Niet-westerse schoonheidsidealen domineren

03:50 - 02:18
luistertijd 03:50 - leestijd 02:18

Het ingekleurde gezicht

Sinds ik Instagram heb volg ik vooral makeup-artists en met bloggers met fascinerende make-uptechnieken en 30 seconden filmpjes. Ik houd ervan om naar spannende technieken te kijken (ja, helaas, ik kan er zelfs niets van…) maar ook naar meiden uit andere culturen en hun schoonheidsidealen.

De fashion make-upartist versus de consumer

Waar de grote makeupartists der aarde zich verlaten tot artistiek-intellectueel werk, zie ik bij bloggende make-upmeiden juist het tegenover gestelde gebeuren. Zij zoeken niet de grenzen van het artistiek-intellectuele op, zij willen geen verhaal vertellen dat het concept van een modeontwerper ondersteund, in een kader plaatst. Zij willen de vervolmaking van hun zelfbeeld laten zien.

Disney sprookjes

In de praktijk betekent dit dat er echt vet gekleurd wordt, ja, ingekleurd wordt. Het worden poppengezichten, schoonheden uit de sprookjesfilms van Disney. Adembenemend en onwerkelijk. Er wordt geshaped dat het een lieve lust is, omkaderd en ingekleurd, bijzonder veelvuldig wordt PMU ingezet. Het is betoverend vind ik. Alles gaat om het lijnenspel.

Living dolls

Living dolls

Vorige week zag ik een ludieke documentaire over mannen die zich verhullen in vrouwenkleding en daarbij siliconen vrouwenmaskers dragen. Masking wordt dat genoemd, of: living dolls. Deze maskers zien het bijna net zo wonderlijk uit. Het is een afgeleide van travestie trouwens.

Intogen

Maar goed, de vorm van make-uppen waar ik het over heb, het inkleuren van je gezicht, staat haaks op wat er op de catwalk te zien is, waar vooral een goede basis gecreeerd wordt en hooguit een detail of twee wordt aangebracht.

Make-uppen zoals deze donkerharige, beeldschone meiden doen, doen me denken aan de tijd dat mannequins nog bon ton waren, zoals je ze ook nog bij wijlen Frans Molenaar zag. Zo glamourous op een naar westerse maatstaven ouderwetse manier. Retro chic.

Donkerharige schoonheden

In andere culturen is het leading, en het staat die meiden met hun donkere ogen, scherpe features en zwarte haar natuurlijk ook prachtig.

In ons land is Nikkie natuurlijk altijd een fascinerend voorbeeld van sprookjesachtig make-uppen. Bekijk hier haar meest recente video waarin ze zichzelf opmaakt:

100 reacties – van bravo tot walging

Onlangs plaatste ik bovenstaande foto op onze Facebook fanpage van Meltcosmetics, en niet geheel verrassend waren de commentaren zeer uiteenlopend, van totale bewondering tot totale walging. Dat laatste gaat dan vooral over de heftigheid van de looks, het kunstmatige ervan, het betreuren van het wegpoetsen van de natuurlijke schoonheid. Ook de opgewerkte wenkbrauwen van deze schone kon de goedkeuring niet wegdragen.

This is what women want…

Toch geloof ik dat het inkleuren van je eigen gezicht de komende jaren leading gaat worden. Al was het maar omdat tweederde van de wereldbevolking donker is: van oog tot haar en gemixed qua skintone. En de groeiende middenklassen in de opkomende wereldregio’s krijgen steeds meer aandacht voor beauty, en dit is hun beauty….hun kijk op beauty.

Ik vind het betoverend en uitdagend. Ik ben ook aan het shapen geslagen. Ineens heb ik weer ontzettend veel zin om make-up te gaan gebruiken. Wat nou: less is more. I want MORE!! Make-up is een feestje, laat het maar knallen.

ps: om je nog maar eens een hint te geven over hoe wij onder invloed staan van niet-westerse schoonheidsidealen: waar dacht je dat de ontharingstrend vandaan komt, of de hysterie rond pigmentvlekken, en alle oliën voor huid en haar die we nu zien? Dat komt echt niet uit Europa:-)

Lees ook