Een natuurlijk waterproof beschermlaagje

07:28 - 04:28
luistertijd 07:28 - leestijd 04:28

Ceramide is zo’n typisch buzz word dat je in de cosmetica-industrie regelmatig hoort, zeker als het gaat om anti-aging. Maar zelden hoor je een goede uitleg over wat ceramiden zijn, wat het doet en waar je op moet letten bij een verzorgingsproduct met ceramiden. Vandaar dat BeautyJournaal op onderzoek uit ging.

 

Een waterproof beschermlaagje

Ceramiden zijn een soort olieachtige was, die je van nature in de huid aantreft. Het woord ceramide is afkomstig uit het Latijn, waar ‘cera’ was betekent. Ceramiden vormen een waterproof beschermlaagje in de bovenste huidlagen. Niet alleen helpen ze je huid om vocht vast te houden, ook helpen ze de natuurlijke barrière van je huid te herstellen. De productie van ceramide neemt in de loop der jaren af, hetgeen resulteert in een droge(re) huid en rimpels.

Wist je dat pasgeborenen, en zeker prematuur geboren kindjes, vaak volledig bedekt zijn met een wasachtig, kaasachtig laagje, dat voorkomt dat ze teveel vocht verliezen? Dit beschermlaagje heet de vernix caseosa en bestaat voornamelijk uit… ceramiden!

Ceramiden scheikundig bekeken

Scheikundig bekeken bestaan ceramiden uit een lange ketting basis moleculen, gelinkt aan vetzuren. Afhankelijk van het type basis molecuul en vetzuur, zijn er verschillende soorten ceramide mogelijk. In de natuur treffen we alleen al negen verschillende soorten aan. In een laboratorium kan een veelvoud aan synthetische soorten worden gecreëerd. Laatstgenoemde variant, de synthetische ceramiden, worden voornamelijk toegepast in cosmetica. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het effect van ceramiden op de huid identiek is voor natuurlijke en synthetische ceramiden. In dergelijke gevallen is het voor fabrikanten vele malen goedkoper en sneller om de ceramiden synthetisch in te winnen, dan op zoek te gaan in de natuur.

Onderzoek toont aan: ceramiden wel degelijk effectief!

Niet alle buzz words verdienen terecht zoveel aandacht, maar bij ceramiden is de buzz wel degelijk op zijn plaats. In diverse onderzoeken is onomstotelijk vastgesteld dat ceramiden een effectief ingrediënt in huidverzorging zijn. Hierbij is gekeken naar drie aspecten van ceramiden, de zogenaamde ‘vragen van Kligman’:

  1. Werken ceramiden volgens een bepaald scheikundig mechanisme?
  2. Dringen ceramiden voldoende diep door in de huid om hun werk te kunnen doen?
  3. Heeft onderzoek met echte mensen aangetoond dat ceramiden werken?

Hieronder staan we kort stil bij deze drie vragen.

  1. Scheikundige mechanisme van ceramiden

 Ceramiden maken de huid waterproof. Dit doen zij het best wanneer ze worden gecombineerd met andere olieachtige stoffen in een specifieke verhouding (50% ceramiden, 25% cholesterol en tenminste 15% vetzuren met vochtbindende eigenschappen). Dus ja, ceramiden werken volgens een vastgesteld scheikundig mechanisme.

  1. Penetratie van ceramiden

Omdat ceramiden van nature in de huid voorkomen, hebben ze het vermogen diep door te dringen in de huid. We hebben het hier niet over een lichaamsvreemde stof. De penetratie van ceramiden is daarmee ruim voldoende om op de juiste plek hun werk te kunnen doen.

  1. Onderzoek met echte mensen

 Er bestaan oneindig veel onderzoeken waarbij de effectiviteit van ceramide crèmes met behulp van proefpersonen is aangetoond. Hierbij moet wel meteen een kanttekening worden geplaatst. Omdat er zoveel verschillende soorten ceramiden bestaan, die op hun beurt weer kunnen worden gemengd met andere ingrediënten, is het lastig om aan te geven welke soort ceramide en in welke combinatie met andere ingrediënten de beste resultaten oplevert. Maar dat ceramiden effectief zijn, staat vast.

Mocht je het leuk vinden meer te lezen over deze onderzoeken, dan hebben we er hieronder een paar voor je op een rijtje gezet:

Maar hoe kies ik nu een ceramideproduct dat bij me past?

 Het kiezen van een verzorgingsproduct met ceramiden is in de praktijk nog knap lastig. Dit hangt voor een deel samen met het feit dat er zoveel verschillende soorten ceramiden zijn. Deels kunnen we je hier geruststellen: alle ceramiden hebben een positief effect op je huid, dus je maakt niet snel een echt verkeerde keuze.

Lastiger is het kiezen van een product, waarin de ceramiden in de juiste verhouding zijn gemengd met andere ingrediënten. Zoals je hierboven reeds kon lezen, werken ceramiden volgens een bepaald scheikundig mechanisme met een optimale mengverhouding. Het is voor een leek (lees: niet-chemicus) veelal erg moeilijk om deze mengverhouding te controleren.

Tip van BeautyJournaal en shoplinks

Wanneer je na het lezen van dit artikel ceramiden aan je beautyritueel wilt toevoegen, adviseren wij je om eerst een goedkoop product uit te proberen. Wanneer dit niet bevalt, probeer je een product uit een iets hogere prijsklasse, etc. Op deze manier voorkom je dat je meteen een duur product aanschaft, terwijl je wellicht ook baat kunt hebben bij een goedkopere variant. En om je te helpen, hebben we alvast enkele fijne producten voor je uitgezocht.

Elizabeth Arden Ceramide Plump Perfect Ultra Lift & Firm Moisture Cream SPF30

Deze fijne crème met ceramiden egaliseert en verstevigt de normale tot vette huid. De zogenaamde Cellular Plumbing Technologie (CBT) van Elizabeth Arden vult fijne lijntjes en rimpeltjes op voor een zichtbaar gladmakend effect. Deze olievrije crème bevat SPF30, waardoor hij ook uitermate geschikt is voor de zomer.

Je shopt deze ceramidecrème hier.

Mario Badescu Ceramide Herbal Eye Cream

Deze niet-vette en verkoelende oogcrème van Mario Badescu bestaat – naast ceramiden – uit een mix van anjer en rozebottel olie, dat rijk is aan antioxidanten en vitamine C. De crème wordt razendsnel door de huid wordt opgenomen en vermindert fijne lijntjes en rimpels, evenals droge en vermoeide ogen. Heb je per ongeluk teveel crème gepakt? Geen probleem. Je kunt het overtollige product ook gebruiken als een verzachtende behandeling voor je lippen.

Deze oogcrème van Mario Badescu is verkrijgbaar bij Cosmania – shop hier direct.

 

Eucerin AtoControl Body Care Lotion

De AtoControl lijn van Eucerin is uitgebreid getest door BeautyJournaal; klik hier voor de testresultaten. De producten uit deze lijn hydrateren de zeer droge huid, verminderen roodheid en helpen jeuk te verlichten. AtoControl is uitermate geschikt voor mensen met een (zon) allergische huid of eczeem. De AtoControl Body Care Lotion bevat natuurlijke oliën, zoals teunisbloem- en druivenpitolie, die de beschadigde huid barrière herstellen; ceramide vermindert vochtverlies en zorgt voor een zichtbaar gladdere huid.

Shop deze fijne bodylotion van Eucerin bij Apotheek & Beauty-shop hier direct.

 

Lancôme HydraZen Neurocalm Soothing Anti-Stress Moisturizing Cream

Deze verzachtende crème van Lancôme is een ware weldaad voor de door omgevingsfactoren gestreste en vochtarme huid. De Neurocalm Soothing Anti-Stress Moisturizing Cream hydrateert de huid tot wel 24 uur lang en biedt tegelijkertijd bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Voel je zen en laat je huid stralen!

Klik hier voor de beste shopdeal.

Bron

Lees ook