Huidveiligheid, plantkennis en high tech labkunst door 4 wetenschappers verenigd

08:06 - 04:52
luistertijd 08:06 - leestijd 04:52

De cosmeticawereld is volop in beweging. Onder invloed van consumententrends ontstaat er een nieuwe tweedeling in gebruiksgedrag. De ene groep consumenten wenst het liefst zo natuurlijk mogelijke, veilige cosmetica, de andere groep wil super high tech, en absolute garantie voor huidverbetering. Voor cosmetica ontwikkelaars is het dan ook des te spannender om te kijken of je het beste uit deze twee werelden kunt verenigen: én natuurlijk, én cosmeceutical – dus huidverbeterend. Uit deze wens werd Novexpert geboren.

Groen versus synthetisch
Nog niet zo lang geleden was de cosmeticawereld heel duidelijk ingedeeld: je had zg. groene, plantaardige huidverzorgingsmerken, die vooral lekker natuurlijk roken, en een hoog holistisch, verwennend, ontspannend gehalte hadden. Groen was eigenlijk vooral ‘alternatief’. Het paste ook bij een levensstijl waarin je het liefst alleen biologisch at, gezond leefde, wellicht zelfs vegetariër of veganist was. Huidverbetering was geen streven, huidonderhoud wel.

De grote verleiders
Daarnaast had je de spannende droomwereld van ingewikkelde, technische ingrediëntnamen, van potjes en flesjes die in elkaar geknutseld werden in een lab door chemici met veel verstand van synthetische stoffen, en van marketeers die ze van mooie poëtische claims voorzagen, gefotografeerd naast een beeldschoon, rimpelloos model. Cosmetica met grote beloften: dat ook jij er in een stralender versie van jezelf uit kon komen te zien.

Deze laatste groep cosmetica heeft altijd het grootste marktaandeel gehad. Maar het was ook deze consument die de afgelopen jaren is gaan sputteren, onder invloed van allerlei mondiale ontwikkelingen die ons leefmilieu begonnen aan te tasten. Van oorlogen tot voedselproductieschandalen, en van nieuwe wetenschappelijke inzichten in wat ons ziek maakt tot wat ons gezond en vruchtbaar houdt.

Kan het niet veiliger?
En steeds vaker lag net zoals de voedingsindustrie ook de cosmetica-industrie onder vuur. Wat zat er allemaal niet in die potjes aan mogelijk tumorverwekkende en hormoonverstorende stoffen?

Kon dat niet minder, kon dat niet anders? Vooral vrouwen, de grootste gebruikersgroep, kwamen in opstand, tot op ministerieel niveau in landen als Denemarken, Zweden en Frankrijk. De lobby voor ‘gif’-vrije cosmetica nam toe.

Een van de grootste verdiensten was dat een mogelijk hormoonverstorend conserveermiddel parabenen uit inmiddels vrijwel alle gangbare cosmetica verwijderd is. En steeds meer merken gaan ertoe over om producten te verschonen van mogelijk huidirriterende stoffen als siliconen, propyleenglycol, bepaalde geurstoffen en minerale olie.

Trendsetter: Novexpert
Die ontwikkeling komt nu goed op gang, maar het Franse huidverzorgingsmerk Novexpert zag, dankzij de enorme kennis van de vier wetenschappers die het merk hebben opgezet, in 2002 al de aanzet hiertoe. In 2008 werd het merk aan de buitenwereld gepresenteerd en het deed de industrie lichtelijk opschudden.

100% natuurlijke origine, waarvan 20% ook uit biologische teelt
Wat was er zo bijzonder aan Novexpert? Nou, ten eerste dat vier zeer gerenommeerde wetenschappers uit de industrie hun kennis gebundeld hebben om een nieuw concept te presenteren. Een merk waarin al die stoffen die nu zo om (huid)gezondheidsredenen ter discussie staan, te weren, maar wel serieuze huidverbeterende stoffen aan te bieden. Kortom: skincare op cosmeceutical niveau, met veilige, huidvriendelijke recepturen, die de huid echt mooier maken.

Op basis van 100% natuurlijke stoffen, waarvan 80% plantaardig is en biotechnologisch is bewerkt om de stoffen nog krachtiger te maken (het gaat dan om bepaalde moleculen uit planten) en 20% van plantaardige maar ook biologisch geteelde oorsprong is.

De producten zijn volgens de Ecocert-keurmerk normen geproduceerd. Twee stoffen zijn niet plantaardig, maar dan wel volgens de principes van ‘green chemistry’ gemaakt (waarover hieronder meer): de een is een gestabiliseerde vorm van vitamine C en de ander is een pigment-reducerende stof.

