Expertadvies Gezondheid Lichaam Plastische chirurgie

Wanneer moeten borstimplantaten vervangen worden?

dr. Frank Niessen
Geschreven door dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen geeft advies

Wanneer moeten borstimplantaten vervangen worden?

borstimplantatenVrouwen die borstimplantaten dragen doen er goed aan om te informeren bij hun behandelend chirurg na hoeveel jaar deze vervangen moeten worden. Vroeger werd gezegd dat ze ‘ life time’ mee zouden gaan, maar tegenwoordig is die visie wel veranderd. Levenslange draaggarantie wordt niet meer gegeven, en als er kapselvorming in het spel is, wat toch bij een op de tien patienten voor komt, wordt steeds vaker geadviseerd om de implantaten te laten vervangen.

Vervangen na klachten of scheuren

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam licht een en ander toe: ‘ Vanaf 10 jaar na de ingreep nemen de problemen toe en zie je overmatige kapselschrompeling bij 1 op de 5 tot 1 op de 10 patiënten.

Daarom adviseren sommige specialisten om de implantaten te vervangen. Toch is mijn persoonlijke mening om dat pas te doen bij klachten of een scheur in het implantaat. Een operatie geeft namelijk nieuwe littekenvorming en kans op een infectie of (na) bloeding. De garantie van de fabrikant gaat niet om de kapselvorming, maar om de scheuren in het implantaat.

Niet een, maar beide implantaten vervangen

Ook ik vervang het liefste beide implantaten, en niet alleen een, voor het behoudt van symmetrie en omdat er ook problemen met het andere implantaat op kunnen treden.

We weten de oorzaak nog niet exact, maar een systemische immuunreactie en een lokale en misschien systemische besmetting met bacteriën die een biofilm op het implantaat vormen, daar wordt aan gedacht. Dat betekent dat beide implantaten onder omstandigheden zijn geweest die voor kapselschrompeling kunnen zorgen, ook al is het bij de ene wat eerder dan bij de ander.

Polyurethaan geeft minder kapselproblemen

Uit onderzoeken blijkt dat met polyurethaan bedekte implantaten er minder kapselproblemen optreden. Daarom gebruik ik die implantaten. Silimed mogen we nu tijdelijk niet gebruiken ivm vervuiling die was aangetroffen op de implantaten in de fabriek. De FDA zag er geen problemen in, de Europese autoriteiten wel, maar hoe het exact zit wordt uitgezocht.

Een Duitse dochter van Silimed, Polytech, maakt deze implantaten ook. Die gebruik ik nu met name bij patiënten die kapselproblemen hebben, maar ook bij borstvergrotingen.

Met vriendelijke groet, dr. Frank Niessen, plastisch chirurg

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.