In de Whole Foods Market in de V.S kan het al. De rest van de wereld volgt snel..

03:12 - 01:55
luistertijd 03:12 - leestijd 01:55

Lekker hoor, een dagje bruin bakken in Scheveningen. Of twee weken lang op een tropisch eiland ergens aan de andere kant van de wereld. En maar blijven smeren met olie, want dan word je zo lekker bruin.

Dat de zon schadelijk is voor onze huid, weten we maar al te goed. Toch steken we ons hoofd het liefst in het zand. Want van zo’n bruin kleurtje worden we vrolijk, het staat mooier en we voelen ons er beter door. En sexy. Heel sexy! Onderhuids gebeuren er helaas minder leuke dingen..

Wist je dat 80 procent van alle Nederlanders weet wat een melanoom is, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker, maar 42 procent weet niets over die andere 2 gevaarlijke soorten: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom (eerlijk zeggen: had jij enig idee??). Best zorgelijk als je je beseft dat we dagelijks kans maken om dit te krijgen omdat we ons niet regelmatig insmeren (ook niet in de herfst- en wintermaanden).

Tip: in dit artikel geeft onze expert Jetske Ultee tips voor de zon beschadigde huid.

UV-fotografie om ons wakker te schudden

Met zogenaamde UV-fotografie kan onderhuidse schade met een druk op de knop in kaart gebracht worden. Dan denk je dat die paar uurtjes zon – natuurlijk of van de zonnebank – per dag niet zoveel invloed op je heeft, maar niets is minder waar. De UV-lens ziet alles en is onverbiddelijk.

Hoe erg zonneschade onderhuids kan zijn bewijst kunstenares Cara Phillips die in New York gratis portretten schoot. Wat haar modellen niet wisten, was dat ze UV-lampen gebruikten tijdens haar shoot. In deze shoot kwam naar voren hoeveel pigmentvlekjes de huid aan maakt na blootstelling aan zon. Een voorproefje zie je hier boven, de rest van de shoot is te zien op DailyMail.

Tip: in dit artikel kun je alles lezen over huidveroudering door UV-straling (ook binnenshuis).

Boodschappen doen? Lach dan ook even snel naar het vogeltje in de UV-camera

In 47 Amerikaanse steden is er dan ook gestart met het inzetten van UV-fotografie scans (kosten per machine: 20.000 dollar) in supermarktketen Whole Foods Market in samenwerking met Mychelle Dermaceuticals.

In de body en skincare sectie kan het winkelend publiek een foto laten maken en direct bekijken hoe erg de zonneschade onderhuids is. Dat kan er best confronterend aan toe gaan, maar ja: alles voor het goede doel toch?

Het helpt blijkbaar wel. In het artikel wat we vonden op The Jama Network bleek dat onderzoek onder universiteit studenten uitwees dat ze meer bewust werden van zon en zonneschade aan de huid.

Beide bedrijven doen dit om mensen meer bewust te maken van de gevaren van de zon. Blijkbaar helpt dat alleen als je de keiharde feiten onder hun snufferds drukt. Na de V.S komt de UV-fotografie machine nu ook naar Australië en Noorwegen. Wie weet volgt ons land binnenkort..

Ook interessant om te lezen: er bestaan zes anti-oxidanten die tegen UV stralen beschermen.

 

 

Lees ook