In Zuid-Amerika is het een veel uitgevoerde operatie, in Nederland neemt dr Frank Niessen het voortouw.

04:38 - 02:47
luistertijd 04:38 - leestijd 02:47

portret Frank Niessen 1De bilvergroting, in Zuid-Amerika is dit een hele normale plastisch chirurgische ingreep. Net zoals je je borsten laat vergroten, je neus laat versmallen, of je heupen in verhouding laat brengen tot de rest van je lichaam. Curves, ofwel sensuele rondingen staan in hoog aanzien op dit continent. Maar ook in de Westerse wereld neemt de vraag naar het vervolmaken van rondingen toe.

Beautyjournaal expert en plastisch chirurg dr. Frank Niessen nodigde ons uit om een operatie van een bilvergroting bij een vrouw bij te wonen, in het Esthetisch Centrum Amsterdam. Je bekijkt de film hieronder.

Lange tijd stond het Westerse schoonheidsideaal van smalle heupen, platte buik en kleine billen hoog in aanzien; de look van het fashionmodel. Maar nu de welvaart ook in andere delen van de wereld toeneemt en men daar hun eigen schoonheidsidealen krachtiger gaat communiceren, zien we dat de aandacht hiervoor ook de Westerse wereld binnenkomt. Rondingen van het lichaam worden gevierd door niet-westerse vrouwen als een teken van sensualiteit en vruchtbaarheid. Het is niet iets om je voor te schamen, het zegeviert.

Brazilië spant de kroon: 64 duizend bilvergroting

Vooral Brazilië spant de kroon met het uitvoeren van bilvergrotingsoperaties, aldus International Society of Aesthetic Plastic Surgery (Isaps). In 2013 werden er in dit land 64 duizend bilvergrotingen uitgevoerd. Dat is 20% van de 320 duizend procedures die wereldwijd werden uitgevoerd. Op de tweede plaats stond Mexico, gevolgd door Colombia.

Cultureel bepaald

Plastisch chirurg Frank Niessen, die er in Nederland inmiddels twintig heeft uitgevoerd, geeft aan dat vooral vrouwen en mannen deze wens hebben wanneer ze hun billen te plat vinden. ‘Het is een cultureel bepaald gegeven, en we zien momenteel ook dat televisie een invloed factor is.’

Geen bredere, maar bollere billen

Bij de bilvergroting krijg je vooral meer uitstekende billen, een duidelijkere ronding die goed zichtbaar is vanaf de zijkant, legt Frank Niessen uit. ‘De billen worden niet breder, de heupen ook niet.

Voor de vergroting wordt gebruik gemaakt van een siliconen implantaat. Deze is van een Schermafbeelding 2014-12-31 om 17.35.56steviger kwaliteit dan een borstimplantaat.’

Operatie via de bilnaad

‘Via een sneetje hoog in de bilnaad worden de siliconen ingebracht. Hierbij worden de spiervezels van de grote bilspieren in de lengterichting ‘gekliefd’, waarna een holte wordt gemaakt in de spier. Het implantaat wordt ingebracht en de spier wordt over het implantaat gehecht. Het implantaat zit dus in het bovenste en middelste deel van de bil, en niet op het zitgedeelte.’

Zoals het voor elke operatie geldt, is het belangrijk gezond te zijn en in goede conditie. Net als bij andere chirurgische ingrepen waarbij lichaamsvreemd materiaal wordt ingebracht, wordt ook bij een bilvergroting voorafgaand aan de ingreep intraveneus antibiotica gegeven. Mede omdat de ingreep plaatsvindt in een bacteriële, dus ontstekingsgevoelige omgeving.

Hersteltijd

De operatie duurt ongeveer twee uur. Je draagt 4 weken speciaal steun gevend ondergoed. De eerste week na de ingreep mag je niet op je rug (en billen) slapen, en je mag er ook niet op zitten. Sporten wordt voor minimaal vier weken afgeraden. Door zwelling en vochtproductie kan het gebied wat langer pijnlijk aan blijven voelen.

Risico’s 

‘Eventuele risico’s waarmee rekening gehouden moet worden zijn onder andere infecties, nabloedingen, een bloeduitstorting, zoals die aanwezig zijn na elke ingreep. Er is kans op verplaatsing van het implantaat wanneer het onderhuids wordt geplaatst, maar in de spier is daar doorgaans geen sprake van.

Soms kan het resultaat na verloop van tijd te asymmetrisch worden, door verschuiving, dan is heropereren noodzakelijk. Tot slot kunnen er net zoals bij een borstvergroting kapselproblemen rondom het implantaat ontstaan. Echter de kans daarop is veel kleiner dan bij de borsten: 2%.’

Significant verschil

Net zoals bij een borstvergroting, kan het resultaat van een bilvergroting significant zijn, vertelt dr. Niessen. ‘Ik werk meestal met implantaten met een inhoud tussen de 200 en 450 cc afhankelijk van de grootte van de billen. De opzet is om een mooie welving te maken die er ook nog natuurlijk uitziet.’

Bekijk hier de film van de operatie, die wij maakten. We waarschuwen er wel voor dat het er iets heftiger kan uitzien dan een borstvergroting.

 

Heb jij een vraag aan plastisch chirurg Frank Niessen? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook