Het mooie van mijn vak als journalist is dat is ik naast heel veel slimme marketeers ook mensen ontmoet die een echte roepin hebben. Die met haar of zijn werk echt het verschil willen maken voor anderen. Sophie Timmer is zo’n vrouw. Nog maar 28 lentes jong, afgestudeerd als huidtherapeute en 30 uur per week werkzaam bij Bergman Kliniek. Daarnaast werkt ze ook 1 dag in de week bij het borstkankerziekenhuis in Bilthoven.
Hier helpt Sophie patiënten bij de reconstructie van een of beide borsten. Op een hele bijzondere manier, namelijk door middel van het tatoeëren van tepels. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Sophie ook nog een eigen praktijk aan huis in Dronten, waar ze klanten ontvangt voor medische tatoeages en permanente make-up (PMU).
Sophie volg ik al geruimte tijd op Facebook en wekelijks zie ik prachtig werk van medische tatoeage resultaten voorbij komen. Nieuwsgierig geworden naar haar verhaal nodigde ik haar onlangs uit op onze redactie in Amsterdam, waar we spraken over medische tatoeages, stromingen en ontwikkelingen in PMU (permanente make-up), het eigen maken van een techniek en stijl, en het feit dat tatoeëren tijd- en cultuurgebonden blijkt te zijn.
Een passie
Medisch tatoeëren bestaat al tientallen jaren, maar is in Nederland bij het brede publiek relatief onbekend. In het verleden werd het vooral door plastisch chirurgen gedaan, bij vrouwen met een borstreconstructie. Dit gebeurt nog steeds, maar tegelijkertijd is er een tendens gaande dat chirurgen patiënten vaker doorverwijzen naar een specialist op het gebied van tatoeëren. Deze patiënten komen dan bijvoorbeeld Sophie terecht.
Wonden onzichtbaar maken
Sophie: “Bij Bergman ben ik ook werkzaam als operatieassistente en krijg zodoende veel patiënten doorverwezen voor tatoeage. Recent nog een mevrouw die een auto-ongeluk had gehad en wiens lippen ongelijk waren geworden. Met behulp van medische tatoeage kon ik de lippen weer symmetrisch laten lijken. Dat zijn hele mooie en dankbare gevallen. Daar ligt mijn passie… écht het verschil kunnen maken voor patiënten. Ze als het ware iets terug kunnen geven dat ze zijn kwijtgeraakt.”
De helft van Sophies werkweek bestaat inmiddels uit het plaatsen van medische tatoeages. Naast het tatoeëren van tepels moet je daarbij ook denken aan het opvullen van littekens of ontbrekend pigment (hypopigmentatie).
Hoe leer je zoiets? Het is toch significant anders dan het plaatsen van een wenkbrauw of eyeliner met permanente make-up.
Sophie: “Er zijn 4 scholen in Nederland die op dit gebied Masterclasses aanbieden. Deze opleidingen zijn goed om de basis van medisch tatoeëren onder de knie te krijgen. Het doorgroeien en verfijnen doe je vooral in de praktijk. Dan pas ontwikkel je een eigen techniek.”
De tatoeërende chirurg
Inmiddels geeft Sophie zelfs privéles in de techniek die zij toepast. Dat is wel degelijk nodig, want er bestaat nogal wat kwaliteitsverschil bij medisch tatoeëerders: “In mijn praktijk zie ik regelmatig vrouwen die in het ziekenhuis zijn behandeld door een plastisch chirurg of verpleegkundige. Deze vrouwen hebben dan een lichtroze cirkel met een rode stip erin op hun borst getatoeëerd gekregen. Daaraan kan je duidelijk zien dat in de ziekenhuizen de passie ontbreekt, maar ook een stukje training.”
Sophie mag vervolgens de tepel bijwerken en dat vindt ze – volkomen terecht natuurlijk – eeuwig zonde: “Het resultaat zal nooit zo mooi worden als wanneer je het de eerste keer goed doet.”
Wordt de behandeling vergoed?
Over het algemeen wordt een medische tatoeage in een ziekenhuis of kliniek vergoed door de zorgverzekeraar. Aangezien Sophie werkzaam is in de particuliere sector worden haar tatoeages niet vergoed. Sophie legt me uit dat ze hier wel rekening mee houdt: “Ik pas mijn tarief hierop aan, omdat het een soort hulp is die ik graag aan mensen wil aanbieden.”
En aan wat voor bedragen moeten we dan denken?
Sophie: “Voor het tatoeëren van 1 tepel zijn 2 behandelingen nodig van 150 euro per behandeling. Het resultaat blijft ongeveer 3 tot 5 jaar goed. Daarna vervaagt de tatoeage.”
