Couperose Geteste producten Gezicht Make-up Pigmentvlekken Teint Zon

Getest cushion foundation Dr. G en Lancome

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

De een uit Zuid-Korea, de ander uit Frankrijk, ze zijn zeker niet hetzelfde….

Vloeibare ‘foundation’ op een sponsje in een bakje met een dekseltje erop, dat is het. We kenden het hier niet, maar in Zuid Korea was het de afgelopen jaren al bon ton. En waarom? Nou omdat die vrouwen dol zijn op het effect van een vochtige huid ofwel dewy skin, met superveel glans, want dat oogt gezond en sexy. Matte huid is taboe.

Vloeistof is dus vanzelfsprekend favoriet omdat dat bij voorbaat een vochtige glans geeft. Maar men houdt ook van praktisch, en daarom wordt vloeistof in een kussentje gedrenkt, zodat het makkelijk is je tas mee te nemen is, alsof het een compact betreft. Bovendien heeft vloeistof nog een pre: je kunt er nog allerlei werkzame stoffen aan toe voegen voor huidverbetering, en dat wordt in Zuid Korea ook zeker gedaan.

cushion foundation

vlnr: dr G G Moisture Ample CC cushion spf 50, Lancome Miracle Cushion spf 23

Met zo’n cushion foundation is het de bedoeling dat je het bijgeleverde sponsje gebruikt voor applicatie op de huid. Je drukt wat op de spons en de vloeistof komt er doorheen tegen het sponsje aan, en verdelen maar. Tenminste, als er ook een kwalitatieve applicator bij geleverd wordt. Daarover later meer.

Vederlicht op je huid

De kenmerken van de Koreaanse cushion foundations zijn dat ze een vederlichte structuur hebben maar ongelofelijk goed perfectioneren. Degeen ik testte is eigenlijk meer kleurloze pigmentperfectionering (vandaar het ook een CC wordt genoemd) in om huidoneffenheden te camoufleren dan dat er kleur in zit. Om die reden kun je het door de dag heen ook makkelijk weer gebruiken om je glow bij te werken.

Dr G. Moist Ample CC Cushion spf 50+++

Ik testte de afgelopen tijd de Dr G. Moist Ample CC Cushion spf 50+++. Deze voldoet inderdaad aan mijn bovenstaande omschrijving. Hij is bijna kleurloos, je moet het daarom ook spaarzaam aanbrengen, omdat je anders toch wat as-sig kan uitslaan, als je geen geel-witte huid hebt zoals de Aziaten. Hij geeft veel glans (daar moet je wel van houden) en is subliem hydraterend. De optimale uv-protectie is ook een pre.

Past in layering concept

Op dit blanke, verzorgde canvas kun je vervolgens met wat shapingtechnieken de contouren van je gezicht weer terugbrengen of versterken. Maar het zou niet Zuid-Koreaans zijn als je er meer mee kon. Ze zijn daar dol op ‘layeren’, en zo is het dus ook mogelijk om deze dewy CC als een finish over je makeup heen neer te leggen! Dat….heb ik nog niet geprobeerd overigens;-)

cushion foundation dr g and lancome

Nu kon het natuurlijk niet uitblijven dat Europa ook met haar eigen kussenfoundations komt, en Lancome is de eerste met de Miracle Cushion: een liquid compact, fresh dewy hydration, absolute weightlessness & glow, spf 23++.

Wat vind ik ervan?

Tried en tested, en tot welk resultaat kom ik? De claims van de Lancome liquid compact kloppen, maar dan ook met nadruk op het woord foundation. Want dit is inderdaad een foundation in de traditionele zin van het woord, maar wel met de nieuwste, vederlichte structuur (zie ook mijn test YSL foundation). Het is echt gekleurd pigment, en daarmee is het toch wezenlijk een ander product dan de CC cream van Dr G, wat meer een hybride dagverzorging is met uv-bescherming. Lancome is echt een vloeibare foundation, aangebracht met een sponsje, met huidverzorgingssurplus en uv-bescherming.

the cushion

Tot slot moet me nog een ding van het hart, en dat gaat over de bijgeleverde spons. Bij dr. G is het echt een zacht en volumineus verend kussentje waarmee je ademloos licht over je huid kunt strijken en de vloeistof perfect kunt neerleggen.

Met je vingers in het kussentje

Bij Lancome is het een net te dun sponsje, met ook een net te harde rand waardoor je dat subtiel strijkende effect zoals bij dr. G niet bereikt. Je kunt er ook niet mee onder je ogen komen. Dus wat doe je dan: juist. De spons gaan aan de kant en je prikt je vingers erin. Wat is dan de meerwaarde van de natte sponsfoundation nog? Weinig. Je kunt net zo goed kiezen voor de voortreffelijke Lancome Miracle Air de Teint in flesje, met druppelpipet.

Lancome’s foundation is een inspiratie op hetgeen in Zuid Korea te koop is. Maar het sponsje, dat zou beter mogen. Dat neemt niet weg dat deze foundation op zich wel prachtig is, zoals ook de eerder genoemde Miracle Air de Teint: vederlichte mooie foundation.

the foundation on cushion

Links Dr G en rechts Lancome

Conclusie

Dr G is qua verpakking van betere kwaliteit, de kleur is voor mij net te licht, maar ik vernam dat er een nieuwe tint bij komt in Nederland, het vochtige effect vind ik soms wel, soms niet mooi. Lancome mag met een beter sponsje komen, maar gezien het een foundation is die je nu ook in flesjes vindt, heeft deze verpakking met spons voor mij voor alsnog geen toegevoegde waarde. Kortom: ik ben er niet echt uit, wat ik ervan vind.

SHOP Dr G. Moist Ample CC Cushion spf 50+++ hier online.

SHOP Lancome Miracle Cushion spf 23++ hier online.

Meer weten over Couperose?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 • Pluspunten
 • Beide: Inderdaad vederlichte structuur
 • Beide: vloeibare foundation in de vorm van een compact
 • Beide: uv bescherming
 • Dr. G: vanwege lichte tint ook als layer opnieuw aan te brengen over je make-up heen
 • Minpunten
 • Lancome: geen fijne applicator
 • Lancome: vooral een gewone foundation die ook in flesjes te vinden is
 • Dr G: de tint is te licht, te as-sig
 • Dr G: teveel glans

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

6 reacties

 • Ik heb er geen, maar op de website http://www.bbcreamshop.eu (Korean Cosmetics) zijn ze te koop, o.a. van Etude House. Deze zijn stukken goedkoper dan die van Lancome of Dr. G, namelijk vanaf zo’n € 17,00 per stuk. Daarom ben ik er ook benieuwd naar 😉

 • Jammer, ik had graag een review gezien van een duurder merk tegenover een goedkope versie, want er zijn zeker ook Koreaanse cushion foundations die héél betaalbaar zijn.

 • Ik heb de Lancome foundation gekocht voor op reis. Dan is deze verpakking een stuk handiger dan een glazen flesje. Voor mij dus een welkome aanvulling op de dunne foundations in een fles 🙂

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.