Primers zijn populair, maar is dat terecht?

04:42 - 02:49
luistertijd 04:42 - leestijd 02:49

Primers zijn populair. Ze zouden de perfecte basis zijn voor je foundation en de rest van je make-up. Ze zouden poriën en kleine rimpeltjes camoufleren en er voor zorgen dat je make-up de hele dag smetteloos blijft. Maar klopt dat wel?

Primers zijn een soort grondverf

Primers maken je gezicht letterlijk klaar voor make-up, net zoals je een meubelstuk voorbereidt voordat je het gaat schilderen. Ze werken op twee manieren. Ten eerste bedekken ze kleine imperfecties, zoals rimpeltjes, lijntjes en poriën, waardoor de poeders die in make-up zitten zich daar niet gaan ophopen. Je gezicht wordt gladder, waardoor je make-up beter verdeeld kan worden.

Een primer corrigeert lijntjes, imperfecties en andere oneffenheden.

Ten tweede maakt een primer je gezicht wat meer waterafstotend, waardoor je make-up eveneens beter verdeeld kan worden.

Primers werken allemaal op dezelfde manier, maar toch zijn er drie typen te onderscheiden. Primers die alleen primen, primers die ook kleurcorrigerend werken en primers die bovendien een anti-aging werking hebben.

Alleen primen

De meest eenvoudige primers doen alleen dat: ze primen. Ze maken je gezicht gladder, waardoor make-up makkelijker aan te brengen is en beter blijft zitten. De meeste van deze primers bevatten twee soorten siliconen, een vluchtige en een zwaardere. De vluchtige siliconen verdampen en er blijft een glad laagje over bestaande uit de zwaardere siliconen. Sommige primers bevatten ook water en voelen daardoor anders aan. Primers met water kunnen ook matterende poeders bevatten, die ongewenst glimmen tegengaan. Toch moet je oppassen met primers die poeders bevatten: de poeders kunnen zich ophopen in kleine rimpeltjes, waardoor je het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt.

Primers die ook kleurcorrigerend werken

Kleurpigmenten in primers corrigeren je teint.

Deze primers maken je gezicht niet alleen gladder, ze corrigeren ook je teint. Een primer van dit type kan pigmenten bevatten die ook in foundation zitten. Meestal is dat ijzeroxide. Ze geven een extra laagje kleur, waardoor je huid er egaler uitziet. Deze primers kunnen echter ook roodheid tegengaan en bevatten dan een groen pigment; groene pigmenten maken rood minder zichtbaar. Je huid krijgt daardoor een neutralere kleur, waardoor je make-up beter tot zijn recht komt.

 

Primers met kleurcorrigerende én anti-aging werking

Deze primers bevatten, naast kleurcorrigerende ingrediënten, ook anti-aging ingrediënten. Vaak gaat het om een zonnefactor. Nadeel is dat de factor niet sterk genoeg is, waardoor je altijd toch nog een zonbeschermingsproduct moet gebruiken. Een zonnefactor is ook duur, waardoor deze primers meestal beduidend meer kosten.  Aan andere primers van dit type zijn bijvoorbeeld peptiden, retinoide of niacinamide  toegevoegd, maar alhoewel dit werkzame ingrediënten zijn, is er te weinig toegevoegd om echt effectief te zijn. Deze primers lijken daarmee weggegooid geld te zijn.

Maar nu de hamvraag: werkt een primer?

Da’s lastig te zeggen. Hoe lang en hoe goed je make-up blijft zitten, is van zoveel factoren afhankelijk. Het merk make-up, hoe zorgvuldig je de make-up hebt aangebracht, of je gezicht bij het aanbrengen goed schoon was, wat voor weer het was, was je voornamelijk binnen of buiten, was je erg actief, of zat je de hele dag…

Er is wel een manier om je primer te testen. Trek een denkbeeldige verticale lijn over je gezicht, precies in het midden. Breng op de ene helft je gebruikelijke primer aan en op de andere helft een nieuwe primer of helemaal geen primer. Maak je daarna gewoon op. Kijk aan het eind van de dag in de spiegel en kijk of je verschil ziet. Of vraag anders aan vriendinnen welke helft er beter uitziet. Om er zeker van te zijn, zou je de test meerdere keren moeten doen, en daarbij ook steeds wisselen van helft.

Het testteam van BeautyJournaal heeft de afgelopen jaren diverse primers getest. Klik hier voor de bevindingen.

Conclusie

Een primer egaliseert je gezicht, waardoor make-up beter blijft zitten. Sommige primers corrigeren ook je teint. Begin met de goedkope primers, die doen hun werk meestal goed. De duurdere primers met anti-aging ingrediënten bevatten veelal te weinig actieve ingrediënten om echt effectief te zijn.  En wil je weten of je primer echt werkt: verdeel je gezicht dan in twee helften en doe de test!

Bron

Lees ook