Customize je eigen Tom Davies bril. Handig én uniek!

04:33 - 02:43
luistertijd 04:33 - leestijd 02:43

Berna 'ontwerpt' zelf haar montuurIk ben toe aan een nieuw montuur. Niet mijn favoriete bezigheid helaas, want het duurt altijd wel even voordat ik er een heb gevonden waar ik écht helemaal blij van word.

Ik kijk eerst bij ons in het dorp, maar dat lukt niet en ik besluit door te fietsen naar Faber Optiek in Den Helder. Ook daar zet ik de een na de andere bril op mijn neus. Zonder resultaat.

Op een gegeven moment pak ik een bril van het merk Tom Davies.  Mooi montuur, maar toch nét niet; te donker en net even te rond. De verkoopster vertelt me dat je bij dit merk je eigen bril kan ‘ontwerpen’. De prijs voor een eigen ontwerp ligt rond de €500 a € 600. Tja, maar dan krijg je wel een exclusieve handmade montuur. Gelukkig heb ik nog enkelvoudige glazen. Ach ja, ik ga er gewoon voor!

Ik maak een afspraak met Erik Smies (opticien/eigenaar) voor de volgende dag. Hij vindt dit leuk om dit te doen, omdat het niet zo vaak voorkomt. Hij heeft zich even weer ingelezen in het programma, want daar hebben de opticiens wel een dag scholing in gehad. Dus goed voorbereid gaan we aan de slag.

Stap 1: meten

Het montuur waarvan ik nog iets aan veranderd wil hebben, wordt het concept. Daarna worden mijn maten heel precies gemeten zoals de breedte van mijn neus, breedte van oor tot oor en van mijn hoofd. Erik voert alle gegevens in een computerprogramma. Ook neemt hij een drietal foto’s van mij (erg charmant): één zonder bril, één met pasbril en één met concept montuur.

Berna 'ontwerpt' zelf haar montuurStap 2: ontwerpen

Dan gaan we het concept model op de computer aanpassen. Erik luistert goed naar mij, dus worden de glazen iets minder rond en de veren weer wat smaller. Ik wil sowieso het hele montuur zo dun mogelijk hebben; ik wil geen ‘modern’ sleutelgat maar eentje aansluitend op mijn neus.

Stap 3: customizen

De kleur heb ik snel bepaald: ik wil een matte kleur en niet te donker. Ook wil ik geen glitter en glamour, dus zonder opsmuk. Misschien best saai, maar dat is wat ik wil. Wanneer Erik en ik tevreden zijn, geeft hij een klik op de knop en de opdracht wordt verzonden. Spannend..

Na 1,5 week krijgt Erik via de mail een foto van mijn zelfontworpen bril. Hij maakt toch nog wat aanpassingen vooral bij de ronding, maar voor de rest is het prima, dus na deze bevestiging kan de volgende fase beginnen.

Resultaat

Na een week krijg ik weer een mail, nu met een afbeelding van dé bril op mijn gezicht en los ernaast. Zo krijg je goede indruk hoe de bril staat. Het concept krijgt onze goedkeuring. Het proces van maken gaat nu écht van start. De fabriek staat in China en ik word middels verschillende e-mails op de hoogte gehouden en via een (standaard) filmpje kan ik zien in welk proces mijn montuur zich bevindt.

Na drie weken krijg ik een telefoontje dat mijn montuur binnen is. De spanning loopt hoog op. De bril zit nagenoeg meteen goed en past perfect op de neus. Het voelt vederlicht, de kleur is precies zoals ik wil en in het echt is montuur veel mooier dan op het plaatje! Nu nog de oogmeting en de glazen bestellen.

Berna 'ontwerpt' zelf haar montuurSuperblij

Na een week heb ik dan eindelijk mijn nieuwe bril op. Het montuur is groter dan de vorige, de glazen beslaan sneller en kan niet meer stiekem onderdoor kijken met lezen, maar dat is kwestie van wennen. Ik ben en blijf super enthousiast!

Na inleveren van deze review kreeg ik van Monique de vraag of ik een foto van mijn oude montuur erbij kon doen en nog wat meer background informatie. Ik ging op zoek en laat er nu een stuk op BeautyJournaal staan welke op 12 januari 2012 al over Tom Davies werd geschreven.

En wie denk je dat er op dat stukje gereageerd heeft? Precies, ik dus (jeetje zeg, dat is alweer twee jaar geleden. Daar wist er echt niets meer van). Gelukkig dat je nu ook hier in Den Helder terecht kan voor het customizen van een bril!

Lees ook