Het technologische verhaal achter ANR

09:39 - 05:47
luistertijd 09:39 - leestijd 05:47

Afgelopen jaar introduceerde Estee Lauder de derde versie van haar wereldberoemde serum Advanced Night Repair.  Wat fascineert het concern zo aan dit serum, dat het de formule maar door blijft ontwikkelen? En wat is er in deze derde versie zo anders geworden? Monique had een call met de Amerikaanse Research & Development communications director Nadine Pernodet.

Waar stond het eerste ANR serum voor?

Twee zaken speelden een rol in 1982, toen het eerste serum uitkwam. Estee Lauder was het eerste merk dat een bruin flesje ging gebruiken incluis druppelaar, naar goed voorbeeld van de apothekersrecepten, zo claimt het, ‘ om het gevoel van een betrouwbaar herstelproduct’ te versterken. Tweede nieuwtje was het feit dat er een überhaupt een serum werd geïntroduceerd, dat had geen merk eerder gedaan. Bovendien zat er toen al hyaluronzuur in. Het complete plaatje van verpakking, communicatie en technologie maakte het baanbrekend.

Volgens Estee Lauder is het ook het meest verkochte serum van het merk. In 2011 gingen er bijvoorbeeld 4.7 miljoen flesjes over de toonbank wereldwijd.

Alle remakes in vogelvlucht: de unique selling points

In 1982 heette het serum nog Night Repair Cellular Recovery Complex. In 1991 kwam de eerste remake: Advanced Night Repair Protective Cellular Recovery Complex, en kwam er een extra focus op het onschadelijk maken van vrije radicalen. In 2002 verscheen de eerste oogcrème van het serum.

In 2007 verscheen een zusje van het ANR serum: Advanced Night Repair Concentrate Recovery Boosting Treatment. Het werd gecommuniceerd als een 21-daagse kuur die je 3 tot 4x per jaar kon herhalen. De focus op schadeherstel als gevolg van leefomstandigheden werd aangescherpt, ook werd er nadruk gelegd op het herstellen van zichtbare irritaties zoals roodheid. Deze concentrate wordt overigens niet als een remake beschouwd maar als een aanvullend product. Het bestaat inmiddels niet meer.

In 2009 werd een grote stap voorwaarts gemaakt met het ANR serum, met de toevoeging van een nieuw complex dat bekend werd als de chronolux technologie en zoiets is als het helpen bij het gelijkzetten van de tijdklokken in de cellen, zodat ze simultaan hun reparaties uitvoeren, wat weer een mooiere huid moet kunnen opleveren. (De welbekende biologische klok is de regelkamer van alle klokgenen in je lichaam en bevindt zich in je hersenen, red.)

Alle introducties sinds 1982 volgens EL Facebook. De whitening versie is in Europa nooit uitgebracht. De Concentrate wordt volgens de pr-woordvoerder in Brussel niet als een ANR remake gezien.

De naam van het ANR serum kreeg de toevoeging Synchronized Recovery Complex. Ook werd er nog meer nadruk gelegd op het ongedaan maken van huidschade veroorzaakt door lifestyle – denk aan roken en milieuvervuiling. Net zoals het eerdere Concentrate Boosting Treatment, werd nu ook dit serum verkocht als een kuurproduct. Lees hier een review van Rona over dit serum.

In 2013 volgde een nieuwe introductie van het oogserum, met de toevoegsels Eye Serum Infusion.

Eind 2013 was het tijd voor de allernieuwste remake van ANR serum zelf: Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II. Waarbij nog dieper is ingegaan op herstelzaken die zich ’s nachts in de huid afspelen.

We hopen dat je het nog kan volgen!

Wat is er zo bijzonder aan het nieuwste ANR serum?

De cocktail in dit serum heeft nu gezelschap gekregen van stofjes die zich focussen op een nieuw herstelmechanisme dat katabolisme wordt genoemd. Het richt zich simpel gezegd op het opruimen van stoffen die vrijkomen of overblijven na reparaties. Eenvoudigweg kun je katabolisme beschouwen als het stofwisselingsproces van de cellen.

Nadine Pernodet vertelt: ‘ We hoorden voor het eerst over het katabolisme principe op een wetenschappelijk congres in 2007. Het is een heel sterk reparatiemechanisme dat niet meer werkende proteinen opruimt. Proteïnen, ofwel eiwitten, zijn de boodschappers die zorgen dat processen in cellen worden uitgevoerd. Ze zijn van levensbelang voor de cel, of nog beter gezegd, om de mitochondriën – de energieleveranciers om celprocessen in gang te kunnen zetten – vitaal te houden. Dit proces neemt af naarmate we ouder worden, waardoor de mitochondriën ook minder goed gaan werken.

Katabolisme bestaat uit twee mechanismen. Het eerste is de proteasome in de cel die de beschadigde eiwitten moet verwijderen: ze worden kapot gemaakt waarna er nieuwe eiwitten gebouwd kunnen worden. (Eiwitten bepalen het functioneren van cellen, zij zijn de boodschappers om talloze mechanismen in werking te zetten met maar een deel: het levend organisme (de mens, jouw huid, etc…) in stand te houden. De wetenschap die zich hiermee bezig houdt, wordt proteomics genoemd, red.).

‘Het tweede mechanisme is zeer krachtig onderdeel van katabolisme en ook gericht op proteasome activiteit: autofagie. (Autofagie komt van het Grieks voor ‘zelf’ en ‘eten’ en zorgt er in zware tijden voor dat de cellen ongezonde delen van zichzelf ‘opeten’ en gebruiken bij hun energiehuishouding, red.). Pernodet vervolgt: ‘Als er niet zorgvuldig wordt schoongemaakt veroorzaakt het uiteindelijk meer schade in de cellen. Dit mechanisme zorgt tevens voor gezonde mitochondriën die optimaal kunnen functioneren.’

Welke cosmetische ingrediënten moeten deze cel’reinigende’ functies stimuleren?

‘Om het katabolisme mechanisme te activeren hebben we twee ingrediënten uitgekozen: een algenexract en een ferment, ofwel een gist. De alg activeert de proteasome en het ferment activeert het autofagie mechanisme. Uit in vitro-testen blijkt dat de alg en het ferment de celactiviteit weer op het niveau van jongere huidcellen brengen.’ Estee Lauder heeft deze formule Chronolux CB technologie genoemd, van CataBolismus, en het werkt samen met de eerdere chronolux technologie om de klokgenen proberen gelijk te zetten.

Al deze mechanismen spelen zich ’s nacht af in de huid. Estee Lauder heeft ook slaaponderzoek gefinancierd bij University Hospitals Case Medical Center in Cleveland, USA. Wat is de relatie met het nieuwste ANR serum?

Nadine Pernodet: ‘Het gaf meer inzicht in hoe de klokgenen en hun circadische ritmen zich gedragen. De klokgenen bepalen wat er ’s nachts in de cellen gebeurt, maar ook overdag. Overdag wordt alle energie ingezet om de huid te beschermen tegen externe invloeden. In de nacht is er tijd voor herstel. Omdat we minder lang en minder goed slapen worden onze circadische ritmen verstoord. Hierdoor werken de herstelmechanismenwerken minder goed.  Zeker 10 tot 15% van alle genen in ons lichaam staan onder invloed van onze circadische ritmen.

‘Het onderzoek had niets met Advanced Night Repair te maken, maar het was voor ons wel interessant om nu eens goed te kunnen zien wat er met de huid gebeurt bij te weinig slaap. Er is tot nu toe namelijk nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.’

Wat meer over de slaapstudie: Aan dit onderzoek deden 60 vrouwen mee tussen de 30 en 49 jaar. De helft daarvan had slaapproblemen, de andere helft niet – volgens de Pittsburgh Sleep Quality Index. De studie hield een huidevaluatie in en verschillende non-invasieve tests zoals blootstelling aan uv-straling en irritatie van de huidbarrière. Deelnemers hielden een week lang een slaapdagboek bij.

Uit het onderzoek bleken aanzienlijke verschillen in huidkwaliteit en huidweerbaarheid, tussen de goede en slechte slapers. Verouderingsverschijnselen die van binnenuit komen zoals fijne lijntjes, pigmentatieproblemen en huidverslapping traden meer op bij de slechte slapers. Externe verouderingsverschijnselen veroorzaakt door uv schade zoals diepe rimpels en sproeten na verbranding van de huid kwamen niet meer bij de slechte dan bij de goede slapers voor.

Beter slapen = gezondere huid

De huid van goede slapers herstelde sneller na stressoren: sneller herstel van zonnebrand/roodheid, wat betekent dat ontstekingsremmende mechanismen langzamer werkten in de huid van slechte slapers. Het vochtgehalte in de huid van goede slapers was na uv blootstelling 30% hoger dan bij de slechte slapers. Deze meting is belangrijk om te kunnen zien hoe gezond de huidbarrière is. Een geirriteerde barrière verliest makkelijker vocht uit de huid.

De goede slapers hadden minder last tot slot van obese verschijnselen (23% tegen 44% slechte slapers). Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er verband is tussen slecht slapen en verstoorde biologische klokritmen. Goede slapers hadden een beter zelfbeeld.

Tot slot: Er zijn voor het nieuwste serum tests gedaan in-vitro met celculturen van fibroblasten. In-vivo is er zelfevaluatie uitgevoerd met het complete product waaruit de volgende resultaten bleken: een meer gelijkmatige huidtint, minder fijne lijntjes, een betere hydratatie en een meer stralende teint.

Te behalen voordelen vanaf 25 en 45 jaar:

Nadine Pernodet adviseert het serum vrouwen vanaf 25 jaar. ‘Je behaalt dan de meeste winst met alle eigenschappen van dit serum. Vanaf  je 45ste zal je vooral een stralender teint zien.’

SHOP jouw ANR serum II hier met flinke korting.

PS: leuk om te weten is dat inmiddels ook is ontdekt  dat de zg. circadische ritmen betrokken zijn bij het beschermen van de stamcellen in de huid tegen uv-straling. Lees hier verder.

Bekijk hier een video met ons testpanel op workshop bij Estee Lauder en natuurlijk over het ANR serum:

 

Lees ook