Het maakt je uitstraling krachtiger

07:32 - 04:31
luistertijd 07:32 - leestijd 04:31

Het opvullen van je kin om een krachtiger uitstraling te krijgen

frodo gaymans‘Weet je hoe je het ziet als mensen last hebben van hun kin, van een kin die ze niet mooi vinden, een terugwijkende kin bijvoorbeeld? Dan zitten ze met hun hand voor de kin en half voor de mond. Onbewust. Of ze trekken met hun mond of tuiten hun lippen. Omdat het mondgebied niet goed gesloten kan worden.’

De uitstraling van de kin

Ik spreek met cosmetisch arts Frodo Gaymans in zijn kliniek aan de Koningslaan in Amsterdam. We hebben het over de impact van je kin op je uitstraling. En dan voornamelijk de te kleine kin. Een kin die te ver naar achteren staat.

Mijn neus is te groot

‘Kijk, zegt Frodo, ‘hoe vaak denken we niet dat we een te grote neus hebben, omdat hij uitsteekt? Maar als je goed gaat kijken is dit minder vaak het geval, het lijkt zo doordat de kin te ver naar achter staat geplaatst. Het creëert de optische illusie dat je neus te groot is.’

De balans tussen drie gezichtsdelen

Volgens Frodo moeten we het effect van een te kleine kin niet onderschatten. ‘Een kleine kin maakt je gezicht korter, we vinden het als mensen mooier als het gezicht wat langer is. Het gaat om een goede balans tussen de drie horizontale delen van je gezicht: voorhoofd, neus/wangen, kin/kaak. Volgens de PHI formule. Kortom, gelijke delen.’ Ik kan me herinneren wel eens een foto te hebben gehad van Frodo waarop overduidelijk de asymmetrie van mijn gezicht was getekend. Nu is mijn kin op zich niet te klein, ware het wel dat mijn kaakstand niet klopt. In de kliniek van Frodo ziet hij bij een op de tien mensen een te kleine kin.

Bekijk hier wat BeautyJournaal’s Monique liet doen om haar kin meer contour te geven:

De korte kin is genetisch bepaald

‘Het is een genetische situatie, je wordt ermee geboren. De stand van de kaak is een feit. Tegenwoordig dragen bijna alle kinderen beugels om de tandstand te corrigeren, waardoor de stand van de kaak optisch verandert, en je dus het probleem met de kin al minder zichtbaar ziet worden.

Orthodontie verandert er weinig aan

Maar dan nog kun je een te korte kin houden. Met het dragen van een beugel worden bijvoorbeeld tanden wel naar voren gehaald, maar dat neemt niet weg dat de kin omvang ongewijzigd blijft. Bovendien worden vaker dan goed is verstandskiezen getrokken waardoor de fundering van het gezicht verandert, en zeker niet altijd ten goede. Het wordt kunstmatig, onnatuurlijk.

Frodo wijst op zijn eigen mond, waarbij hij aangeeft dat  zijn tanden in de onderkaak ten opzichte van de grootte van de kin teveel naar voren zijn gehaald met een beugel. Eigenlijk vindt hij dat niet mooi. Dat is ook zijn kanttekening bij orthodontie: men past het toe bij kinderen, men houdt geen rekening met de vervorming van het hoofd naarmate men ouder wordt.

Kin opvulling met Voluma, door Frodo Gaymans.

Kin opvulling met Voluma, door Frodo Gaymans. Animatie voorstelling.

De fraaie, non-invasieve impact van injectables

‘Ik zou het dan bij mijzelf ook iets kunnen verbeteren door wat extra injectables te plaatsen, om meer volume te creëren. Dat is tegenwoordig ook de mooiste oplossing. Natuurlijker en minder ingrijpend dan bijvoorbeeld een chirurgische kaakcorrectie, zoals het verlengen van de onderkaak of het plaatsen van een implantaat. Dat gebeurt eigenlijk alleen bij mensen met een grote genetische afwijking, een micrognathia (een zeer kleine onderkaak).

