Wist jij dat geitenmelk en notenolie in je moisturizer voor allergische reacties kan zorgen?

02:12 - 01:19
luistertijd 02:12 - leestijd 01:19

Voedingsstoffen in cosmetica kunnen een allergische reactie versterken

Uit recent onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen natuurlijke verzorgingsproducten voor een droge huid en het bevorderen van een voedselallergie.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van professor Robyn O’Hehir, directeur van de afdeling Allergie Immunologie en Ademhalingsgeneeskunde aan de Universiteit van Monash in Australië. Voor het onderzoek werden verschillende soorten crèmes getest, die stuk voor stuk verschillende type natuurlijke ingrediënten bevatten.

Het onderzoek werd uitgevoerd, nadat er meerdere mensen een klacht hadden ingediend, omdat zij een levensbedreigende allergische reactie zouden hebben gekregen na het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten.

Geitenmelk

Het onderzoek is in de Journal of Allergy and Clinical Immunology gepubliceerd. Er werd in het onderzoek onder andere een verhaal van een 55-jarige vrouw uitgelicht. Deze vrouw had een levensbedreigende allergische reactie gekregen na het eten van geitenkaas. De onderzoekers stellen dat de allergische reactie is versterkt, omdat de vrouw regelmatig een moisturizer gebruikte die geitenmelk bevatte.

Volgens professor Robyn O’Hehir toont het onderzoek aan dat veel moisturizers (en soms ook producten tegen eczeem) die in de basis uit natuurlijk producten bestaan op de markt worden gebracht als 100% natuurlijk. “Verbazingwekkend bevatten veel van deze producten ingrediënten waarvan bekend is dat ze allergische reacties kunnen opwekken”, zegt de professor.  Voorbeelden van dit soort ingrediënten zijn geitenmelk, koemelk, notenolie en haver. Je kunt ook van andere ingrediënten een allergische reactie krijgen. Prof. Neumann vertelt daar hier meer over.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat veel mensen met een droge huid vaak ook last hebben van een kwetsbare huid met wondjes. Hierdoor wordt de kans op het ontwikkelen van een voedselallergie vergroot.

Om ervoor te zorgen dat een voedselallergie zich niet verder ontwikkelt , is het belangrijk dat  je verzorgingsproducten gebruikt die echt puur natuur zijn en geen allergie gevoelige middelen bevatten zoals geitenmelk, koemelk, notenolie en haver.’

Vorig jaar publiceerden wij ook nog over een opkomst van E-nummers uit voedingsmiddelen in creme.

Bron: Cosmetics Design-Europe

Lees ook