Schoonheid moet ‘blenden’

08:13 - 04:55
luistertijd 08:13 - leestijd 04:55

Donderdag 26 november organiseerde Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam een inloop-beauty avond waarin je vrijblijvend kennis kon maken met alle behandelingen die de kliniek aanbiedt en de behandelend artsen demonstraties gaven. . Ook waren privé consulten mogelijk.

Begrip in Amsterdam

EC Jan van Goyen (voorheen Esthetisch Centrum Amsterdam) is een begrip in Amsterdam en omstreken voor cosmetische behandelingen zoals injectables, huidtherapie, plastische chirurgie van gelaat en lichaam en spataderproblematiek. En sinds kort worden ook de spectaculaire Miradry behandelingen gegeven tegen overmatig zweten.

Gerenommeerde artsen

vlnr Frank Niessen, Hay Winters, Clarissa van Vlijmen, Floor Claus, Gijs Nolst, Tom van Eijk

Aan de kliniek zijn zeer gerenommeerde artsen verbonden waaronder de plastisch chirurgen Frank Niessen, Hay Winters en Gijs Nolst Trenité, de injectablesgoeroes Tom van Eijk en Floor Claus en spataderdeskundige dr Clarissa van Vlijmen.

Een inloopavond is nooit compleet zonder een drankjeen een hapje, maar, en dat was echt heel leuk, een gitarist speelde heerlijke zachte muziek op de achtergrond.

Steeds meer vraag naar spataderbehandelingen

Ik liet mij als eerste rondleiden door de compacte OK-afdeling van de kliniek waar spataderbehandelingen plaatsvinden. Dit is ook de enige behandeling die hier op de OK plaatsvindt, alle operaties gebeuren verder in het medisch centrum van de kliniek aan de Jan van Goyenkade in Amsterdam.

Zwangerschap en ouderdom

OK-assistent Frits Spinhoven legt me uit dat fleboloog dr Clarissa van Vlijmen vier dagen per maand spataderbehandelingen uitvoert, gemiddeld 10 tot 12 per dag. De vraag hiernaar neemt nog altijd toe bij de kliniek, het aantal behandelingen zal vermoedelijk uitbreiden.. Frits: “Vooral na zwangerschap, als de spieren door hormonen zijn verslapt, en als gevolg daarvan ook de vaten, zien we een toename in de vraag, maar ook bij mensen tussen de 40 en 50 jaar.”

Laser en microgolven

Een spataderbehandeling duurt hooguit een uurtje en vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Aderen werden vroeger nog gestript, maar die onzachtzinnige methode is al lang afgedaan. Tegenwoordig worden laser en microgolven ingezet om aders te verschrompelen onder hitte van ca. 160 C. Voorafgaand wordt, ter verdoving en ook voor de koeling van het weefsel eromheen eerst vloeistof in het gebied gespoten .

Let op pijnklachten en eczeem

Arts Clarissa van Vlijmen vult later in haar presentatie nog aan dat mensen redelijk lang doorlopen met problemen zonder dat ze klachten hebben. Deze klachten moeten een signaal zijn om naar de arts te gaan: pijnlijke, zware en vermoeide benen, vreemde eczeemklachten zoals rode strepen, wondjes die niet meer dichtgaan.

De kwestie spinnenpoot

Ook gaat ze in op het fenomeen van de spinnenpootjes. De kleine zichtbare adertjes die zich vertakken. Ik heb ze zelf rond de knie, ontstaan na gebroken middenvoetsbeentjes. Clarissa waarschuwt er altijd naar te laten kijken, om er zeker van te zijn dat de stamader nog gezond is. Spinnenpootjes zijn eenvoudig dicht te schroeien.

Inloop spreekuur

Op eerste verdieping ontvangt Frank Niessen geïnteresseerden voor mini-consulten over plastische chirurgie . Het feit dat je zo laagdrempelig tien minutengesprekken kunt krijgen, heeft diverse vrouwen op de been gebracht. Frank zit inmiddels ook alweer vijf jaar in het expertteam van BeautyJournaal. Hij beantwoordde al vele lezersvragen en is een begrip in ons team geworden.

Weg holle-ogen-blik

Veel bezoekers trekken naar de tweede verdieping. Daar geeft injectables arts Tom van Eijk demonstraties met Botox en hyaluronzuurfillers. Zijn eerste model laat de traangootjes verder opvullen, om de holte onder de ogen minder donker te laten zijn. In 2013 had hij dit al eens laten doen, en nu krijgt hij een touch-up.

