Inclusief een recept voor een do-it-yourself scrub

08:33 - 05:07
luistertijd 08:33 - leestijd 05:07

Wat is scrubben?

Scrubben is het verwijderen van dode huidcellen en schilfertjes op je lichaam. Hierdoor wordt plaats gemaakt voor nieuwe huidcellen. Bovendien word je sneller en egaler bruin wanneer je scrubt. Ook pakt een zelfbruiner beter na het scrubben en is het resultaat minder vlekkerig; dode huidcellen verkleuren namelijk anders dan nieuwe huidcellen.

Een ander geschikt moment om te scrubben is vlak voor een bezoekje aan een wax salon of schoonheidsspecialiste om je benen te laten ontharen. Door dode huidcellen te verwijderen, krijg je een zachter velletje, waar nieuwe haartjes na het ontharen makkelijker doorheen kunnen komen. Met minder ingegroeide haren tot gevolg.

Verschillende soorten body scrub

Een body scrub wordt meestal gemaakt van zout; vandaar de naam scrubzout. Je kent het vast wel… die grote bakken zout die in de sauna bij de douches staan. Je hebt ook scrubs op basis van ruwe suiker, de sugar scrubs.

Scrubzout en sugar scrubs richten zich vooral op – hoe kan het ook anders – scrubben. Er zijn echter ook body scrubs, waaraan oliën of boters zijn toegevoegd, zodat de huid niet alleen wordt gescrubd maar ook gevoed.

Een scrubzout of sugar scrub kan gemengd worden met verschillende soorten olie (bijvoorbeeld amandelolie en olijfolie) of boter (kokosboter en sheaboter). Dit zorgt ervoor dat de huid niet alleen gescrubd wordt, maar ook gevoed. Zonder toevoeging van olie of boter, droogt de huid snel uit. In dat geval is het raadzaam om na het scrubben en voedende bodylotion te gebruiken.

Naast suiker en zout ook pitjes…

Een body scrub is niet per se gemaakt van suiker of zout. Ook worden regelmatig andere ‘schurende’ deeltjes gebruikt, zoals kersen- of abrikozenpitdeeltjes en fijn gemalen bamboe.

Hoe gebruik je een body scrub?

Voordat je begint te scrubben, zorg je ervoor dat je huid goed nat is. Wrijf vervolgens met draaiende bewegingen de scrub over je huid. Hierdoor verwijder je niet alleen dode huidcellen, maar stimuleer je ook de doorbloeding van je huid. Geef extra aandacht aan droge en ruwe plekken, zoals ellebogen en knieën.

Blijf niet té lang op dezelfde plek scrubben, om irritatie te voorkomen. Het is wellicht een open deur, maar… gebruik een body scrub nooit voor je gezicht of andere plekjes op je lichaam waar de huid erg dun is. Denk aan je bikinilijn of oksels. Voor dergelijke kwetsbare lichaamsdelen kan je beter een gezichtsscrub gebruiken, met een hele fijne korrel.

Na het scrubben spoel je je huid grondig af. Let er goed op dat er geen scrubdeeltjes meer op je lichaam zitten, vooral in je knie en –armholten of onder je oksels. Dit kan namelijk gaan schuren, zeker wanneer je veel beweegt, zoals tijdens het sporten.

Bestaat er ook zoiets als teveel scrubben?

Jazeker! In principe is scrubben bedoeld om uitsluitend de dode huidcellen in de opperhuid te verwijderen. Wanneer je teveel scrubt en alle dode huidcellen al verwijderd zijn, beschadig je uiteindelijk de nieuwe huidcellen en wordt de opperhuid dunner en kwetsbaarder. Je tast daarmee de huidbarrière aan, waardoor je huid minder goed in staat is je te beschermen tegen elementen van buitenaf, zoals UV-straling, kou en warmte, luchtverontreiniging. Je huidbalans raakt dan verstoort, evenals de zuurgraad en de bacteriehuishouding.

Een goede scrubfrequentie is één tot twee keer per week, uiteraard wel afhankelijk van je huidtype. Mocht je een hele gevoelige huid hebben, dan kan het verstandig zijn om minder vaak te scrubben. De schoonheidsspecialiste kan je adviseren over de juiste frequentie voor jouw huid.

Stapeleffect

Pas bij scrubben wel op voor het zogenaamde ‘stapeleffect’. Wanneer je naast een bodyscrub ook nog een product gebruikt met (fruit-)zuren, dan exfolieer je de huid dubbelop.

