Krijg je extra calorieën binnen door het smeren van plantaardige creme? Be surprised….

02:52 - 01:43
luistertijd 02:52 - leestijd 01:43

Word je dikker door plantaardige gezichtscréme?

We stuitten op een verrassend artikel op website The Beauty Brains waar een lezeres vraagt of het echt waar is dat oliën in gezichtscrèmes en haarproducten ervoor zorgen dat je lichaam vetter wordt. Iemand had haar ervan overtuigd dat olie in deze producten wordt opgenomen in het bloed waar het weer wordt omgezet in vet. Is dit een feit of een fabel?

Oliën in cosmetica

In het antwoord van de The Beauty Brains wordt uitgelegd dat er twee soorten oliën voorkomen in crèmes. De eerste soort zijn hydrocarbon oliën (zoals minerale oliën), die niet  metaboliseren (omzetting in de stofwisseling) en nauwelijks worden opgenomen door het lichaam. Een klein percentage – niet meer dan 2 procent – kan worden opgenomen, maar dat is te verwaarlozen.

Plantaardige gezichtscrème

De tweede soort zijn plantaardige oliën zoals tarwe, kokos– en olijfolie maar ook amandel- en druivenzaadolie. Dit zijn dan volgens aanklagers van de vetten ook meteen de ‘boosdoeners’. Laten we er even vanuit gaan – voor ons rekensommetje verder in dit artikel – dat alle crèmes bestaan uit plantaardige oliën.

Hoeveel oliën er in een crème zitten, hangt af van het product; een massageolie kan uit 100 procent olie bestaan maar een normale crème bevat zo’n 5 a 10 procent olie. Laten we er vanuit gaan dat dit 25 procent is in plaats van 5 of 10 procent, dan komen we op het volgende rekensommetje.

Extra calorieën

Stel je eens voor dat je dagelijks crème smeert. 113 gram aan crème per dag is normaal (sterker nog, in werkelijkheid ligt dat iets lager). Doe dat keer 0,25 (van die 25 procent aan olie in een product), dan smeer je dagelijks 28 gram olie per dag op je huid.

Uit onderzoek met saffloer-olie die vijf weken lang dagelijks op de huid van proefpersonen werd gesmeerd, bleek dat 50 procent van deze olie werd opgenomen door het lichaam (er werd linolzuur gemeten in het bloed, deze stof zit in de olie). Dat betekent dat 50 procent van die 28 gram per dag ons lijf binnendringt, 14 gram dus.

In saffloer olie zit 250 calorieën per ons, dat betekent dat 250 gedeeld door 0,5 ons 125 calorieën is.

Smeer maar gerust door!

Het moraal van dit verhaal: als je vaak smeert met plantaardige oliën neemt je lijf gemiddeld zo’n 100 calorieën per dag op. Dat is dus te verwaarlozen.. ! Of zoals een comment op dit artikel zo mooi verwoordt: “I would gladly add 125 calories a day in order to maintain my relatively wrinkle-free, smooth skin.”

Tja, gelijk heeft ze wel…

Lees ook