Monique krijgt Botox

Voordat ik het weet, lig ik zelf ook in de stoel omdat ik al jaren benieuwd ben hoe Botox aanvoelt in je fronsrimpel en na twee minuten wat prikjes in de frons en boven de wenkbrauw te hebben gehad van Tom van Eijk, sta ik alweer naast de stoel en kan ik verder gaan met mijn reportage.

Kijktip! Bekijk hier de video over een liquid facelift, door Floor Claus.

Lachen zonder tandvlees parade

Bijzonder interessant is de behandeling van een jonge vrouw bij wie tijdens het lachen overmatig veel tandvlees te zien is. Tom spuit op strategische plekken naast de neus en boven de lip Botox in waardoor de spieren die zorgen voor het optrekken tijdens het lachen minder actief worden. De vrouw heeft het al eens eerder laten doen en is er zeer over te spreken.

Hersteloperaties

Neuschirurg Gijs Nolst Trenité is een van de bekendste neusspecialisten van ons land. Hij voert enkele honderden operaties uit per jaar, en leidt wereldwijd ook jonge chirurgen in dit vak op. Hij is een specialist in het uitvoeren van hersteloperaties: dus eigenlijk van operaties die mislukt zijn.

‘Een neus moet blenden in het gezicht’

Dit vraagt om veel deskundigheid. In zijn presentatie benadrukt hij hoe belangrijk het is om zoveel de de natuurlijke vorm van de neus te behouden en alleen de ernstigste obstakels van de neusvorm weg te halen. ‘Vroeger haalde je echt weefsel weg, tegenwoordig reconstrueer je meer. Je probeert weefsel weg te werken, maar niet zozeer weg te snijden. Zo blijft de neus er het meest natuurlijk uit zien. Een neus moet ‘blenden’ in het gezicht, in harmonie met het gezicht zijn, en er niet geopereerd uit zien.’

Plastische chirurgie vooral reconstructie werk

Plastisch chirurg Hay Winters benadrukt in zijn praatje voor de aanwezige gasten dat het werk van de plastisch chirurg, in tegenstelling tot wat wij vaak denken, toch maar voor zo’n 15% uit cosmetische chirurgie bestaat. Zo’n 30% komt voor rekening van handchirurgie en 50% tot 60% van zijn tijd besteedt hij aan algemene plastische chirurgie na ongevallen en ziekte – om te reconstrueren, denk hierbij ook aan kanker.

Mooi resultaat afhankelijk van bloedvoorziening

Hay doet een bijzondere uitspraak als hij het over de essentie van zijn vak heeft: ‘It’s a continuous battle between beauty and blood supply.’ Zo had ik er nog nooit naar gekeken, maar het is waar. Je bent bezig met weefsel, om het te verleggen, te verstrakken, te veranderen. Maar het eindresultaat wordt alleen mooi als het weefsel niet wordt afgestoten, doordat de bloedvoorziening er naartoe niet goed is. Huid is natuurlijk veel meer dan dat zichtbare velletje: dat kan alleen leven als al die bloedvaten die erachter zitten in leven blijven.

Schaamlipaanpassing en bilvergroting – wat vind je moreel acceptabel?

We hebben het ook nog kort over ontwikkelingen als schaamlipaanpassingen en bilvergrotingen. Hay legt uit dat hij nooit volgens het principe ‘U vraagt, wij draaien’ werkt. Hij hanteert drie stelregels: Is het technisch mogelijk, denk ik dat de patiënt straks de tevreden is – een inschatting van het verwachtingspatroon, en past het binnen mijn eigen moreel ethisch kader?

Kijktip: bekijk hier een film over een bilvergroting uitgevoerd in de kliniek.

Schoonheid gaat over harmonie

“Zo zal ik niet zo snel schaamlippen verkleinen, omdat dat nu de trend is, tenzij er echt functionele klachten zijn. Ik ben arts en mijn patiënt heeft een zorgvraag. Ik ben pas op de tweede plaats ondernemer. Ik houd ook het zelfbeeld van iemand in de gaten. Het is een apart gegeven. Ik vraag me ook vaak af: waarom moeten borsten het liefst twee keer zo groot zijn, terwijl we dat van billen niet verlangen? Schoonheid gaat over harmonie, toch?”

Om acht uur verlaat ik het prachtige pand aan het Concertgebouwplein. Heel wat nieuwe inzichten rijker, én een ervaring rijker: Botox!

Binnenkort vertel ik je hoe dat bevalt;-)

Ga hier naar de website van esthetisch centrum Jan van Goyen voor meer informatie.

Lees ook