Haar Hoofdhuid Voor hem

Dermatologe Harma Stenveld over hoofdhuid jeuk

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

In bijna elke shampoo zit cocamidopropyl betaine, terwijl het zo irriterend kan zijn….

harma stenveld

Harma Stenveld

hoofdhuid jeuk, uitgelegd door Harma Stenveld

Over potentieel irriterende stoffen in haircare hoor je weinig. Maar een van de belangrijkste jeukveroorzakende stoffen zit in werkelijk bijna alle shampoo’s. Hoe is het toch mogelijk…

In skincare is de discussie over irriterende stoffen al veel meer op gang gekomen. Wellicht niet verwonderlijk, omdat je bij skincare over ‘leave on’ producten praat, dus de inwerking van irriterende stoffen is veel groter. Bij haircare is het contactmoment kortdurender.

Toch klagen steeds meer mensen over hun hoofdhuid, en dat is reden genoeg voor BeautyJournaal om dermatologe Harma Stenveld, verbonden aan het Rijstate Ziekenhuis in Arnhem en vraagbaak voor kappers, een aantal kritische vragen te stellen over hoofdhuidproblemen.

Bestaande huidaandoening + shampoo = klacht

Harma ziet op haar spreekuur regelmatig patiënten met hoofdhuidproblemen. In de meeste gevallen worden de klachten, zoals jeuk, pijn of schilfering en roodheid, veroorzaakt door eczeem, ontstoken haarzakjes, psoriasis of een gistinfectie, in reactie met haarverzorgingsproducten. Dit betekent dus dat er al een probleem is (een huidaandoening, al dan niet al herkend), en dat kan verergerd worden door cosmeticagebruik. Klachten door louter het gebruik van bepaalde haarverzorgingsproducten komt relatief weinig voor, zegt ze.

Heb ik een droge hoofdhuid, of een gistinfectie (=roos)?

Harma legt uit: “Een gistinfectie heet in de volksmond roos. Het valt niet altijd mee om roos te onderscheiden van een droge huid. Want beide schilferen.  Bij roos is de schilfering meestal vettig. Door de vettigheid klonteren de schilfers wat meer samen; dat is bij een droge hoofdhuid veel minder het geval. Bovendien hebben mensen met een droge hoofdhuid vaak ook elders op het lichaam last van droogte. Als dit het geval is, kun je ook voor jezelf sneller erkennen wat er aan de hand is.”

Anti-roosshampoos bevatten altijd anti-gistmiddelen. Deze middelen kunnen irriterend zijn. “Daarom komt het zeer nauw met de dosering. Verder is het belangrijk dat de gebruiker het middel gebruikt zoals het bedoeld is, dus niet te vaak of te veel,” aldus Harma.

Over de relatie tussen haarverzorgingsproducten en hoofdhuidproblemen

Ondanks het feit dat hoofdhuidproblemen meestal niet door haarverzorgingsproducten worden veroorzaakt, kunnen deze producten de hoofdhuid wel flink irriteren. Dat is vooral het geval bij een droge hoofdhuid.

Harma: “Producten die je uitspoelt (wash off), zijn meestal minder irriterend dan producten die in het haar blijven zitten (leave on). In het geval van een zeer geïrriteerde hoofdhuid kan een parfumvrij product uitkomst bieden. Verder is het belangrijk om de hoofdhuid zo weinig mogelijk in contact te laten komen met de haarverzorgingsproducten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker met stylingproducten.”

Drogere hoofdhuid door gevorderde leeftijd

Het is een gegeven dat vrouwen naarmate ze ouder worden meer last hebben van haaruitval. Dit is hormoon gebonden. Harma: “De talgklieren gaan eerder met pensioen dan dat wij zelf met pensioen gaan. Hierdoor wordt de huid droger en jeukt sneller.”

Opletten met cocamidopropyl betaine (coca-B)

Een omstreden ingrediënt in haarverzorgingsproducten is cocamidopropyl betaine, kortweg coca-B. Dit schuimvormend middel zorgt dat vet en water in elkaar oplossen en is een stof die snel irritatie veroorzaakt.

