En welke rol luchtvervuiling speelt…

05:52 - 03:31
luistertijd 05:52 - leestijd 03:31


Aandacht voor rimpelbestrijding heeft plaatsgemaakt voor een andere, redelijk ingewikkelde, zo niet, nog ingewikkelder probleem: pigmentvlekken.

Pigmentvlekken werken jaren aan opbouw

En dan bedoel ik niet gewoon pigment waarmee je egaal bruin wordt, maar echt vlekken met donker pigment. Ze ontstaan vaak in de loop van je leven, maar hebben dan al onderhuids jaren aan een opbouw gewerkt, en dat komt langzaam omhoog.

Zon, hormonen, luchtvervuiling

De zon is een grote boosdoener, maar hormonen ook, of dat nou je eigen hormonen zijn of die uit medicatie (de pil dus ook), en sinds enige tijd weten we ook dat milieuvervuiling een rol speelt (lees mijn artikel). Maar die laatste kunnen we samenpakken met de eerste, want ze veroorzaken allebei een kettingreactie van kleine ontstekingen in de huid. Ontstekingen die de melanineproductie op hol doen slaan. Iets wat we overigens ook zien bij wondgenezing: hoe vaak ontstaat daar later geen pigmentvlekje?

De rol van ontregelende signaalstoffen 

Shiseido was een van de eerste bedrijven die dit verband tussen talloze kleine (onzichtbare) ontstekingsreacties en pigmentaanmaak-verstoring naar buiten bracht en het was opzienbarend. Het Franse cosmeticahuis Clarins voegt daar nu een nieuwe dimensie aan toe op nog inhoudelijker niveau. Alleen weten dat er oorzakelijke verbanden zijn is niet genoeg, om het op te lossen moet je toch kijken welke mechanismen er achter schuilgaan. Clarins ontdekte dat zg. exosomen (signaalstoffen die worden uitgescheiden door keratinocyten – de huidcellen die zich in de buitenste huidlaag bevinden) een rol spelen.

Overproductie melanine tot wel 25%

Tot nu toe werd altijd gedacht dat de melanocyten (de kleurgevende celletjes) het probleem zijn, en dat zijn ze ook, maar er gaat iets aan vooraf: melanocyten zijn omgeven door keratinocyten en daarvan zijn er nu 36 geclassificeerd als herrieschoppers. Ze scheiden bij irritaties (blootstelling aan uv straling bijvoorbeeld) exosomen uit en bottom line komt het erop neer dat de boel daardoor ontregeld raakt: er ontstaan teintverchillen in de huid. Er ontstaat een overproductie aan melanine die kan oplopen tot 25%.

Mission Perfection: vitamine C, pigmentvermindering en een goud-roze gloed

Clarins heeft Mission Perfection Serum ontwikkeld om dit probleem bij de kop aan te pakken. Zowel voor vrouwen met lichte als met een donkerder huid. Het gebeurt op drie niveaus. Ten eerste met het meest krachtige vitamine C producerende vruchtje dat er is op Aarde: de acerola. De wilde kers uit het Amazonegebied. Het is in staat om de activiteit van de exosomen af te remmen, aldus in-vitro onderzoek. En met maar liefst 24,5%. (Lees ook hier meer over krachtige vitamine C stoffen).

Ten tweede is er de stof hexylresorcinol dat ingrijpt op de melanineproductie zelf, ginkgo biloba om roodheid in de huid minder zichtbaar te maken door microstimulatie van vocht (hierdoor schijnt de lichtweerkaatsing op bloedpigment te veranderen ofwel reflectie op roodheid minder zichtbaar worden), milde fruitzuren die het huidoppervlak iets afslijpen waardoor pigmentvlekken valer en minder zichtbaar worden en ten derde, tot slot, prachtige pigmenten met een goud-roze gloed.

Alsof je huid van binnenuit licht geeft

Dit alles is verpakt in een lichte crème-emulsie die licht koraalkleurig is en de huid onmiddellijk een mooie, stralende teint geeft. Alsof je huid licht geeft van binnenuit.

Het serum is verpakt in een goed werkend pompsysteem in een schitterend roze-oranje container – verwijzend naar de kleurpigmentjes die erin zitten. Het ruikt heerlijk ontspannen en laat zich soepel aanbrengen.

Glow & gladheid

Het eerste wat opvalt bij het aanbrengen is inderdaad het schitterende optische effect: de glow op je huid, zo mooi, stralend en zacht. En over zachtheid gesproken: je huid gaat er serieus zachter en gladder van aanvoelen. Dit merk je al na twee keer gebruik.

Voor alle huidskleuren

Volgens Clarins kun je na twee maanden een significante afname van pigment-kleurverschillen in de huid zien. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je leeftijd en de kleurconcentratie van het pigment (heel licht of donker). Uit eigen onderzoek blijkt dat donkere vrouwen (huidtype IV en V) een afname van 57% van teintverschillen zagen en blanke vrouwen (huidtypen II en III) een afname van ruim 27% zagen.

Lange termijn project – ga door!

Het aanpakken van pigmentissues, en we gaan hier uit van de gewone pigmentvlekjes, geen zware melasma’s en dergelijke, heeft tijd nodig. Er is altijd sprake van een verloop. In de eerste periode kan het zijn dat vooral de omgeving rond de pigmentvlek lichter wordt waardoor het lijkt alsof de pigmentvlek zelf donkerder wordt en na verloop van tijd zie je de kleurverschillen bijtrekken. Ook de pigmentvlek zelf begint lichter te worden. Hou dus vol als je eenmaal begint, want het loont!

BESTE SHOPDEAL! Shop dit mooie serum hier online met korting.

Extra hulptroepen: UV Plus

Egaliseer je teint extra met een foundation of gekleurde zonnebrandcreme. Een over uv-filters gesproken: het is een must deze te gebruiken. Clarins heeft in haar assortiment ook een prachtig product: UV-Plus anti pollution spf 50 (lees er hier meer over), een fijn superdun filter, ook boordevol anti-oxidanten, dat je dagelijks kunt gebruiken. Hij is kleurloos, dus maak je teint eventueel nog af met een mineraal poedertje. Mineralen geven ook weer extra uv-werende bescherming.

Bekijk hier nog een leuke film die wij met Clarins en onze Sabine enkele jaren geleden maakten over de must have instant beautyflash producten voor een stralende teint:

 

Beste shopdeal! Al deze prachtige producten shop je hier online.

Lees ook