Natuurlijke selectie onder bekende mensen

We komen op bekende Nederlanders: wie draagt er een kin-prothese? Hij kent ze niet, eigenlijk kent hij helemaal geen BN’ers met een slechte kaaklijn, ‘ze hebben allemaal goede features’.  ‘Er vindt dus al een natuurlijke selectie plaats. Je kunt dus ook wel stellen dat de impact van de kin in de interactie met andere mensen groot is. Een naar achter staande kin maakt je gezicht minder uitgesproken. Het kan je zelfs wat dommer over laten komen. Ook is er vaker sprake van een onderkin, terwijl er geen echte onderkin is, maar de scheidslijn tussen kaak en hals vervaagt.’

Veel Aziaten hebben korte kin

In Azië is het ook een enorm ‘probleem’, weet de arts. ‘De terugwijkende kin komt daar zeer veel voor. Aziatische beroemdheden hebben ook bijna allemaal Westerse features, dus ook een meer geprononceerde kin.

Gevolg: marionetten-lijntjes, vertical wangplooien

Kenmerken waaraan de arts ook kan zien dat er sprake is van een te kleine kin, is het ontstaan van zg. marionetteplooien vanaf de mondhoek naar beneden, en verticale rimpels/plooien in de wangen. Maar dat is op latere leeftijd. Op jongere leeftijd is een signaal dat men denkt dat de neus te groot is.

Hij laat zijn baard groeien

Zijn er ook mannen met een kleine kin? Hij lacht, er zijn slimme trucs om dat te verbloemen. Met een baardje bijvoorbeeld!’

1 op de 10 mensen heeft een terugwijkende kin

1 op de 10 mensen heeft een terugwijkende kin

Een op de 10 heeft het

In de praktijk van Frodo Gaymans heeft ongeveer 1 op de 10 mensen (met name vrouwen) een te kleine kin. Hij behandelt dit gebied dan ook zeer regelmatig. ‘Na de rimpels, is dit voor ons echt het nieuwe aandachtsgebied. Je kunt zelfs wel stellen dat daar waar men vroeger voor de neus-lippenplooi kwam, we tegenwoordig juist het wanggebied ter hoogte van het jukbeen opvullen, en waar men nu voor de marionettenplooien komt of aangeeft de neus zo groot te vinden, we de kin behandelen. Als cosmetisch artsen krijgen we steeds meer inzicht in de contouren van het gezicht. We werken tegenwoordig echt 3D.

Frodo laat op zijn computer een software programma zien waarmee hij in 3D gezichtsveranderingen kan nabootsen en dus ook kan laten zien op foto’s van mensen wat het resultaat wordt na een injectables behandeling.

Opvullen met Voluma

Voor het opvullen van het kin-gebied werkt hij met een dikkere hyaluronzuurfiller: Voluma, van Allergan. ‘Het kin-gebied is erg beweeglijk, je moet het tussen de spieren aanbrengen. Omdat er dan meer druk op komt te staan, is het belangrijk dat je een dikkere gel gebruikt. Voor een goed resultaat voor maximaal 4 ml gebruikt. Het effect houdt minimaal een jaar aan. Mensen die hun kin bij ons hebben laten behandelen zijn ontzettend blij. De contouren veranderen subtiel, maar de uitstraling is absoluut krachtiger geworden. De schaamte verdwijnt, en dat lucht op.’

kin animatie

Nieuw onderzoek van Allergan naar speciale filler

Hoe zeer men dit als een groeimarkt ziet, blijkt ook uit het feit dat producent Allergan momenteel met een langlopend onderzoek bezig is naar een nieuwe injectable, die speciaal voor het kin-gebied gebruikt kan worden. Een filler die een langere houdbaarheid en een steviger volume kan geven.

Lees ook