Even geen siliconen, alleen maar plantenextracten: Urtekram en Argandia.

05:24 - 03:14
luistertijd 05:24 - leestijd 03:14

Urtekram Nordic Birch en Argandia vijgolieKen je dat, dat je af en toe helemaal zin hebt om back to basics te gaan. Soms betekent dat bij mij dat ik skincare gebruik met de kortste inci-lijst die ik maar kan vinden, dus met zo min mogelijk stoffen erin, alleen die er toe doen. En anders betekent het dat ik alleen nog maar even plantjes wil, en geen synthetische toevoegingen meer, vooral geen siliconen.

Het voedende sap uit de Berk

Zo stond ik laatst voor het schap in de Natuurwinkel en viel mijn oog op de gerestylde skincarelijn van Urtekram: Daycream en Skin Tonic met ‘ Nordic Birch’, en meteen moest ik weer denken aan de boeiende presentatie die de innemende Letse oprichtster Lotte Tisenkopfa-Iltnere  van Madara Skincare ons ooit gaf in Amsterdam. Zij had twee nieuwe anti-aging producten laten ontwikkelen: The Miracle Serum en de Daily Defense Cream, op basis van berkensap.

berkensap oogsten

Het oogsten van berkensap is nog altijd een tijdrovend karwei

Tsja, berkensap, verwerk je dat niet gewoon in siroop, of zet je het op sterk water of als levenselixir, ofwel om als jenevertje te drinken? Ook! Maar dit sap, dat alleen in het voorjaar en in het najaar uit de boomstam als een harsachtige vloeistof gewonnen kan worden, zit vol vitale eigenschappen. En die zijn ook serieus onderzocht door de Letse universiteit. Kijk, daar houd ik van: het is natuurlijk, authentiek, en ook nog onderbouwd. Berkensap bevat simpelweg suikers, mineralen en vitaminen, in hooggeconcentreerde vorm, en als je die nog verder opwerkt, krijgt je een fijn huidstimulerend en beschermend elixir.

Lotte, oprichtster van Madara

Lotte, de oprichtster van het Letse skincare merk Madara

Suikers, mineralen en vitaminen

Zowel suikers als extracten uit het berkenblad zijn verwerkt in de dagcreme als in de tonic. En zoals het een hardcore ecologische cosmeticabrand betaamt, zitten er verder ook alleen maar plantaardige stoffen in. In de Tonic ook plantaardige alcohol trouwens.  De dagcreme wordt gepositioneerd als een krachtige moisturizer, de tonic als verstevigend.

Wat een verrukkelijke producten! De tonic is een licht pittig watertje voor mijn iets drogere wangen, daarom haal ik de vloeistof er alleen op een watje in een snelle streek overheen, en iets meer op de vettere T-zone. Daarna breng ik meteen een serum aan, en daarover heen doe ik de dagcreme. Zonder serum ertussen zou het voor mijn wangen niet voldoende zijn.

Niet-vettig

De dagcreme komt royaal uit de goed gemaakte pompverpakking, smeert makkelijk en emulsie-achtig uit op je huid, even een half minuutje in laten trekken. Het laat geen vettige laag achter, sterker zelfs als ik er geen foundation overheen doe, ervaar ik de hele dag een mooie redelijk matte huid. Een wondertje, omdat ik dat eigenlijk nooit zie bij mij zelf. Mijn huid gaat altijd glimmen. Ik wijd het in dit geval echt aan het feit dat deze creme puur plantaardig is, en niet vet, en geen glibberige silicoontjes bevat.

De producten geuren heel erg licht naar roos, maar het is bijna neutraal.

Tussenlaagje met cactusvijgolie

Zoals gezegd leg ik er nog wel een serum tussen om droogteprikkels te ondervangen. Hiervoor gebruik ik dan het Argandia Anti-aging serum met cactusvijgolie. Wat een geweldig lekker serum! Volledig plantaardig en gecertificeerd.

cactusvijg olie prickly pear oil

Cactusvijgolie kan zomaar de nieuwe hype gaan worden!

Sinds ik met Marisa Berenson sprak over haar adoratie voor deze oliesoort en het verwerkte in haar ultraluxe skincare lijn (bekijk hier nog eens het interview, en boek je facials met 10% tot eind januari 2015!!) ben ik me meer gaan verdiepen in deze olie.

Cactus(vijg)olie is heel rijk aan vitamine E en omegavetzuur 6, alsmede aan linolzuur. Het is een echte voedende weldaad voor je huid, en zo ervaar ik het ook absoluut. Veel aanbieders van arganolie beginnen nu ook producten met deze olie aan te bieden en ik geef ze groot gelijk. Het wordt de volgende hype!

Mijn conclusie

De combinatie van drie producten voeden mijn huid, houden haar soepel, zijn een uitstekende basis voor make-up en ik vind dat ze mijn huid er prachtig uit laten zien. Mooi egaal van kleur, geen prikkels, geen roodheid, geen vettige glans. Het klinkt een beetje dom, omdat ik weet dat de term je huid laten ademen volstrekte onzin is, maar ik vind dat mijn porien schoner blijven, en ook makkelijker leeg te halen zijn. Poriën in mijn T-zone lopen snel vol met talg. Normaal is dat redelijk verharde talg, maar nu blijft het zacht en soepel en is het makkelijk te verwijderen.

En weet je wat ook zo leuk is? Het is zo verschrikkelijk betaalbaar!

Lees hier ook mijn boeiende verhaal over Novexpert, en hoe zij alle ter discussie staande stoffen vervangen door plantaardige, en plantaardige biotechnologisch bewerkte stoffen: plantaardige cosmeceuticals.

Lees ook