Is tatoeëren altijd de beste oplossing?
Sophie is natuurlijk naast tatoeëerster ook nog steeds huidtherapeute. Ik kan me zo voorstellen dat beide expertises wel eens kunnen botsen, of dat er verschillende oplossingen kunnen zijn voor hetzelfde probleem. Wanneer kies je bijvoorbeeld voor een medische tatoeage en wanneer camouflage?
Sophie legt me uit dat beide expertises elkaar juist versterken: “Ik denk niet dat het een kwestie is van of-of. Combinaties van behandelingen zijn goed mogelijk. Het eindresultaat staat bij mij voorop. En soms kan dat er toe leiden dat ik als tatoeëerster juist géén tatoeage aanraad. Laatst kwam er bijvoorbeeld een dame bij mij in de praktijk wiens borst door bestraling helemaal dun en wit was geworden. Hoe graag ik deze mevrouw ook blij had willen maken met een getatoeëerde tepel, heb ik toch camouflage crème geadviseerd. De huid was te dun om te tatoeëren. Op zo’n moment komt de kennis van huidtherapeute zeker van pas.”
Over het fenomeen wenkbrauwen en PMU Masters…
De wenkbrauw is hot, hij moet anno 2015 perfect gemodelleerd en ingekleurd zijn. Daar waar vroeger veel thuis werd ‘geprutst’ met epileren en verven, is het tegenwoordig de trend om je wenkbrauwen te laten bijwerken door een heuse PMU Master. Een opvallend voorbeeld hiervan is de Chinees Wayne die zonder blikken of blozen 30.000 euro voor een nieuw setje wenkbrauwen vraagt. Begin november sprak ik met dit cultsymbool op wenkbrauwgebied. Een andere trend is het aanbrengen van schilderachtige, ingekleurde make-up, zoals Arabische vrouwen dat doen. De wenkbrauwen worden daarbij volledig ingekleurd en opgevuld. Bloggers over de hele wereld laten zich hierdoor inspireren. Wat vindt Sophie van dit fenomeen?
Natuurlijk effect met hairstrokes
PMU is géén vervanging van make-up
“Ik vind het belangrijk dat het resultaat van PMU zo natuurlijk mogelijk oogt. Wenkbrauwen zet ik uitsluitend met mesjes. Dit wordt ook wel de penseel- of hairstroke techniek genoemd en geeft een heel natuurlijk resultaat. Ik tatoeëer geen ‘wings’ aan eyeliners en ga bij lippen nooit over de rand. Wanneer je dat wel doet, creëer je het effect alsof je yoghurtdrink hebt gedronken. PMU is geen vervanging van make-up. Het is het aanzetten, benadrukken van de natuurlijke schoonheid.”
Verbeterde technieken en pigmenten
Sophie geeft aan dat vooral de afgelopen drie jaar de PMU technieken enorm verbeterd zijn. Dit komt onder meer doordat specialisten van over de hele wereld hun krachten hebben gebundeld. In Nederland worden regelmatig buitenlandse specialisten uitgenodigd om masterclasses te geven. Sophie: “Ik ben blij dat ik werkzaam ben in een tijdperk, waarin zoveel deskundigheid bestaat.”
Het lastige is alleen dat de klant niet of nauwelijks kan beoordelen hoe deskundig een PMU-specialist is. Sophie adviseert daarom altijd foto’s te bekijken van het werk van de kliniek of specialist die men op het oog heeft: “Als je een website ziet zonder foto’s, moet je eigenlijk al alert zijn.”
Hoe ziet Sophie de toekomst? Welke technieken wil ze zich nog eigen maken?
Creatieve impressie van getekende wimpers, uit de jaren 60.Sophie: “Een recente ontwikkeling is het bijkleuren van kalende mannen en vrouwen door middel van tatoeage. Omdat dit een nieuwe ontwikkeling is, weet nog niemand hoe het resultaat er over een paar jaar uitziet. Doordat de bovenkant van het hoofd continu aan (zon)licht wordt blootgesteld, kan de tatoeage snel verbleken. Continu bijwerken is geen optie, want op enig moment raakt de huid verzadigd. Dan moet je met laser de inkt weer verwijderen en een nieuwe tatoeage zetten, daar is geen beginnen aan.
Daarom kijk ik eerst even de kat uit de boom totdat de resultaten op lange termijn bekend zijn. Een techniek die ik me heel graag nog eigen wil maken is het tatoeëren van wimpers op het ooglid van patiënten die lijden aan ernstige haaruitval. Ook deze mensen zou ik graag iets teruggeven dat ze verloren zijn.”
Ga hier naar de website van Sophie en bekijk voor- en nafoto’s van haar werk.