De gezondheidsvoordelen van resveratrol nader bekeken

05:43 - 03:25
luistertijd 05:43 - leestijd 03:25

Resveratrol

beautyjournaal shop

Resveratrol behoort net als andere polyfenolen tot de afweerstoffen van een plant die haar moeten beschermen tegen ziekteverwekkers, insecten, UV-licht en schimmels. Het tegenwoordig veelvuldige gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bij het telen van groente en fruit vermindert de noodzaak van de plant tot de aanmaak van dergelijke afweerstoffen. Hierdoor bevat onze groente en fruit nu veel minder voedingsstoffen die voor de mens zo gezond zijn en een beschermende werking uitoefenen.

Een supplement met beschermende antioxidanten, zoals resveratrol is daarom aan te bevelen naast een gezonde voeding. Biologische voeding is ook een goede keuze. Dit bevat wel relevante hoeveelheden voedingsstoffen, vanwege het telen zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Resveratrol komt onder andere voor in de schil van rode en blauwe druiven en is daarom ook terug te vinden in een glas rode wijn. Vandaar dat rode wijn ook zo gezond is, mits het uiteraard met mate wordt gedronken vanwege de alcohol.

In de productie van witte wijn wordt de schil van druiven niet meegenomen en bevat dus bijna geen resveratrol. De aanwezige hoeveelheid resveratrol  in rode wijn verschilt sterk van wijn tot wijn en hangt ondermeer van het land waar de druivenstruik staat en de hoeveelheid zon. Hoe meer UV-licht, hoe meer beschermende resveratrol de druivenstruik produceert om haar vruchten te beschermen. Resveratrol is ook aanwezig in andere producten uit druiven zoals druivensap. Commercieel verkrijgbare resveratrol is vaak geïsoleerd uit Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum).

Experimenten met levensverlenging

Aan resveratrol worden anti-verouderende effecten toegekend. Er zijn een aantal onderzoeken op dieren uitgevoerd met resveratrol en het blijkt de levensduur van deze proefdieren te verlengen, waaronder de gist en andere ongewervelden, zoals fruitvliegjes en wormpjes. Uit een experiment met muizen blijkt dat resveratrol zelfs bij een zeer calorie- en vetrijk dieet, de levensduur en gezondheid van de muizen kan verbeteren.

Veroudering is o.a. het gevolg van een opeenstapeling van verlies aan belangrijke cellen in ons lichaam. Resveratrol zorgt er voor dat de cellen langer blijven leven en goed blijven functioneren doordat er een verbeterde stofwisseling plaats vindt, de verdedigings- en reparatieprocessen worden verbetert en het algehele celdoodproces wordt geremd. Tevens blijkt dat resveratrol (net als bijvoorbeeld het belangrijke en al eerder besproken antioxidant quercetine) beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen.

Hierop zijn waarschijnlijk de gunstige effecten van resveratrol bij hart- en vaatziekten gebaseerd. De effecten zijn zoals genoemd alleen bij in-vitro en op dieren getest. Het is nog niet bewezen dat consumptie van resveratrol via suppletie, of druivensap en rode wijn de kans op ziekten als kanker en hart- en vaatziekten bij de mens vermindert. Nagekomen: Uit een onderzoek in 2014 blijkt geen werkzaam resultaat op hart- en vaatziekten, lees dat artikel hier.

Remmend bij virussen, bacteriën en schimmels

Resveratrol heeft hiernaast een antivirale werking tegen verschillende virussen. De vermenigvuldiging van het herpes simplex virus (o.a. veroorzaker van de koortslip) wordt tegengegaan. Naast antivirale effecten lijkt resveratrol ook een fungicide (antischimmel) werking te hebben tegen verschillende schimmels die ook mensen kunnen infecteren. Daarnaast remt resveratrol ook de vermenigvuldiging van verschillende bacteriën zoals Staphylococcus aureus.

Vanwege het antibacteriële en ontstekingsremmende effect wordt resveratrol op dit moment onderzocht als ingrediënt in cosmetica voor de acne-huid. Een eerste studie is gedaan op 20 personen met resveratrol in gelvorm aangebracht op de huid met positieve resultaten. Meer onderzoek zal nodig zijn om dit effect te kunnen bewijzen. Of resveratrol in supplementvorm bij acne hetzelfde positieve effect kan laten zien is uiteraard ook een interessante onderzoeksvraag.

Suppletie met resveratrol

Resveratrol zou kunnen zorgen voor een betere energiebalans door de verbeterde stofwisseling en verbeterde energieproductie. Ook zou het bescherming kunnen bieden tegen verouderingsziekten en het voorkomen van vroegtijdige veroudering van de huid. Er is echter nog het een en ander onduidelijk over de dosering en werking van resveratrol in het menselijk lichaam. De studies met resveratrol betreffen voornamelijk in-vitrostudies en dierstudies waarin veelal hoge doseringen resveratrol zijn gebruikt. Bij inname van resveratrol bij de mens is een lage biologische beschikbaarheid van resveratrol geconstateerd.

Resveratrol wordt in het menselijk lichaam namelijk snel afgebroken. Desondanks levert suppletie met resveratrol in dierstudies significante resultaten op,  ook bij wat lagere doseringen. Het sterke vermoeden bestaat dan ook dat behalve resveratrol, de verschillende afbraakproducten (metabolieten) van resveratrol biologisch actief zijn in het lichaam en elkaar in de werking versterken. In rode wijn zit bijvoorbeeld ook meer dan alleen resveratrol, zoals de metabolieten van resveratrol en andere aanwezige antioxidanten (proanthocyanidinen). Daarom beveel ik een lage dosering resveratrol aan uit een natuurlijke bron en niet puur en alleen resveratrol.

beautyjournaal shop

Dosering resveratrol in een supplement: 20 mg per dag

Synergie

Vitamine D3, metabolieten en verwante stilbenoïden van resveratrol.

Voedingsbron:  Rode wijn, druivensap, blauwe bessen en cranberry’s.

Synoniemen: Rode wijn extract, polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop), stilbenoïde, fytonutriënt.

Resveratrol behoort tot een groep chemische stoffen uit planten, die onder de naam polyfenolen bekend staan. Deze stoffen hebben antioxiderende effecten.

Literatuur:

1] http://www.naturafoundation.nl/monografie/salvestrolencomplex.html

2] http://www.soe.nl

3] Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol. 2011 Apr 1;12(2):133-41.

4] http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/resveratrol/index.html

Lees ook