertoont. Een blik op de INCI-lijsten leert dat aan de ColorFlo van Susan Posnick nog vitamine A en E is toegevoegd. In dit geval geen schadelijke stoffen, maar wel het bewijs dat de watertest werkt.

Jane Iredale Pure Pressed Foundation# 2 Pressed

Bij de pressed variant wordt het losse poeder onder hoge druk samengeperst tot één geheel. De meeste make-up in poedervorm, ook de niet minerale, wordt tegenwoordig op deze manier gefabriceerd. Poeders zijn hierdoor compacter en makkelijk mee te nemen. Ga je voor minerale foundation, dan is de PurePressed Base Mineral Foundation van Jane Iredale een aanrader. Het doosje met spiegel is een eenmalige investering, de poeders koop je steeds los bij.

MAC Mineralize Foundation # 3 Baked

 MAC is een van de weinige cosmeticamerken dat zijn poeders niet perst, maar bakt. Hiervoor gaan de poeders in Italië gedurende 24 uur – verspreid over drie dagen – in de oven. Onderin het doosje zit een kleine terracotta steen, die de warmte van de oven gelijkmatig over het poeder verdeeld, zodat het vocht langzaam verdampt. Koop je dus de MAC Mineralize Foundation in compactvorm, dan zit er in je doosje ook een steen verborgen.

# 4 Liquid

 Vloeibare minerale foundation, dat kan toch niet? Mineralen zijn toch stoffen in vaste vorm? Dat klopt en daarom moeten cosmeticamerken een truc bedenken om hun minerale foundations ook vloeibaar te kunnen verkopen. Want feit is: het merendeel van de vrouwen wereldwijd geeft toch de voorkeur aan een vloeibare foundation.

lovely red woman lips isolated on white

Youngblood Mineral Cosmetics mengt daarom haar minerale poeders met zeewater. Wanneer je de Liquid Mineral Foundation op de huid aanbrengt, verdampt het zeewater en houd je de pure mineralen over.

Jane Iredale daarentegen mengt kleine bolletjes minerale foundation met een verzorgende gel van aloe vera, lavendelwater en plantaardige glycerine. Het poeder uit de bolletjes moet je op je hand nog wel eventjes goed mengen met de gel. Naast een mooie teint, geeft Liquid Minerals Foundation ook een flinke dosis verzorging.

Wordt vervolgd…

In een volgend artikel vertel ik je meer over het aanbrengen van minerale make-up en het belang van goede kwasten. Want dat, zo heb ik ontdekt… kan een wereld van verschil maken.

Lees ook