De industrie doet aan biomimetica om mooie producten te maken

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

Een poeder bedrukt in tijgerprint kennen we wel, maar hoe de iriserende effecten van vlindervleugels terugkomen in je oogschaduw, dat is een mooi staaltje techniek. L’Oréal liet zich inspireren. Met een mooi wordt heet dit biomimetica: het nabootsten van de natuur. Het is best wel eens interessant om te weten hoe zaken tot stand komen, vind je niet? Voordat iets in een potje zit, is er een heel proces aan vooraf gegaan.

Vlindervleugels

Er is nu een doorlopende tentoonstelling in de Royal Horticultural Society’s Hampton Court Flower Show in het Britse East Molesey, over de microscopisch kleine aspecten van de biologische wereld. Deze tentoonstelling richt de aandacht op de mogelijkheid om de natuur te kopiëren bij het ontwikkelen van tal van producten. Zo is er een Zuid-Amerikaanse morpho vlinder te zien, wiens iriserende vleugels de inspiratie waren voor ‘high tech’ textiel, zelfreinigende oppervlakken, cosmetica en nagellakken) en beveiligingslabels, zo meldde de BBC onlangs.

Nu er steeds meer vraag komt naar natuurlijke cosmetica, is biomimetica, de link tussen natuurlijke en synthetische ingrediënten, steeds interessanter aan het worden voor de industrie.

Volgens Dr. Peter Vukusic, die onderzoek doet naar biomimetica aan de Universiteit van Exeter, loopt cosmeticagigant L’Oréal voorop in het toepassen van biomimetica. Zo heeft het bedrijf goed gekeken naar hoe de morpho vlinder het licht en de kleuren weet te manipuleren.

Lancôme

Ze maakten dit proces na en verwerkten de op fotonica gebaseerde techniek, waarbij het licht onder invloed van zonnelicht wordt gebogen, in make-upproducten van de L.U.C.I.-lijn van hun merk Lancôme.

Deze lijn werd overigens al in 2007 uitgebracht. Wij kunnen het ons niet herinneren het in Nederland gezien te hebben (of zijn we het vergeten?). Het werd gecommuniceerd als unieke kleurloze cosmetica voor de huid dat een tintelende shimmering teweeg kon brengen.

Kleurloos, maar schijn bedriegt

Het klinkt allemaal best ingewikkeld, maar het gaat om de iridiscerende eigenschappen, waarbij materialen een spektakel aan kleur kunnen geven, zonder dat je dus pigmenten ziet. Het zijn als het ware pigmentloze oppervlakken waardoor door een unieke speling van licht, prachtige kleurschijnsels zichtbaar worden.

In de wereld van edelstenen kennen we bijvoorbeeld het opaal. Maar ook de schildjes van kevers zijn erom bekend.

Qua mineraal is mica een hele interessante.En mica is er ook meteen een voorbeeld wat nagebootst kan worden. Lush maakt nu bijvoorbeeld gebruik van synthetische mica. Het mineraal wordt gewonnen in ondermeer Indiaase mijnen, en daar zou kinderarbeid aan de orde van de dag zijn. Lush besloot daarom te stoppen met gebruik van natuurlijke mica.

Een ander voorbeeld van biomimetica is het opwerken van natuurlijke stoffen op een biotechnologische manier waardoor ze nog krachtiger worden. Dit gebeurt eigenlijk al aan de lopen de band in de industrie. Vooral bij gangbare merken.

Plantaardig, maar biotechnologisch

Zo kun je toch melden dat je met plantaardige stoffen werkt. In de eco-hoek zijn ze er nog erg voorzichtig mee omdat binnen de spelregels van eco-keurmerken strenge voorwaarden aan verbonden zijn. Men wil het natuurlijke karakter van moleculen zoveel mogelijk beschermen.

 

 

Lees ook