Goede huidverzorging voor dagelijks gebruik en in de zon

04:16 - 02:33
luistertijd 04:16 - leestijd 02:33

Veel mensen hebben regelmatig last van een allergische reactie op de huid. Het lichaam reageert dan op stoffen van buitenaf waar het normaal gesproken niet heftig op hoort te reageren. Deze stoffen worden allergenen genoemd.

Een stukje theorie

De meest voorkomende allergenen zijn huidschilfers, UV-straling, voedingsmiddelen, geneesmiddelen, insectengif en contactallergenen (metalen, cosmetica etc.). Allergische klachten worden veroorzaakt doordat allergenen het afweersysteem prikkelen. Dit zijn allergene prikkels. In veel gevallen geven deze allergenen een reactie daar waar de stof het lichaam betreedt. Daarnaast komen ook niet-allergene prikkels voor. Deze allergie wordt niet veroorzaakt door allergenen, maar bijvoorbeeld door parfum, tabaksrook en koude lucht.

De twee belangrijkste soorten allergieën zijn:

Verschijnselen van allergie

De huid kan verschillende reacties vertonen nadat het in contact is geweest met allergenen. De meest voorkomende verschijnselen zijn roodheid, jeuk, zwelling en schilfering. De klachten roodheid, jeuk en schilfering noemen we gezamelijk eczeemklachten. Deze eczeemklachten kunnen ook  door voedsel voorkomen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar komt dit vooral voor in het gezicht. Bij kinderen vanaf 2 jaar komt het eczeem vooral voor in de elleboog- en knieholtes, op de polsen en enkels en soms in de nek en rond de ogen. Apotheek&Beauty biedt diverse producten aan om verschillende klachten van allergieën te verminderen.

Zonneallergie

Als de huid kort na blootstelling aan de zon roodheid, bultjes en blaasjes krijgt, kun je last hebben van een zonneallergie. Deze verschijnselen komen vooral voor op het gezicht, de armen, handen en borst. Wanneer de huid aan de zon gewend is, zullen deze klachten weer afnemen.

Probeer als je last hebt van zonneallergie de zon (en de zonnebank!) te vermijden en de huid goed te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge factor, zoals de La Roche-Posay Anthelios XL Lichaamsmelk. Deze crème heeft een zeer hoge bescherming tegen UVA en UVB straling;

Best shopdeal! Je shopt de crème hier.

Wat te doen bij zonneallergie?

Bij een zonneallergie kunnen natte doeken op de aangetaste huid worden gelegd om de jeuk en zwelling te verminderen. Indien dit niet voldoende is en je de jeuk wilt behandelen, worden vaak indifferente middelen, corticosteroïdcrèmes en antihistaminica voorgeschreven. Een voorbeeld van een antihistaminica is Allerfre.

Best shopdeal! Koop dit product hier.

Mocht je ook last hebben van pijn, dan volstaat paracetamol om de ergste pijn weg te nemen. In het geval van een ernstige reactie, kan de huisarts tabletten voorschrijven, zoals prednison en prednisolon.

Contacteczeem

De klachten die ontstaan bij contacteczeem hoeven niet altijd direct te ontstaan. Vaak duurt het enkele dagen en heb je het ook niet vanaf de geboorte. Soms kunnen er jaren overheen gaan voordat een allergische reactie wordt ontwikkeld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een dagcrème die je al jaren gebruikt, of sieraden die je elke dag om hebt.

Opeens kan er eczeem op de huid ontstaan. Om dit eczeem te verhelpen kun je het beste de Eucerin AtoControl Acute Care Cream gebruiken. Deze crème verlicht de jeuk en is uitermate geschikt voor atopisch eczeem. Het kalmerende bestandsdeel licochalcone vermindert roodheid, decanediol heeft een antibacteriële werking en menthoxypropanediol vermindert de jeuk.

Best shopdeal! Je shopt deze fijne crème hier.

Hypoallergene producten

Er komen steeds meer hypoallergene producten op de markt. De stoffen die in deze producten zitten zijn met zorg samengesteld, zodat de kans op een allergische reactie minimaal is.

 

Fijne hypoallergene crèmes die je kunt gebruiken bij een allergische reactie zijn de Eucerin UltraSensitive Kalmerende Crème en de La Roche-Posay Toleriane Ultra. Beide crèmes hebben een kalmerende werking op de allergische huid en zijn hypoallergeen.

Best shopdeals! Shop hier online.

 

 

Lees ook