Een BeautyJournaal lezeres vertelt

04:06 - 02:27
luistertijd 04:06 - leestijd 02:27

 Last van rosacea? Eet minder suiker!

Onlangs ontvingen we op de redactie van BeautyJournaal een hele goede lezerstip voor het verminderen van rosacea: eet minder suiker! De lezeres (56 jaar) in kwestie wil om privacy redenen graag anoniem blijven, maar vindt het wel belangrijk haar positieve ervaringen met het eten van minder suiker met andere lezers te delen: “Het is eigenlijk zoiets simpels, maar het maakt een wereld van verschil voor de conditie van mijn huid.” Vandaar dat ze instemde met een kort interview. Lees mee.

Er bestaan vier subtypen van rosacea.

Wanneer is de rosacea bij jou begonnen?

“Dat is een goede vraag. Ik herinner mij dat ik halverwege mijn jaren als twintiger pukkeltjes kreeg op mijn vangen. Ik vond dat in eerste instantie wel wat vreemd, omdat ik al lang uit de pubertijd was, maar heb er niet heel veel aandacht aan besteed. Pas toen de pukkeltjes niet verdwenen, maar juist steeds hardnekkiger werden, besefte ik dat er toch echt iets aan de hand was. De plekjes heelden ook steeds minder goed, de littekentjes bleven soms wel drie maanden zichtbaar.”

Wat heb je allemaal geprobeerd om van je rosacea af te komen?

“Antibiotica is natuurlijk het standaard middel. Uiteraard heb ik dat geprobeerd. En het hielp ook goed. Het grote nadeel met antibiotica is alleen dat je het niet je hele leven kunt blijven slikken. Wanneer je stopt, komt de rosacea weer terug. Bij mij in ieder geval wel.”

Naast het voorkomen van rosacea is het verbergen van rosacea natuurlijk ook een manier: “Ik heb in de loop der jaren het camoufleren van mijn rosacea met make-up goed onder de knie gekregen. Je zult mij nooit zonder make-up op straat aantreffen.”

Hoe kwam je op het spoor van minder suiker eten? Dat ligt niet echt voor de hand.

“Twee jaar geleden wil ik wat kilootjes kwijt. Ik had goede verhalen gehoord over de methode van New Figure, die vooral gericht is op het schrappen van alle koolhydraten en vetten uit voeding. Ik ging hiermee van start en at alleen nog maar pure voedingsmiddelen, aangevuld met ampullen. Niet alleen verloor ik kilo’s, na een paar weken knapte ook mijn huid op.”

Je schrapte koolhydraten en vetten uit je voeding. Hoe wist je dan dat de vermindering van de rosacea door het eten van minder tot geen suikers kwam?

“Toen ik op mijn streefgewicht was, begon ik af en toe weer koolhydraten en vetten aan mijn voeding toe te voegen. Daarbij merkte ik dat de vetten geen effect hadden op mijn huid. Olijfolie kon ik zonder problemen eten. Wanneer ik echter iets at met koolhydraten of suikers, dan reageerde mijn huid daar onherroepelijk op.”

Ook BeautyJournaals expert Aleida Dijkstra schreef al eens over de relatie tussen voeding en huidproblemen. Je leest haar artikel hier.

Heb je nu een voedingspatroon gevonden dat voor jou werkt?

“Jazeker. Ik ben veel bewuster gaan eten. Geen pakjes en zakjes, geen brood en aardappelen. En ik vervang alle geraffineerde suikers door alternatieve suikers, zoals kokossuiker of agavesiroop. Het is dus niet per se een spartaans dieet, maar eerder een nieuwe lifestyle waar mijn huid heel goed op reageert. En natuurlijk gaat het wel eens mis. Laatst maakte ik pasta en kwam er pas later achter dat tomatensaus ook boordevol suikers zit. Of soms heb ik gewoon enorm veel trek ik een stukje pure chocolade, dan maak ik bewust te keuze om te ‘zondigen’. Maar gelukkig weet ik dan wat de oorzaak is van mijn rosacea en ook wat ik moet doen om er weer van af te komen.”

Heb jij ook een lezerstip? Stuur hem naar ons op. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook