Frank Niessen legt uit waarom dat kapsel er is

02:27 - 01:28
luistertijd 02:27 - leestijd 01:28

Frank Niessen over kapselvorming na borstvergrotingMoet een kapsel rond borstimplantaat altijd weggehaald?

Alles wat met plastische chirurgie te maken heeft, wordt op BeautyJournaal erg goed gelezen. Een goed scorend artikel is bijvoorbeeld ons verhaal over kapselproblemen bij borstimplantaten. We laten ook erg goed zien wat er dan gebeurt en wat eraan gedaan kan worden.

Maar, ontstaat zo’n kapsel altijd, en als het er is, moet het dan weggehaald worden? Dr. Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam gaat nog eens kort en bondig op deze vraag in.

Rondom iets dat lichaamsvreemd is ontstaat altijd een kapsel. Een dun bindweefsellaagje van nog geen 1 mm, dat het lichaam vormt ter bescherming tegen het vreemde. Dus ook om een borstimplantaat.

Kapselvorming is normaal

Het is een normale reactie en dus geen enkel probleem. De meeste vrouwen met borstimplantaten hebben er geen last van. Voelt de borst niet vaster aan en is deze soepel, dan hoef je niets te doen. Want vervang je het implantaat en haal je het kapsel weg, dan wordt er weer een nieuw kapsel gevormd. Zo gaat dat, het zal altijd plaatsvinden.

Omdat een kapsel altijd weer gevormd wordt, halen wij als plastisch chirurgen een kapsel ook niet altijd weg als een implantaat vervangen moet worden, zeker niet, als er geen problemen mee zijn.

Als er een nieuw implantaat in moet…

We snijden het alleen ‘in’ rondom het nieuwe implantaat, zodat het zonder spanning in de holte neergelegd kan worden. Dus dat het niet te strak gaan aanvoelen. Ook als er een groter implantaat ingebracht wordt, doen we dit, om meer ruimte te maken.

Het kan zijn dat een deel van het kapsel verwijderd wordt, om het nieuwe implantaat genoeg mogelijkheden te geven om in te groeien. Het nadeel hiervan is wel dat er een grotere kans op nabloeding ontstaat.

Heb jij een vraag aan plastisch chirurg Frank Niessen? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook