Doorbraak! Dit kan leiden tot nieuwe en prettigere behandelingen

01:43 - 01:01
luistertijd 01:43 - leestijd 01:01

Resveratrol, een antioxidant die onder meer in de schil van blauwe druiven zit, remt acne die wordt veroorzaakt door de bacterie propionibacterium. Benzoylperoxide, wat veel wordt gebruikt om acne te bestrijden, wordt veel effectiever als er reservatrol aan wordt toegevoegd, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Het onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, in Los Angeles, kweekten grote kolonies van de bacteriën die acne veroorzaken. Vervolgens deden ze resveratrol en benzoylperoxide, in verschillende concentraties, alleen en samen, bij de kolonies. Vervolgens bestudeerden ze tien dagen lang het effect.

Wat bleek? Alle concentraties benozylperoxide doodden de bacteriën, maar na 24 uur begon de hoeveelheid bacteriën weer toe te nemen. Resveratrol doodde nauwelijks bacteriën, maar de hoeveelheid bacteriën groeide er wel minder snel door. Door de twee stoffen te combineren gingen meer bacteriën dood en herstelde de kolonie zich veel minder snel.

Minder giftig dan benozylperoxide

Uit een test met bloedcellen en huidcellen bleek vervolgens dat reservatrol een minder giftige werking op de cellen heeft dan benzoylperoxide. Samen hebben de twee stoffen een sterk antibacterieel effect op de cellen en is de toxiciteit minimaal.

Bijzondere ontdekking

Onderzoeker Emma Taylor noemt de uitkomst verassend. “Resveratrol is een antioxidant, benzoylperoxide is een oxidant”, zo zegt ze. “Het is bijzonder dat ze elkaar aanvullen. We kunnen door dit onderzoek wellicht nieuwe behandelingen tegen acne ontwikkelen, behandelingen die prettiger zijn voor mensen die ze nodig hebben en beter verdragen worden. Maar we moeten eerst meer onderzoek doen.”

Er is inmiddels patent aangevraagd op de combinatie.

Bron Dermatology Times

Lees ook