Over coca-B bestaat veel negatieve publiciteit. Harma legt uit dat dit eigenlijk ten onrechte is: “Afgaand op allergietests lijkt het soms dat mensen allergisch zijn voor coca-B, terwijl ze eigenlijk allergisch zijn voor 3-dimethylaminopropylamine. Dit is een stofje dat ontstaat uit coca-B.

Het is daarom belangrijk dat artsen ook op 3-dimethylaminopropylamine  testen, zodat de allergie niet ten onrechte aan coca-B wordt toegeschreven. Niet alle artsen weten dit, dus het is goed als we hierbij op BeautyJournaal consumenten er zelf ook over informeren.”

Coca-B zit met name in shampoo

Coca-B komt alleen voor in ‘wash off’ producten, niet in ‘leave in’ producten. Dit heeft als voordeel dat de hoofdhuid maar relatief kort in contact is met coca-B. De kleine groep mensen die toch allergisch is voor coca-B, kan het beste een product zonder coca-B gebruiken. Let dus goed op de inci-lijstjes in dit geval.

***En we maken het je makkelijk: SHOP hier shampoo zonder coca-B!

Over jeuk door parfum en allergie voor haarkleuringsmiddel

Wie een allergie heeft voor parfum kan jeuk krijgen door het gebruik van stylingproducten. Wat ook kan irriteren, zijn permanentvloeistoffen en haarverf. De irritatie wordt in dat geval meestal veroorzaakt door de stof paraphenylenediamine (PPD).

Verven: gebruik GEEN latex handschoenen – die zijn poreus

Harma: “PPD-allergie komt bij ongeveer 1% van de consumenten voor, maar vaker bij kappers, doordat ze zonder handschoenen of met de verkeerde handschoenen werken. De allergie uit zich dan in eerste instantie vooral op de handen en minder op de hoofdhuid, tenzij de kapper het eigen haar verft.” Goede handschoenen zijn poedervrij, worden niet opnieuw gebruikt en bevatten geen latex. Latex laat PPD namelijk gewoon door.

***TIP! Wella Koleston Perfect Innosense haarverf vermindert kans op PPD allergie.

Gebruik van henna: een waarschuwing

Harma waarschuwt om alert te zijn bij henna: “Henna bevat ook PPD, vooral de henna die gebruikt wordt voor huidbeschilderingen, omdat het dan beter hecht aan de huid. Je herkent dit aan de kleur. De hennaplant is van nature rood. Is de henna zwart of rood dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat er PPD aan toe is gevoegd. En meestal in zulke hoge concentraties dat je daar vrij eenvoudig een allergie voor kunt ontwikkelen, zeker op jongere leeftijd. Ik waarschuw ouders dan ook altijd om hun kinderen op vakantie niet te laten beschilderen met henna.”

Je haar kleuren met natuurlijke, mits rode, henna is daarentegen volkomen veilig, aangezien aan deze henna geen PPD is toegevoegd.

Help… haaruitval!!

Volgens Harma is haaruitval geen toenemend probleem, maar eerder een probleem waarvoor steeds minder acceptatie bestaat, vooral bij vrouwen. Zij laten zich daardoor eerder behandelen. Harma licht toe dat vrouwen daarbij nog regelmatig tegen weerstand oplopen: “Vrouwen met haaruitval worden niet altijd serieus genomen. Het valt de omgeving dan niet op, terwijl de vrouwen het zelf goed aanvoelen, bijvoorbeeld doordat hun paardenstaart steeds dunner wordt.

Sta op je strepen: vraag een een doorverwijzing 

Ook huisartsen onderschatten  soms de impact die haaruitval heeft op een patiënt het probleem en houden een doorverwijzing naar een dermatoloog tegen.  Bezuinigingen in de zorg maken de doorverwijzing naar een specialist vanuit de huisarts ook steeds moeilijker.

Toch is het belangrijk bij om haaruitval tijdig (hoeft zeker niet direct, maar bij aanhoudende klachten wel) bloedonderzoek te doen. We testen daarbij op ijzertekort, een afwijkende hormonenspiegel of schildklierproblemen. Allemaal mogelijke oorzaken van haaruitval. Heel vaak wordt er echter geen oorzaak gevonden, en heeft het bijvoorbeeld te maken met de seizoenen”

hoofdhuidproblemen 3Tot slot….over menthol, teer en jeukstilling

Diverse cosmetica deskundigen zeggen al enige tijd dat je geen mentholhoudende producten moet gebruiken, omdat ze de huid alleen maar meer irriteren, maar dermatologen zijn het hier toch echt niet mee eens.

