Vraag: bijna geen enkele zelfbruiner geeft mijn huid een kleurtje.

03:10 - 01:54
luistertijd 03:10 - leestijd 01:54

Zelfbruiner werkt nietVraag: bijna geen enkele zelfbruiner geeft mijn huid een kleurtje. Ik blijf gewoon bleek, ik zie nauwelijks kleurverschil. Alleen producten waaraan alcohol is toegevoegd, lijken beter te werken. Ik kies ook altijd kleuren voor de donkerder huid, terwijl ik een lichte huid heb. Probleem met die alcohol is dat het mijn huid uitdroogt. Wat gebeurt hier en waarom werkt DHA zo slecht op mijn huid?

 

Lida Schoen antwoordt:

Uit onderzoek is gebleken dat bij sommige mensen zelfbruinende crèmes niet werken, dat zal iets te maken hebben met de samenstelling van hun huid. Zelfbruinende crèmes werken totaal anders dan zonlicht op de huid. De ultraviolette straling zet de melanocyten in onze huid aan tot de productie van melanine, dat vervolgens in de onderste laag keratine (huidcellen in de -dode- opperhuid) ‘geïnjecteerd’ wordt. Deze gekleurde keratinecellen, zoals alle keratinecellen, worden langzaam naar de oppervlakte geduwd, waar ze uiteindelijk na ongeveer vier weken verdwijnen door bijv. wassen. Na ongeveer vier weken is het mooie bruine kleurtje van iedereen dus weer verdwenen.

Zelfbruinende producten werken heel anders. De werkzame stof (DHA=dihydroxyaceton) reageert met de bovenste laag keratine. De reactie is te vergelijken met de reactie tussen eiwit en koolhydraat bij bijv. broodbakken en vlees braden (Maillard reactie bij hoge temperatuur): lekker ruiken en mooi *bruin *korstje. Het is een langzame reactie en op de huid kun je niet verwarmen, dus zelfbruinende producten werken langzaam (en ’t gaat ook niet lekker ruiken!).

Fabrikanten voegen soms ook erythrulose (naast DHA) toe als bruiningsmiddel. Het is onwaarschijnlijk dat een product met erythrulose wel zou bruinen op deze huid, maar ’t is het proberen waard! Alcohol droogt de huid uit, omdat het heel goed mengt met water. Het alcohol-water mengsel verdampt gemakkelijker (dus sneller), dan alleen water, dus snellere uitdroging.

Johann Wiechers antwoordt:

In aanvulling op de uitleg van collega Lida Schoen, kan ik laten weten DHA en erythrulose beide water-oplosbare stoffen zijn, en het ‘water-oplosbaar’ ethanol veel kleiner is dan de meeste actieve stoffen. Het ethanol zal in een ethanol-bevattende zelf-bruiner zeer snel in de huid penetreren waardoor de oplosbaarheid van de DHA en erythrulose in de huid toeneemt. Deze water-oplosbare stoffen zullen daarom in de huid worden ‘ingezogen’, hetgeen niet gebeurt als er geen ethanol in de formulering aanwezig is. Dit is denk ik de reden waarom de zelf-bruiners met alcolhol bij deze lezeres wel werken.

Andere stoffen die hetzelfde doen (als alcohol) zijn pentyleenglycol, propylene glycol, dimethyl isosorbide en diethylene glycol monoethyl ether. Aangezien de ethanol de huid uitdroogt (het lost ook nog eens de huidlipiden op waardoor de barriere vermindert) en bovengenoemde stoffen niet, zijn misschien zelf-bruinings producten met deze stoffen (naast DHA en/of erythrulose) te overwegen? Geen idee of deze bestaan (natuurlijk)….

Lees ook