shop Bumble & Bumble Invisible Oil Heat & UV Protective Primer Schoonheidsspecialiste Anastasia gebruikt deze haarprimer al meer dan vier jaar. Het is ideaal voor de fijne haarstructuur tegen pluizen en voor een verfijnde styling. Bekijken BeautyJournaal sprak met huidspecialiste Karin Lubkemann over het gebruik van fruit- en andere zuren voor je huid. Want steeds […]

05:44 - 03:26
luistertijd 05:44 - leestijd 03:26

BeautyJournaal sprak met huidspecialiste Karin Lubkemann over het gebruik van fruit- en andere zuren voor je huid. Want steeds vaker smeren we er steeds meer mee. Hoe verstandig is dat, en wat gebeurt er eigenlijk in de salon?

Ben je voorstander van dagelijks zuren-gebruik?

Het ligt er in de eerste plaats aan hoe sterk die zuren zijn. Je kan een huid niet permanent blijven peelen. De huid moet op een gegeven moment ook weer gaan opbouwen. Bovendien wordt je huid gevoeliger voor schimmelinfecties omdat je de zuurgraad verstoord. Je krijgt roodheid, er kunnen puistjes zijn. Een beetje talg op je huid is belangrijk ter bescherming, ook die functionaliteit raakt verstoord. Ook bij een dunne en couperose-huid moet je oppassen.

Wat adviseer jij dan, kuurgebruik?

Ja, een aantal maanden en in niet te hoge concentraties. Doe je dat wel, stop er dan na een tijdje weer mee. Gebruik het ook niet in de zomermaanden, omdat de kans op pigmentverschuivingen alleen maar toeneemt onder invloed van de zon.

Maar de meeste zuren voor dagelijks gebruik hebben concentraties tussen de 1% en 3%….

Als je over dat soort percentages praat wordt er niet geëxfolieerd, alleen maar gehydrateerd. Dat zijn vooral de alfa– en betahydroxyzuren. Dat heeft dan geen peelende werking.

En als het om concentraties tussen de 8% en 10%, want ook die zien we?

Dan wordt het belangrijk om te weten wat de pH-waarde van de huid gaat doen. Dat moet een fabrikant vertellen, en dat maakt het meteen ingewikkeld, want vaak wordt dat niet helder gecommuniceerd. Toch kun je ervan uitgaan dat wat in de winkel te koop is, altijd zwakkere zuren zijn.

Maakt het dan nog uit of je alfa-, beta-, melkzuur- of glycolzuur gebruikt, als het om een winkelproduct gaat?

Voor het gebruik van een zuur in de salon, vragen wij de klant altijd thuis gedurende twee weken de huid voor te behandelen met een lager percentage. Zo kunnen we van te voren al beter inschatten of er mogelijk sprake kan zijn van overgevoeligheid, en bovendien is de huid beter voorbereid. Wie met zuren werkt, moet altijd een sunblock dragen. In de salon hoort een intake plaats te vinden. Zeker medicijnen kunnen een risico geven.

Vergeet trouwens ook niet dat vitamine A-derivaten als retinol ook zuren zijn, en dus een peelende werking kunnen hebben. Net zoals niacinamide, maar dat is dan echt heel mild, nauwelijks merkbaar.

Bij welke concentraties moet je dan gaan oppassen, met het oog op schimmelvorming e.d.?

Bij 20% of hoger, maar daar zeg ik wel bij, en dat is dan gericht op de zuren die schoonheidsspecialisten gebruiken: iedere fabrikant heeft zijn eigen percentages, en dat maakt het lastig, omdat niet elke 20% ook echt als een 20% werkt, het is geheel afhankelijk van hoeveel de zuurgraad van de huid uiteindelijk daalt. Die zuren zitten vaak in combinatiecocktails met nog andere stoffen en dan kan het zijn dat een 40% uiteindelijk dezelfde etsende werking heeft als een 20% bij een andere fabrikant. Dit is voor een consument veel te ondoorzichtig, maar een schoonheidsspecialiste moet goed weten waar ze mee bezig is, en die huid goed in de gaten houden. Hier in de salon werken wij met 45% glycolzuur waarbij de zuurgraad van de huid naar 2.2 zakt, heel heftig dus.

Je zou bijna je eigen pH-waarde meter moeten hebben als je aan de zuren gaat….

Als goed getrainde schoonheidsspecialiste heb je die niet nodig. Je weet dat de pH-waarden tussen droge en vette huiden verschillen, je moet vooral kijken, gebruik je zintuigen. Behandel de huid voor, eerst laag beginnen met 5% of 10% en dan langzaam opbouwen. Nooit meteen naar de 40% of zelfs de 70% gaan, allergische reacties liggen snel op de loer.

Mijn huid reageert binnen 2 seconden al op 30% glycolzuur….

Dat kan.

In Amerika waarschuwen artsen steeds vaker dat zuren niet dag-in dag-uit gebruikt moeten worden.

In Nederland worden ze ook veel gebruikt, maar ik hoor er geen slechte dingen over. Er zijn ook bijeenkomsten eens in de drie jaar met schoonheidsspecialisten, en ik hoor eigenlijk nooit dat er iets vreselijk is misgegaan. Daar kijken fabrikanten ook wel mee uit, in verband met claims. Bovendien moet er goed geschoold worden.

Dus die ‘lage’ zuurtjes kunnen we wel veilig gebruiken? Je huid wordt er zo lekker glad van….

Ja, die hydrateren alleen maar, maar nogmaals, liever niet in de zomer en liever niet bij te dunne huiden. Geef je huid gewoon regelmatig de kans om het zelf weer even te doen, op te bouwen.

Lees ook:

Lees ook