Harma: ‘Menthol werkt erg kalmerend en jeukstillend. Daarom wordt het bijvoorbeeld ook gegeven bij waterpokken en andere jeukende huidaandoeningen. Ook teerhoudende producten kunnen hierbij helpen. Helaas maakt teer je haarconditie niet mooier, maar zeg eens eerlijk: de patient die bij de dermatoloog komt, is het stadium van masseren met plantenolie tegen jeuk van de hoofdhuid al lang voor bij hoor. Dat is alleen iets voor mensen die er soms last van hebben. Patienen met serieuze overlast help je daar niet mee.’

De rol van de kapper bij hoofdhuidproblemen

Ook de kapper kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen hoofdhuidproblemen. Vragen die bij veel kappers leven zijn bijvoorbeeld: Wat kan je doen aan een schilferige hoofdhuid? Mag ik zwangere vrouwen wel permanent geven of verven? Hoe ziet huidkanker eruit? Hoe meer kennis de kappers zichzelf eigen maken, hoe minder snel er door verwezen hoeft te worden, maar ook: bij serieuze problemen kan er tenminste meteen doorverwezen worden!

Harma: “Ik vind het belangrijk dat kappers weten wat ze kunnen aantreffen op de hoofdhuid van klanten, behalve gezond haar. Deze kennis draag ik dan ook met regelmaat over in een beginnerscursus voor kappers. Daarin neem ik trouwens ook de risico’s MEE die kappers zelf lopen tijdens hun werkzaamheden.”

De ANKO, beroepsvereniging voor kappers, organiseert deze cursussen.

En wat is het grootste risico voor je hoofdhuid conditie? “Je zou denken dat dit haarverf is, maar de grootste boosdoener is en blijft water. Water is eigenlijk is water nog wel het slechtste voor onze huid. Mijn advies is dan ook: kort wassen, en met milde shampoo, bij een lauwe watertemperatuur.”

Lees ook:

Meer weten over Haar?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

17 reacties

 • Beste Saar heb je deze vraag al eens voorgelegd aan je dermatoloog? En verf je je haar thuis of bij de kapper? Indien thuis kun je ook op de ingredientenlijst verpakking kijken?

 • Ik ben allergisch voor cocamidopropyl betaine. Ik heb eczeem over mijn hele lichaam. Vooral in het gelaat. Mijn hoofdhuid is meestal wel ok.
  Mijn vraag is (ik verf namelijk om de zes weken mijn haar) zit deze stof ook in haarverf?
  En kan het zijn dat het eczeem in mijn gezicht door haarverf komt of kan je alleen op je hoofdhuid reageren op haarverf.
  Ik ben echt wanhopig, loop bij een dermatoloog, en heb ook alle alternatieve wegen al bewandeld…

 • Heftig Stephanie, de ellende is dat als de allergie zich eenmaal heeft geopenbaard je er nooit meer vanaf komt. Je zal dus nooit je haar kunnen verven, je wenkbrauwen inderdaad….

 • Heel herkenbaar. Mijn allergie voor Parafenyleendiamine is ook begonnen bij een henna tatoeage als kind. Ook voor wenkbrauw/wimperverf ben ik inderdaad ook mega allergisch. De huid komt dan helemaal onder de blaasjes. Dit gaat door latex maar ook door vinyl handschoenen heen als je met grotere hoeveelheden in contact komt. Hetzelfde geldt voor kleurstoffen in textiel zoals een donkere jeans.

 • Simone, het klinkt raar, maar overweeg ook eens om te stoppen je haar met shampoo te wassen. ik ga de challenge nu ook aan. alleen met water, en in de punten conditioner. qua stylingprods alleen makkelijk uitwasbare gebruiken.

 • Kamp al ruime tijd over jeukende en geirriteerde hoofdhuid. Sinds kort gebruik ik de producten van Nioxin en ik moet zeggen dat ik goed reageer op deze producten. Ik was inderdaad ook redelijk sceptisch over menthol. Maar het kalmeert en haalt echt de ‘brand’ een beetje uit mijn hoofd.

 • Saskia: water, naar mijn ervaring idd een factor bij huidproblemen maar niet de boosdoener. Mijn zoon en ik hebben dat uitgetest: alleen water gebruiken bij douchen, geen zeep. Het idee was dat zeep misschien een boosdoener was van onze huidproblemen. En tadaaa, de uitslag van de test:
  Door geen zeep te gebruiken kregen we nog meer jeuk, en tot overmaat van ramp ook nog gistinfecties. Ik weet niet hoeveel zalfjes wij inmiddels inmiddels gehad hebben, maar you name it we’ve got it. Als leek heb ik de conclusie getrokken dat je juist wel zeep moet gebruiken omdat je met alleen water schimmels/bacteriën niet weg krijgt (die bij een slechte huidbarrière sneller problemen geven). Idem bij hoofdhuid en shampoo’s, probleem is alleen welke shampoo. Voor mij werkt ureumshampoo (zonder sles) goed en je krijgt er niet zo’n lelijk haar van als van die doktersshampoos (ketanazol ed).
  Dat beetje water bij een hennapapje kan naar mijn idee nooit een probleem zijn.

 • Beste saskia

  Dr stenveld bedoelt dat in de context van echt heel vaak je haar wassen. Dat kun je beter niet doen bij een gevoelige hoofdhuid en daarnaast is het verstandig om een shampoo zonder sls of sles te gebruiken. Ook kan het goed zijn je hoofdhuid regelmatig in te masseren met een droge olie.

  Als jij eens in de maand henna toepast met water heeft dat geen impact. Het gaat echt om frequent water gebruik met shampoos.

 • Beste redactie

  Ik verf mijn haar met henna.
  Ik heb een droge schilferige hoofdhuid.
  Nu las ik dat Dr.Stenveld water als een grote boosdoender ziet.
  Maar hoe moet ik dan de Henna aanmaken als water een probleem is voor mijn droge
  hoofdhuid?
  Bij voorbaat dank

  met vriendelijke groet

  Saskia

 • beste fleur, ik heb geen idee of er een relatie is tussen henna verven en haaruitval. het klinkt niet aannemelijk. het rode poeder is het meest zuivere poeder. wellicht spelen andere factoren een rol van jouw haaruitval. gezien je leeftijd kan dit de overgang zijn – hormonale veranderingen, medicatie, stress. de enige manier om er achter te komen is te stoppen met het verven van je haar met henna. we hebben hier nog aanvullende info over de verschillende kleuren van poeders en hun impact:https://www.beautyjournaal.nl/2015/03/18/waarom-verven-met-henna-zo-problematisch-kan-zijn/ sterkte en succes!

 • Beste redactie

  Mijn vraag is kan ik door pure rode henna Haaruitval krijgen?
  Ik ben 54 jaar.
  Graag Uw advies over oliebe plantenkleuring is deze echt puur
  of chemische middelen toegevoegd?

  B.V.D.
  Hartelijke Groet,
  Fleur

 • Wij hebben er nog niet over gehoord Karin, maar wie weet, komen er meer reacties. Misschien kun je in de tussentijd nog wat meer over dit product vertellen aan ons -en aan onze lezers?

 • Zelf heb ik psoriasis op mijn hoofdhuid en gebruik Xamiol op recept.
  Het werkt goed! Zijn er meer mesen die dit product gebruiken?

 • Oef, dat is inderdaad vervelend annemiek, als je meent erop te kunnen vertrouwen. dat deden wij ook bij het selecteren van de shoplink. we zullen het terugkoppelen aan ApotheekenBeauty. wellicht kun je als je de bon nog hebt terug gaan naar de winkel en vertellen dat je niet tegen die stof kan? even proberen in ieder geval,.

 • Kocht vanmiddag de Decubal Wash milde shampoo, hierin zou geen cocomidopropyl Betaine zitten volgens de link. Helaas zie ik nu ( thuis) pas dat het er wel in zit……

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.