Wees gerust, we leggen uit hoe het zit met jouw huidcellen volgens de Hayflick limiet.

05:45 - 03:27
luistertijd 05:45 - leestijd 03:27

Kan je huid ‘opraken’ door scrubben of peelen?

Iedereen genereert iedere twee tot vier weken een nieuwe huidlaag, en als je ouder wordt kan dat oplopen tot 40 dagen. Aan het einde van elke cyclus moet de huid op natuurlijke wijze van het huidoppervlak loslaten. Door middel van schilfertjes, meestal onopvallend. En, wederom, als je ouder wordt kan dat loslaten wat trager worden. Dode huidcellen blijven er te lang op liggen, de huid wordt valer en voelt droger aan. Je hebt ook het idee dat creme minder goed opgenomen wordt.

Scrubben, of nog liever: peelen, kan dan helpen. De bovenste huidlaag van dode huidcellen, overtollig talg, veruiling uit de lucht, maar ook rare-daar-niet-thuis-horende-celletjes worden hiermee verwijderd. Meest gangbare behandelingen voor peeling zijn simpele wasproducten, fruitzuren en scrubs, retinoiden, chemische peelings als glycolzuur en TCA en dermabrasie, of, voor thuisgebruik: een elektrische cleansing brush.

De huid voelt na een peelingbehandeling heerlijk zacht aan en straalt weer. Maar is er eigenlijk een limit aan de hoeveelheid huidcellen die je hebt? En kan je huid dan uiteindelijk op raken? Gekke vraag? niet echt!

De Haylfick limiet
De limit is door Leonard Hayflick ontdekt in 1961. Hij dat er een limit is aan het aantal keren dat een menselijke cel zich deelt. Deze cellen kunnen zich maar zo’n 50 keer delen en daarna gaan ze dood. Telkens als een cel zich deelt, raakt hij meteen een klein stukje van het einde van de DNA keten kwijt, de telomeer genaamd. Uiteindelijk wordt deze keten zo kort dat de cel zich niet meer kan delen. Maar betekent dit dan ook dat als je scrubt, je sneller door je huidcelvoorraad heen bent? Het ligt er maar net aan over welk type cel je praat….

Stamcel of cel met taakje?
Dan moeten we even wat uitleggen over stamcellen. Dit zijn geen specifieke cellen, ze bevatten algemene generieke informatie. Ze hebben nog geen specifieke opdracht mee gekregen. Dit betekent twee dingen: ze kunnen of meer stamcellen aanmaken, of ze kunnen cellen differentiëren, want betekent dat ze de cellen een bepaalde opdracht meegeven om te gaan uitvoeren. Gedifferentieerde cellen veranderen van grootte, vorm en metabolsime zodat ze een speciale taak kunnen uitvoeren.

Huidcellen bestaan ook uit zowel stamcellen als gedifferentieerde cellen. Er zijn epidermale stamcellen die zich dus ook in de dieper gelegen epidermis bevinden. Ze kunnen veranderen in keratinocyten, die uiteindelijk aan het huidoppervlak komen te liggen, of wederom in nog meer stamcellen. De Keratinocyten sterven en worden om de 35 dagen afgeworpen door de huid. De huid vervangt zichzelf dus ongeveer 10 keer per jaar.

De Hayflick methode heeft alleen betrekking op de volledige differentiërende cellen (in dit geval Keratinocyten). Stamcellen zijn niet gedifferentieerd, dus deze cellen kunnen zich gewoon blijven reproduceren, en dus ook constant nieuwe gedifferentieerde cellen aanmaken.  Je huid kan dus niet opraken als je te vaak scrubt! Scrubben draagt juist bij aan een gezonde en mooie huid, en zorgt voor een betere opname van huidverzorgingsproducten.

(bron: the beauty brains)

Een gekke tip:  scrub eens vaker met koffiedik, dat zou mogelijk iets helpen bij cellulite.

Shop de fijnste producten!


La Praire komt met de Cellular Mineral Body Exfoliator die afrekent met droge plekjes en dode huidcellen. In de luxe bodypeeling zit ragfijn slijpsel van diamant, amethistpoeder (verbetert de textuur en kleur van de huid) en smithsoniet. Kortom: allemaal edelsteen. Ook is er olivijn aan toegevoegd dat magnesiumrijk is. Voedende olien zijn afkomstig van rozenbottel en camelia. Shop deze uberluxe peeling hier online.

De Detoxifying Bodyscrub van Cowshed bevat minerale zouten uit de Himalya en de Dode Zee. Zouten hebben een hydraterende werking op de huid, ze houden vocht vast. Verder bevat de scrub zeewier en zee-extracten die de de huid conditioneren. Mangoboter en amandelolie verzachten en voeden de huid. Koop het product hier. Lees hier meer over de mooie producten uit deze lijn.

Hannah Scrub Plus is een rijke formule die Silica (kiezelzuur) bevat dat zweet absorbeert en oliën in de huid. Hierdoor wordt het huidoppervlak gladder en het bindweefsel wordt geprikkeld tot de synthese van elastine en collageen. Verder bevat het hyaluronzuur dat zorgt voor een verbeterde hydratatie en elasticiteit, vitamine B3 en nicotinzuur voor een doorbloedingsprikkel. Toegevoegde menthol werkt jeukstillend en verzachtend. Voor shopping en meer informatie, lees verder.

De exfoliatieborstel van deze fijne epileertool  Braun Skin Spa Silk Epil-7 is ontwikkeld voor gebruik over het hele lichaam, in het bijzonder voor armen, benen en decolleté. De milde borstelactie met meer dan 3000 microtrillingen per minuut verwijdert effectief droge huidcellen voor een zichtbaar verbeterd uiterlijk voor de huid. Bekijk hier nog eens de leuke film die Monique en Sabine erover maakten. Het gebruik van het borsteltje op een vochtige huid geeft een 4 keer beter resultaat dan een handmatig aangebracht cosmetisch scrubproduct alleen. Koop hier het product hier met flinke korting.

Geniet van de voordelen van de Neoderma Bodyscrub die rijk is aan plantenextracten en fijne oliën. Hij verwijdert dode huidcellen en zuivert de porien, de huid wordt zijdezacht. Het versterkt ook de werking van de verzorgende producten die daarna worden aangebracht. Je kunt deze scrub zowel op een droge als op een natte huid aanbrengen. Voor shopping en meer info over de scrub: lees hier verder.

 

Lees ook