Do it yourself: Home made vanilla brown sugar scrub

Een sugar scrub is heel eenvoudig zelf te maken. Je hebt nodig:

Doe de bruine suiker in een grote kom. Voeg de olijfolie toe en roer totdat een pasta ontstaat. Voeg het vanille extract druppeltje voor druppeltje toe totdat de juiste geur is bereikt. Je kunt de scrub ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Shoppen kan natuurlijk ook…

Cowshed Grumpy Cow Uplifting Shower Scrub

De Grumpy Cow Uplifting Shower Scrub van het Engelse merk Cowshed revitaliseert en verfrist de vermoeid uitziende huid. De exfoliërende mix van bamboe- en kersenpitdeeltjes verfijnt de huid en geeft de huid haar natuurlijke glans terug. Druivenpitolie boordevol vitamine C en A helpt de huid te voeden en te hydrateren, en heeft bovendien een anti-aging effect. Weg met een doffe huid!

Naast goed voor de huid, is deze body scrub ook nog eens heel goed voor je geest. De naam – Grumpy Cow Uplifting Shower Scrub – komt niet uit de lucht vallen. Stemmingsverbeterende essentiële oliën van grapefruit en mandarijn geven je energie en zorgen dat je van een ‘chagrijnige koe’ (grumpy cow) wordt getransformeerd in een ‘energieke en vrolijke koe’.

Naast de essentiële oliën bevat de Grumpy Cow Uplifting Shower Scrub ook heerlijk geurende grapefruit en zoete sinaasappel, neroli en lindebloesem, ylang ylang en bezoin kunsthars.

Alle producten van Cowshed zijn handgemaakt, vrij van parabenen en sulfaten, en bevatten geen minerale oliën of vaseline. Naast een body scrub voor de ‘grumpy cow’, heeft Cowshed ook heerlijke scrubs voor andere gemoedstoestanden. Je leest het hier.

KLIK HIER OM TE SHOPPEN!

Korres Basil Lemon Body Scrub

De Korres Basil Lemon Body Scrub bevat een mix van gemalen bamboe en jojobo korreltjes, die dode huidcellen op effectieve wijze verwijderen en de doorbloeding stimuleren. Naast exfolierende ingredienten bevat deze body scrub ook een combinatie van mineralen als natrium, magnesium, zink en mangaan , die de energie van de huidcellen herstellen en celvernieuwing stimuleren. Ideaal voor vermoeide benen!

De geur van de Korres Basil Lemon Body Scrub is – zoals de naam al doet vermoeden – heerlijk fris; citroen met een vleugje basilicum!

Het van oorsprong Griekse merk Korres heeft natuurlijke producten hoog in het vaandel staan. Deze scrub bestaat dan ook voor exact 89,7% uit natuurlijke ingrediënten. Wat je vooral niet in de scrub aantreft is: minerale olie, paraffine, siliconen, parabenen, propylene glycol, PEG, schuimmiddelen, phtalaten, alcohol en dierlijke bijproducten. De Basil Lemon Body Scrub is daarmee ook heel geschikt voor vegetariërs en veganisten.

KLIK HIER OM TE SHOPPEN!

 

John Masters Organics Fresh Lemon & Lime Body Scrub

We blijven een beetje in het citrusthema met deze organische body scrub van John Masters Organics. De body scrubs met 100% biologische suikerkristallen en therapeutische essentiële oliën van dit Amerikaanse merk kwamen op BeautyJournaal al eerder voorbij. Je leest het artikel hier.

De Fresh Lemon & Lime Body Scrub is geformuleerd met een romige basis van voedende shea boter en vers geperste kokosolie, gemengd met zonnebloemolie voor langdurige hydratatie en bescherming. Daarnaast bevat de scrub oliën van citroen en limoen (beide natuurlijke antioxidanten) die de microcirculatie stimuleren en je zintuigen prikkelen. Groene munt blad olie helpt bij de behandeling van acne en verlicht bovendien droogheid en jeuk. Olie van de ylang ylang bloem bestrijdt en vermindert een vette huid, terwijl bourbon vanille olie de huid verzacht en beschermt. Met deze heerlijk geurende body scrub haal je de spa-beleving naar je eigen badkamer!

Net als Korres hecht John Masters Organics grote waarde aan duurzaamheid van producten. De ingrediënten van de Body Scrubs moeten dan ook voldoen aan strenge richtlijnen, zoals biologische afbreekbaarheid, koude persing van oliën in plaats van warm gedestilleerd (om de therapeutische eigenschappen te behouden), geen kunstmatige kleur-, geur- of opvulstoffen en niet op dieren getest. Ook zal je in de producten van John Masters Organics uitsluitend ingrediënten aantreffen die een bewezen gunstig effect hebben op huid of haar. Hoe fijn is dat!

KLIK HIER OM TE SHOPPEN!

Lees ook