The best of both worlds: natuur & high tech
Wat een jaloersmakend concept, omdat je hiermee in een keer niet alleen twijfelende consumenten van de traditionele skincare kon aanspreken, maar ook al die mensen die toch al het liefst voor alleen het natuurlijke gaan. The best of both worlds voor consumenten die bewust en gezond leven, maar wel doelen stellen: niet alleen huidonderhoud, maar graag ook verbetering, om de tand des tijds wat af te remmen. Ouder worden is een gegeven, maar wel graag op een zo gezond mogelijke manier, en met een frisse uitstraling!

Ik heb in 2013 ook een klein onderzoek onder onze BeautyJournaal lezers gehouden over ‘groene’ skincare. Deze gevorderde gebruikersgroep gaf toen duidelijk aan dat ze het natuurlijke segment zeker interessant vinden, maar dat nog teveel focus op verwennerij lag bij de meeste merken, en te weinig op huidverbetering. Nou ladies, eat your heart out….hier is dan Novexpert!

Briljante wetenschappers, eigenzinnige visie
Wie zijn die mannen en 1 vrouw met die vooruitziende blik? Dr. Jacques Leclere was jarenlang werkzaam als wetenschapper, met ongekende kennis van planten, bij Shiseido en later bij Nuxe. Dr. Daniel Colletta werkte in het researchcenter van Kanebo, en is universitair docent, dr. Karl Lintner was wetenschapsdirecteur bij het wereldwijd gerespecteerde productiebedrijf Sederma, waar grote merken als Chanel, Sisley, maar ook Nuxe en Caudalie hun cocktails en grondstoffen kopen voor skincare. Dr. Rossella D’Anna is specialist in zowel de farmacie als de celbiologie. Alle vier hadden ze het gevoel dat ze het anders wilden gaan doen. In volledige vrijheid, zonder de hete adem van marketeers, zuinige boekhouders en geldbeluste aandeelhouders in hun nek. Gaan voor het allerbeste en het veiligste dat momenteel gemaakt kan worden: Novexpert.

Techno-effective & paranoid safe
Het team grapt zelf wel eens dat ze skincare ontwikkelen die ‘techno-effective’ is en ‘paranoid-safe’. Hoe treffend geformuleerd! De formuleringen worden volgens de methode van ‘green chemistry’ gemaakt, wat betekent dat ze biologisch afbreekbaar zijn: op de huid en in het milieu. Ze hebben het vermogen om diep te penetreren maar geen opslag in het lichaam te veroorzaken. Ook is er een speciale conserveringstechnologie ontwikkeld die de huidflora niet aantast. Novexpert spreekt zelf ook wel van clean chemistry.

Novaxyline
Novexpert producten geven zowel op de korte als op de lange termijn effect. Mooie voorbeelden hiervan zijn de gepatenteerde cocktail Novaxyline bestaande uit een gefermenteerd zeewier en een suikercomplex. Het biedt al onmiddellijk een antioxidant bescherming aan de huidcellen en het heeft een ontstekingsafremmende activiteit (chronische kleine ontstekingsreacties door irritaties zijn ook een verouderingsfactor) en op de langere termijn helpt het bij een gezonde celdeling en langer behoud van gezonde cellen. Deze plantaardige cocktail zit in bijna alle producten.

Hyaluronzuur doet meer dan je denkt
Een ander voorbeeld is hyaluronzuur, waarvan maar liefst 4 verschillende vormen in het signatuurserum Hyaluronzuur Booster zijn opgenomen. De groot-moleculaire vorm geeft onmiddellijke verzachting aan de huid, de kleinste vorm dringt dieper in de huidlagen en houdt de celcommunicatie op peil, waardoor ondermeer de collageenproductie goed op gang blijft. Ook de concentratie is lekker hoog werkzaam: maar liefst 1.6%. Vergelijk: in een hyaluronzuurinjectable zit 2%!. Het hyaluronzuur van Novexpert wordt gewonnen uit melkzuurbacterien uit graan, die vervolgens gefermenteerd worden, waaruit een natuurlijk hyaluronzuur ontstaat.

BeautyJournaal gaat je nog meer vertellen… in 2015
Over elk van de zestien producten van Novexpert zijn bijzondere verhalen te vertellen. De wetenschappers zijn ook heel openhartig over hun formuleringen, en dan maakt het voor mij als journalist alleen maar interessanter. Novexpert zet een nieuwe standaard in huidverzorging. Ik ga je er in 2015 daarom ook veel meer over vertellen.

Mijn tip voor jou nu: de geweldige Hyaluronzuur booster! Het werkt, de claims kloppen, het huidgevoel is heerlijk, de prijs is vriendelijk, het is zuinig in gebruik. Go get it!

Je shopt alle producten van Novexpert exclusief bij IciParis, zowel online  als in de winkels van de parfumerieketen.

Lees ook